ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Τα Ανοιχτά Πανιά, με σαφή προσανατολισμό και στόχευση στη σύγχρονη δημιουργία και με πρώτη ύλη το πλούσιο ιστορικό και πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής των Χανίων, αποτελεί πρότυπο περιφερειακής πολιτιστικής ανάπτυξης. Ανοίγοντας δρόμους στους σύγχρονους δημιουργούς και φέρνοντας το κοινό κοντά στην Τέχνη, προσφέρουν μια εμπειρία πολιτισμού που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ δίνουν την ευκαιρία όχι μόνο στους επισκέπτες του καλοκαιριού, αλλά κυρίως στους κατοίκους της πόλης, να βιώσουν ουσιαστικά την Τέχνη στον ίδιο τους τον τόπο, έχοντας πολλές αφορμές να εμπλακούν δημιουργικά με την καλλιτεχνική διαδικασία.

Όλες οι εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται από τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και με την υποστήριξη τοπικών φορέων και οργανισμών.Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο και υλοποιούνται σε διαφορετικούς χώρους της πόλης και της ενδοχώρας των Χανίων.

 • Ομαδα Φεστιβαλ

  ΦΕΣΤΙΒΑΛ “ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΙΑ”

  ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  Δήμος Χανίων
  ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ

  ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
  Περιφέρεια Κρήτης

  YΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
  Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

  Το Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά» είναι μία πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Συνεργαζομενοι φορείς για το 2021 & το 2022 είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου, το Μουσείο Τυπογραφίας, το Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων, η Συναγωγή Ετζ Χαγίμ και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

  Το φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά» έχει συνεργαστεί με τους εξής καλλιτέχνες:

  Το 2021 με τους Μιχάλη Κιούση και Δημήτρη Κόκορη, Δημήτρη Μπαρνιά/Undertow, Δημήτρη Λιόλιο, Έλενα Σταυροπούλου, Μαρίνα Πανηγυράκη, Ευριπίδη Παπαδοπετράκη, Σοφία Κάσσαρη, Μαρίκα Κωνσταντινίδου, Sporos en Terra/Χριστίνα Λαντζάκη, Κατερίνα Ντινοπούλου, Άννα Κοντολέων, Lali Toupli (Αλίκη Ατσαλάκη, Κατερίνα Ζαχαροπούλου και Ευτυχία Τσουκαλά), Στεφανία Ορφανίδου, Ναταλία Μαντά και Georges Salameh, Χρήστο Καλκάνη, Ομάδα Ραφή (Αναστασία Κότσαλη και Λητώ Μεσσήνη) και Αkoo-o (Γιώργο Σαμαντά και Ντάνα Παπαχρήστου).

  Το 2022 με το Μουσικό Σύνολο ΤΕΤΤΤΙΞ, Μιχάλη Παρασκάκη, Αλίκη Χιωτάκη, Καλλιτεχνική Ομάδα Errands (Νίνα Παππά, Σοφία Ντώνα, Δημήτρη Θεοδωρόπουλο, Αλέξια Σαραντοπούλου,Ελισάβετ Κιουρτσόγλου, Γιώργο Κουφάκη, Ιλάν Μανουάχ), Όλγα Ευαγγελίδου, Νεφέλη Παπαϊωάννου και Irene Ragusini, Κατερίνα Σκιαδά, Μπάμπη Γαλιατσάτο, Κυριάκο Ελευθεριάδη και Ηλιάνα Σκουλάκη, Παναγιώτα Καλλιμάνη, Παντελή Δεντάκη, Ελένη Μπαγάκη, Laure Jaffuel και Σάντρα Οντέτ Κυπριωτάκη, Ιουλία Ζαχαράκη, Κατερίνα Γναφάκη, Yael Levy και Νίκο Κοκολάκη, Κατερίνα Μαρκουλάκη, Αποστόλη Κουτσογιάννη & Oros Ensemble.

 • Επιτροπη Αξιολογησης

  Η Επιτροπή Αξιολόγησης του Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά» για το 2021 και 2022 αποτελούνταν από τους Νίκο Αρβανίτη, Εικαστικό και Επίκουρο Καθηγητή ΑΣΚΤ, Μαρία Βασιλάκη, Ιστορικό Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, μέλος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, Γιάννη Δούκα, Συγγραφέα-Ποιητή, Έφη Θεοδώρου, Σκηνοθέτη Θεάτρου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, Μυρτώ Λάβδα, Εκπαιδευτικό Τέχνης, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά», Μίλτο Λογιάδη, Διευθυντή Ορχήστρας, καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Σεσίλ Μικρούτσικου, Χορογράφο-Χορεύτρια και Σταύρο Ψυλλάκη, Σκηνοθέτη Ντοκιμαντέρ.

  Την Επιτροπή Αξιολόγησης του Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά» για το 2023 αποτελούν οι: Μαρία Βασιλάκη (Ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, μέλος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη), Γιάννης Δούκας (Συγγραφέας-Ποιητής), Έφη Θεοδώρου (Σκηνοθέτης Θεάτρου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης), Μυρτώ Λάβδα (Εκπαιδευτικός Τέχνης, Καλλιτεχνική Διευθύντρια εγχειρήματος «Ανοιχτά Πανιά»), Αρασέλη Λαιμού (Σεναριογράφος-Σκηνοθέτης και Μοντέζ), Μίλτος Λογιάδης (Διευθυντής Ορχήστρας, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Σεσίλ Μικρούτσικου (Χορογράφος-Χορεύτρια), Κώστας Χριστόπουλος (Εικαστικός, Επίκουρος Kαθηγητής ΑΣΚΤ).

 • Η φιλοσοφια μας

  Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ οργανώνεται πάνω σε πέντε βασικούς άξονες: Ο πρώτος από αυτούς αφορά στην πρωτοτυπία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, κάτι που σημαίνει πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποκλειστικά νέα καλλιτεχνικά έργα από όλες τις μορφές Τέχνης, που δημιουργούνται για το Φεστιβάλ. Όλες οι παραγωγές αφορούν τη σύγχρονη Τέχνη, ενώ πολλές φορές αποτελούν και καλλιτεχνικές συνέργειες ανάμεσα σε διαφορετικές μορφές τέχνης κα περιλαμβάνουν μουσικές, περιπατητικές και θεατρικές και χορευτικές περφόρμανς και παραστάσεις, εικαστικές, χορογραφικές και ηχητικές εγκαταστάσεις, θέατρο φόρουμ, video installation, προβολή ντοκιμαντέρ και πολλές ακόμα δράσεις που προσκαλούν τους θεατές σε μία πρωτότυπη πολιτιστική εμπειρία στα Χανιά.

  Δεύτερος άξονας είναι η ίδια η πόλη των Χανίων, που αποτελεί αναφορά και αφετηρία για την καλλιτεχνική δημιουργία. Οι δημιουργοί καλούνται να κάνουν τη δική τους επιτόπια καλλιτεχνική έρευνα στα Χανιά, να ζυμωθούν με την πόλη και να εμπνευστούν από τη ζωή, την παράδοση και την ιστορία της. Οι παραγωγές παρουσιάζονται πάντα για πρώτη φορά στα Χανιά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη από πέρυσι και οι περιοδείες των έργων εντός και εκτός Κρήτης.

  Τρίτος άξονας είναι η εμπλοκή με τις τοπικές κοινότητες, οι οποίες αποτελούν κλειδί για την καλλιτεχνική έρευνα, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν και μία σειρά από παράλληλες δράσεις όπως εργαστήρια, ξεναγήσεις και ανοιχτές συζητήσεις. Το 2023 το Φεστιβάλ Ανοιχτά Πανιά εγκαινιάζει μία νέα θεματική, με τον τίτλο “Φυγόκεντρος”, που απευθύνεται σε τοπικές κοινότητες εκτός του στενού κλοιού της πόλης των Χανίων. Συγκεκριμένα, ορισμένες παραγωγές έχουν δημιουργηθεί για τη φετινή χρονιά με έδρα της καλλιτεχνικής τους έρευνας το Ακρωτήρι Χανίων, ενώ τα έργα θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στους χώρους παρουσίασής τους, αποτελώντας σημείο ενεργοποίησης της κοινότητας.

  Τέταρτος άξονας είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που στοχεύουν στην εκπαίδευση του κοινού και την επαφή του με τη σύγχρονη Τέχνη. Όλα τα καλλιτεχνικά έργα συνοδεύονται απαραιτήτως από εκπαιδευτικές και άλλες παράλληλες δράσεις, όπως ανοιχτές συζητήσεις, ξεναγήσεις, βιωματικά εργαστήρια, δράσης για τη συν-δημιουργία καλλιτεχνικών έργων που απευθύνονται σε ποικίλες ομάδες πολιτών και διαφορετικές ηλικίες.

  Πέμπτος άξονας είναι η αναζωογόνηση των χώρων, με διάχυση των δράσεων σε πολλούς τόπους της πόλης, οι οποίοι και επανασυστήνονται στο κοινό μέσω της Τέχνης. Με αφορμή τα Ανοιχτά Πανιά, ενεργοποιήθηκαν πολλές κρυμμένες γωνιές των Χανίων, που πήραν νέα πνοή μέσω των πρωτότυπων πολιτιστικών δράσεων. Από το 2021, οι δράσεις του Φεστιβάλ έχουν παρουσιαστεί από το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ως την Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, από τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε μέχρι τον Άγιο Ρόκκο στη Σπλάντζια, από τη συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών ως τους Τάφους των Βενιζέλων, τη Λίμνη της Αγυιάς, το Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Φρούριο Κουλές της Αρχαίας Απτέρας, την Πύλη Sabbionara και σε άλλα ανοιχτά σημεία και εμβληματικά τοπόσημα της πόλης, κλειστά θέατρα και εκθεσιακούς χώρους.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2023

Τιτλος Εκδηλωσης
Ημερομηνιες καλλιτεχνικης δρασης Ημερομηνιες παραλληλων δρασεων
 • ΣΕΛΑΣΦΟΡΟΣ

  ΣΕΛΑΣΦΟΡΟΣ
  30.08 - 15.09
  27.08
  ΣΕΛΑΣΦΟΡΟΣ

  Το εικαστικό και σπονδυλωτό έργο «Σελασφόρος» έχει ως αφετηρία την ιστορία του Αρκουδόσπηλιου στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου. Η συγκεκριμένη σπηλιά αποτελούσε ιερό στην αρχαιότητα αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη, η οποία είχε μεταμορφωθεί σε αρκούδα. Η Άρτεμις, θεά της φύσης, γνωστή και ως  «Σελασφόρος», πρ...

  Περισσότερα
 • Αηδόνι στη στράτα

  Αηδόνι στη στράτα
  23.09 & 24.09
  24.07 - 25.07
  Αηδόνι στη στράτα

  Το έργο «Αηδόνι στη στράτα» ξεκινά στην πρώτη φάση εργασίας με επιτόπια έρευνα ακολουθώντας ίχνη ιστοριών με άξονα τα ριζίτικα τραγούδια, ηχογραφήσεις / φιλμ και έχει κέντρο τη γνωριμία με τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους γύρω από την αγάπη τους για το τραγούδι. Στη διάρκεια αυτής της φάσης, θα ...

  Περισσότερα
 • MOVING THE ARCHIVE

  MOVING THE ARCHIVE
  28.09 - 01.10
  26.07 & 25.09-26.09
  MOVING THE ARCHIVE

  To moving the archive εμπνέεται και αφορμάται από το Γ.Α.Κ. – Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και την έννοια του αρχείου ως πηγής έρευνας συνθέτοντας μια διευρυμένη χορογραφία με τη μορφή ηχητικής εγκατάστασης/περιπάτου (eng. audio walk) πολλαπλών καταγραφών, αποτυπώσεων και μαρτυριών. Μέσω μιας ειδικά σχεδι...

  Περισσότερα
 • BLACK & WHITE / COLOR ή THE TOURISTIC POLAROIDS

  BLACK & WHITE / COLOR ή THE TOURISTIC POLAROIDS
  20.10 - 22.10
  21.10 - 22.10
  BLACK & WHITE / COLOR ή THE TOURISTIC POLAROIDS

  Σε κάποιον καλοκαιρινό τόπο, κάπου μέσα στο νομό των Χανίων, 5 επισκέπτες και επισκέπτριες συμμετέχουν σε μια ιδιότυπη ηχητική ξενάγηση. Μια θεϊκή φωνή, με αφορμή τον τόπο όπου βρίσκονται, τους οδηγεί σταδιακά σε ερωτήματα που αναπτύσσουν μια συνειρμική αφήγηση για το χρόνο, την πόλη των Χανίων, το ...

  Περισσότερα
 • ICHOROUS

  ICHOROUS
  23.10 - 27.10
  29.10
  ICHOROUS

  Πρόκειται για τη δημιουργία δύο ηχητικών εγκαταστάσεων που συνδέουν την ιστορία δύο Κρηνών. Το καλλιτεχνικό έργο “αναμορφώνει” το άλλοτε αναβλύζον από την πηγή νερό, αυτή τη φορά σε μορφή ήχου. Πώς κανείς κινείται αυθόρμητα προς μια πηγή ήχου που προέρχεται από μια πηγή νερού που πλέον δεν αναβλύζει...

  Περισσότερα
 • ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  1.11 - 3.11
  29.10-30.10
  ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  Η παράσταση Συνομιλίες / Χανιά είναι ένα ακουστικό και χορογραφικό έργο που εμπνέεται από τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων της πόλης που ασχολούνται με τον αθλητισμό και καταγράφει ηχητικά, ενσώματα και χωρικά τις μνήμες και τις σκέψεις τους. Εφαρμόζοντας πρακτικές καλλιτεχνικής έρευνας και δημιουργ...

  Περισσότερα
 • CROSSROAD

  CROSSROAD
  09.11 & 10.11
  08.11
  CROSSROAD

  Ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης προσκαλεί τον Γιώργη Μανωλάκη σε μία μουσική συνομιλία με τόπο συνάντησης τα Χανιά. Πρωτότυπες συνθέσεις των δύο μουσικών ερμηνεύονται με έμφαση στη συνύπαρξη των διαφορετικών μουσικών ειδών. Ο χαρακτηριστικός ήχος του Κρητικού λαού του Γιώργη Μανωλάκη, επενδύεται από τ...

  Περισσότερα
 • Γραμμα απο το μελλον στους ισοβιτες του Ιτζεδιν

  Γραμμα απο το μελλον στους ισοβιτες του Ιτζεδιν
  09.11 - 12.11
  06.11 & 07.11
  Γραμμα απο το μελλον στους ισοβιτες του Ιτζεδιν

  Το «Γράμμα από το μέλλον στους ισοβίτες του Ιτζεδίν: Ένα ντοκιμαντέρ για το φρούριο που έγινε φυλακή», αφορά σε ένα ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους για το Ιτζεδίν.
  Το Ιτζεδίν ή οι Φυλακές Καλαμίου, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία των Χανίων, είναι ένα φρούριο που από οχυρωματικό έργο έγινε φυλακή....

  Περισσότερα
 • ΠΕΣ ΤΟ ΑΘΕΑΤΟ / TELL THE UNSEEN

  ΠΕΣ ΤΟ ΑΘΕΑΤΟ / TELL THE UNSEEN
  16.11-26.11
  16.11 & 18.11 & 22.11
  ΠΕΣ ΤΟ ΑΘΕΑΤΟ / TELL THE UNSEEN

  Το πρότζεκτ ΠΕΣ ΤΟ ΑΘΕΑΤΟ / TELL THE UNSEEN είναι μία βιωματική δράση που προσκαλεί και εμπλέκει τις/τους κατοίκους των Χανίων σε μία εμπειρία επανάγνωσης και επανασύνδεσης με την πόλη τους μέσα από τις δικές τους μνήμες και αφηγήσεις. Είναι μία σύγχρονη και συνδυαστική καλλιτεχνική προσέγγιση που β...

  Περισσότερα
 • DESIRE IS A PLACE

  DESIRE IS A PLACE
  18.11-19.11
  14.11-15.11
  DESIRE IS A PLACE

  Το desire is a place (ενδεικτικός τίτλος) είναι μία χορευτική installation performance, η οποία συνδέει την επιθυμία με το τοπίο και στοχεύει στην ενεργοποίηση του συλλογικού βιώματος μέσω του προσωπικού. Μέσα από τη διαδικασία περιπλάνησης σε γειτονιές των Χανίων, όπου το αστικό τοπίο τέμνεται από ...

  Περισσότερα
 • ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ

  ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ
  03.12-12.12
  04.11-05.11 & 08.12
  ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ

  Η δράση “Αυτές τις ημέρες” (τίτλος εργασίας) προτείνει τη δημιουργία μιας ομάδας επτά ατόμων, καλλιτεχνών και μελών της τοπικής κοινωνίας των Χανίων, με σκοπό να αναπτύξει και να μοιραστεί με τις κοινότητες από τις οποίες θα συσταθεί, κοινά καλλιτεχνικά εργαλεία. Μέσω της πραγματοποίησης συμμετοχικώ...

  Περισσότερα
 • EX ANTE FACTO: ΝΕΑ ΧΩΡΑ

  EX ANTE FACTO: ΝΕΑ ΧΩΡΑ
  13.12-15.12
  18.09, 20.09 & 23.09
  EX ANTE FACTO: ΝΕΑ ΧΩΡΑ

  Αντλώντας έμπνευση από τα πρώτα κινηματογραφικά πορτραίτα πόλεων των δεκαετιών του '20 και του '30 (City Symphonies), αλλά και από τις παραδόσεις των ντοκιμαντέρ της παρατήρησης, με το έργο «Νέα Χώρα», η δημιουργός θα αποπειραθεί την σύνθεση ενός πορτραίτου της συνοικίας της Νέας Χώρας Χανίων. Στόχο...

  Περισσότερα

2 XΡΟΝΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΙΑ

 • ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ, ΠΛΑΙΣΙΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
  30
 • ΘΕΑΤΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
  11.975
 • ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
  1.345
 • ΣΗΜΕΙΑ - ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 50
 • ΣΗΜΕΙΑ- ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ
  3
 • ΣΗΜΕΙΑ- ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ
  3

ΜΕDIA

Περισσοτερα

ΝΕΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 • 22.07 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΙΑ 2023»
  22.07

  Ο Δήμος Χανίων και η Κοινωφελής του Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ.) σας προσκαλούν σε Παρουσίαση Προγράμματος για τα «Ανοιχτά Πανιά 2023» το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 στις 11:30, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ-Μεγάλο Αρσενάλι).

  Στην Παρουσίαση θα μιλήσουν ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων και Πρόεδρος της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., Γιάννης Γιαννακάκης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Κρήτης, Δημήτρης Μιχελογιάννης και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά», Μυρτώ Λάβδα.

  Η δράση γίνεται και φέτος σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

  Ημερομηνία: Σάββατο 22 Ιουλίου 2023
  Ώρα: 11:30
  Ώρα προσέλευσης: 11:00
  Χώρος: Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου(ΚΑΜ-Μεγάλο Αρσενάλι)

  Περισσότερα
 • 30.05 Ανακοίνωση αποτελεσμάτων για τα «Ανοιχτά Πανιά 2023»
  30.05

  Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2023», επιχειρεί από τον Ιούλιου έως τον Δεκέμβριο του 2023 να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων, έχοντας στη φαρέτρα του την εμπειρία των δύο προηγούμενων χρόνων, που το κατέστησαν ένα επιτυχημένο παράδειγμα περιφερειακού πολιτιστικού θεσμού. Σκοπός είναι, το Φεστιβάλ είναι τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και να αποτελέσει σημείο αναφοράς στον πανελλήνιο πολιτιστικό χάρτη.

  Μουσική, θέατρο, εικαστικά, χορός, κινηματογράφος και νέα μέσα, κυριαρχούν στο πρόγραμμα των «Ανοιχτών Πανιών 2023» κατακλύζοντας όλο το εύρος της
  πόλης των Χανίων, πάντα με τη συνοδεία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων παράλληλων δράσεων.

  Φέτος, το Φεστιβάλ εγκαινιάζει και μία νέα θεματική, με τον τίτλο “Φυγόκεντρος”, που απευθύνεται στην ενδοχώρα Χανίων, στις τοπικές
  κοινότητες που βρίσκονται στις υπόλοιπες έξι δημοτικές ενότητες του Δήμου Χανίων.

  Έχοντας λάβει περισσότερες από 100 προτάσεις στο σύνολο και ύστερα από πολύωρες συζητήσεις, η αρμόδια επιτροπή επέλεξε τις νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες για τα «Ανοιχτά Πανιά 2023».

  Οι προτάσεις που επιλέχθηκαν:
  Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις χωρίζονται σε τρεις χρηματοδοτικές κατηγορίες:

  -Κατηγορία Α (για παραγωγές έως 7000 €)
  -Κατηγορία Β (για παραγωγές από 7001 έως 14000 €)
  -Κατηγορία Γ (για παραγωγές από 14001 έως 21000 €)
  (Σημείωση: Στα ανωτέρω ποσά συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ.)

  Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανοιχτά Πανιά 2023» για τη χρηματοδότηση των επιλεγμένων δράσεων ανέρχεται σε 150.000 ευρώ.

  Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  χρηματοδότηση έως 7.000€

  Γεωργία Καρύδη
  ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ – ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
  – ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ – ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ

  Φωτεινή Κόκκαλη
  ΗΧΟΣ – ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ – ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ

  Χριστίνα Σκουτέλα
  ΧΟΡΟΣ – ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ – INSTALLATION

  Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  χρηματοδότηση έως 14000 €

  Έλενα Νοβάκοβιτς, Χριστίνα
  Καραγιάννη, Νάσια Φουρτούνη
  (undercurrent)

  ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ –
  AUDIO SCORE-WALK

  Μαρίνα Βελησιώτη
  ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ – ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ

  Κωνστάντζα Καψάλη
  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ

  Ελεάννα Ποντικάκη
  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ – ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ – ΝΕΑ ΜΕΣΑ

  Θοδωρής Προδρομίδης, Ανθούλα Μαρινάκη

  ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΤΗΝ
  ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ – ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ – ΘΕΑΤΡΟ ΦΟΡΟΥΜ

  Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  χρηματοδότηση έως 21000 €

  Βάσω Ατταριάν, Μυρτώ
  Μακρίδη (Ντουθ)

  ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

  Κωνσταντίνα Βούλγαρη
  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ

  Ίρις Κάραγιαν
  ΧΟΡΟΣ – ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ –
  ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Αλέξανδρος Δράκος
  Κτιστάκης

  ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 • 14.02 Δελτίο Τύπου από τη συνέντευξη Τύπου για τον καλλιτεχνικό απολογισμό του Φεστιβάλ του Δήμου Χανίων: «Ανοιχτά Πανιά» (2021 & 2022)
  14.02

  Το Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά», στα Χανιά της Κρήτης, συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας και αποτελεί ήδη ένα επιτυχημένο παράδειγμα περιφερειακού πολιτιστικού θεσμού. Επικεντρωμένο στις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές, το Φεστιβάλ εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2021 από τον Δήμο Χανίων, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και με τη συνεργασία μεγάλων τοπικών Φορέων. Μουσική, θέατρο, εικαστικά, χορός, φωτογραφία, κινηματογράφος, λογοτεχνία και νέα μέσα, κυριαρχούν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, με τις δράσεις να απλώνονται σε όλο το εύρος της πόλης των Χανίων και πάντα με τη συνοδεία παράλληλων εκπαιδευτικών και άλλων υποστηρικτικών δράσεων.

  Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., Γιάννης Γιαννακάκης, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μυρτώ Λάβδα και ο Ειδικός Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Κρήτης, Δημήτρης Μιχελογιάννης, παρουσίασαν την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής, το Φεστιβάλ “Ανοιχτά Πανιά” και όσα έχει ήδη πετύχει στα δύο χρόνια της λειτουργίας του. Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν και πολλοί καλλιτέχνες και μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, οι οποίοι κατέθεσαν τη δική τους εμπειρία από το Φεστιβάλ.

  «Ανοιχτά Πανιά» για τον σύγχρονο πολιτισμό

  Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, άνοιξε την εκδήλωση δηλώνοντας τη συνειδητή απόφαση του Δήμου να επενδύσει στον πολιτισμό και να προάγει τη δημιουργία πρωτότυπου πολιτιστικού προϊόντος: «Στον Δήμο Χανίων δημιουργήσαμε μία εντελώς ανεξάρτητη ομάδα για να αξιολογήσει με αποστασιοποίηση τις προτάσεις, ώστε να υπάρχει μία αντικειμενικότητα και να μην μπορεί να αμφισβητηθεί η όποια απόφαση. Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος προσεγγίζει το ¼ του συνολικού προϋπολογισμού του Δήμου για τον Πολιτισμό. Αυτή ήταν μια συνειδητή επιλογή, γιατί είναι μία επένδυση που τα Χανιά έχουν ανάγκη, να υπάρχει το αντίβαρο του πολιτισμού που διατηρεί και την πολυπολιτισμική ταυτότητα που η πόλη έχει κατακτήσει ανά τους αιώνες. Στόχος είναι τα Ανοιχτά Πανιά να γίνουν μια ανάγκη όχι μόνο της καλλιτεχνικής κοινότητας, αλλά κυρίως της τοπικής κοινωνίας. Η προσπάθεια είναι μία: τα Ανοιχτά Πανιά τελικά να γίνουν, Ανοιχτά Χανιά».

  Από τη μεριά της Περιφέρειας Κρήτης, ο Ειδικός Σύμβουλος Πολιτισμού, Δημήτρης Μιχελογιάννης σημείωσε: «Τα Ανοιχτά Πανιά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πολιτιστικό οικοσύστημα που έχει αναπτυχτεί στην περιοχή. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι απευθύνεται στη ζωντανή κοινότητα των καλλιτεχνών. Υπάρχει μία σύμπραξη ανθρώπων από πολύ διαφορετικές σκοπιές και με ένα αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία, αλλά και με σημαντική διάδραση και εκτός Χανίων».

  Η διακριτή ταυτότητα του Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά»

  Με τα «Ανοιχτά Πανιά», πολίτες και επισκέπτες γνωρίζουν τα Χανιά μέσα από το πρίσμα της Τέχνης. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της μεγάλης διάρκειας του φεστιβάλ (περίπου 6 μήνες, από το καλοκαίρι έως και τις αρχές του χειμώνα), καθώς δίνεται η ευκαιρία όχι μόνο στους επισκέπτες (που κυρίως καταφθάνουν το καλοκαίρι), αλλά κυρίως στην τοπική κοινωνία, να βιώσει ουσιαστικά την Τέχνη στην πόλη και να βρει πολλές αφορμές να αλληλεπιδράσει με όσα συμβαίνουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων. Έτσι, τα Χανιά αποκτούν περίοπτη θέση στον χάρτη της πολιτιστικής παραγωγής και δραστηριότητας.

  Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Γιαννακάκης: «Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ το οποίο να μην βασίζεται σε μετακλήσεις ξένων παραγωγών, αλλά από τα Χανιά να ξεκινάει κάτι καινούργιο, που να είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Τα Ανοιχτά Πανιά θέλουμε να είναι μία φιλόξενη γωνιά, μια ανοιχτή αγκαλιά πολιτισμού, όπου οι καλλιτέχνες να μπορούν να παρουσιάσουν το έργο τους χωρίς περιορισμούς. Τα Χανιά έχουν μεγάλη παράδοση στον πολιτισμό, από εδώ μπορούν να ξεκινήσουν έργα που θα ταξιδέψουν παντού».

  «Ανοιχτά Πανιά» για το 2023

  Φέτος, τα «Ανοιχτά Πανιά» εδραιώνουν την παρουσία τους, μετά από δύο επιτυχημένες διοργανώσεις το 2021 και 2022, με απόλυτα θετικό απολογισμό. Σκοπός είναι το Φεστιβάλ να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια και να αποτελέσει σημείο αναφοράς στον πανελλήνιο πολιτιστικό χάρτη. Στο τέλος της εκδήλωσης ανακοινώθηκε το άνοιγμα της περιόδου υποβολής καλλιτεχνικών προτάσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ανοιχτά Πανιά 2023.

  Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Μυρτώ Λάβδα, παρουσίασε τη στόχευση για το φετινό Φεστιβαλ, που στηρίζει για ακόμη μία χρονιά την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και τις πρωτότυπες δράσεις σε ποικίλα πεδία των Τεχνών: «Φέτος το Φεστιβάλ ανοίγει και ειδικά για τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου εγκαινιάζει μία νέα θεματική, με τον τίτλο “Φυγόκεντρος”, που απευθύνεται στην ενδοχώρα Χανίων, στις τοπικές κοινότητες που βρίσκονται στις υπόλοιπες έξι δημοτικές ενότητες του Δήμου Χανίων. Προσκαλούμε τους καλλιτέχνες να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για τις συγκεκριμένες περιοχές, να δημιουργήσουν πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα, που θα μπορέσουν να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα ίδια τα χωριά και να αποτελέσουν ένα σημείο ενεργοποίησης της κοινότητας».

  Η πρόσκληση απευθύνεται σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες, που δραστηριοποιούνται σε ποικίλα πεδία Τεχνών και επιθυμούν να σχεδιάσουν νέες, πρωτότυπες δημιουργίες που συνδέονται με τα Χανιά και την Κρήτη και θα παρουσιαστούν στα Χανιά, από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο 2023. Καθώς η διάδραση με την κοινωνία και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες αποτελεί βασικό ζητούμενο του Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά, οι δράσεις που θα προταθούν πρέπει απαραιτήτως να ενσωματώνουν και το σχεδιασμό παράλληλων δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Αναλυτικές πληροφορίες για τους άξονες και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τη χρηματοδότηση, την αξιολόγηση των προτάσεων και άλλα, βρίσκονται στον σύνδεσμο: https://www.chania-culture.gr/anoichta-pania-2023-prosklisi-ekdilosis-endiaferontos-gia-ypovoli-kallitechnikon-protaseon-15-fevrouariou-24-martiou/

 • 09.02 Δελτίο τύπου απο την ανακοίνωση της έναρξης της περιόδου υποβολής καλλιτεχνικών προτάσεων για τα «Ανοιχτά Πανιά 2023»
  09.02

  Ανοιχτά Πανιά-Ανοιχτά Χανιά: Άκρως επιτυχημένα τα δύο πρώτα χρόνια για το νέο Φεστιβάλ του Δήμου Χανίων, που προωθεί την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή και την πρωτογενή πολιτιστική δημιουργία.

  Μια άκρως επιτυχημένη και εντυπωσιακή πορεία καταγράφουν ήδη στα δύο πρώτα χρόνια διεξαγωγής τους τα «Ανοιχτά Πανιά», το φεστιβάλ που οργανώνει ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και άλλων φορέων. Το Φεστιβάλ καλεί καλλιτέχνες απ’ όλη τη χώρα να έρθουν στα Χανιά και να δημιουργήσουν πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα με αναφορά και αφετηρία την πόλη των Χανίων.

  Περισσότερες από 400 συνολικά καλλιτεχνικές προτάσεις κατατέθηκαν για να ενταχθούν στα «Ανοιχτά Πανιά» την πρώτη διετία διεξαγωγής τους, ενώ τις 30 παραγωγές που παρουσιάστηκαν παρακολούθησαν πάνω από 13.300 άτομα το 2021 και το 2022. Οι 337 καλλιτέχνες και συντελεστές παρουσίασαν έργα από όλες τις μορφές Τέχνης για πρώτη φορά σε 50 σημεία εντός του Δήμου Χανίων, ενώ κάποιες παραγωγές ταξίδεψαν και εκτός νομού, ακόμα και εκτός Κρήτης.

  Τα αναλυτικά στοιχεία της διετίας για τα «Ανοιχτά Πανιά» παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στο παλιό λιμάνι της πόλης, από τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Γιάννη Γιαννακάκη, τον Ειδικό Σύμβουλο Πολιτισμού του Περιφερειάρχη Κρήτης, Δημήτρη Μιχελογιάννη και την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μυρτώ Λάβδα. Παράλληλα, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των καλλιτεχνικών προτάσεων, καθώς και καλλιτέχνες που συμμετείχαν με τις δημιουργίες τους στις πρώτες χρονιές του Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά».

  Για μία σημαντική στιγμή έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης καθώς «μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, όχι απλά να παρουσιάσουμε το αποτέλεσμα των δράσεων, αλλά ουσιαστικά να επικυρώσουμε ότι έχουν εδραιωθεί, ως μία καινούργια πολιτική του Δήμου Χανίων. Γιατί ήταν όντως μια πολιτική απόφαση, να δούμε τη θέση της Αυτοδιοίκησης, του Δήμου μας, απέναντι στην πολιτιστική παραγωγή του τόπου. Να υπερβούμε τα μοντέλα τα οποία προέβλεπαν ότι περιφερειακοί δήμοι και γενικότερα η περιφέρεια, αρκείται στη φιλοξενία καλλιτεχνικών παραγωγών και δεν αναλαμβάνει και δεν έχει και την τόλμη πολλές φορές να δημιουργήσει το πεδίο για καλλιτεχνική παραγωγή».

  Ο Δήμαρχος Χανίων, αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού για τη σημαντική συμβολή τους τα πρώτα δύο χρόνια διεξαγωγής του Φεστιβάλ, καθώς και όλους τους φορείς που συνέδραμαν στην προσπάθεια, τόνισε ότι το πλαίσιο πάνω στο οποίο στήθηκαν τα “Ανοιχτά Πανιά”, ήταν το πώς θα καταφέρουμε να ταυτίσουμε τα Χανιά, ως ένα μέρος πρωτότυπης πολιτιστικής δημιουργίας, χωρίς να κάνουμε διάκριση απέναντι στους καλλιτέχνες, με κανέναν τρόπο. «Η προσπάθεια είναι μία: τα Ανοιχτά Πανιά τελικά να γίνουν, Ανοιχτά Χανιά», κατέληξε ο κ. Σημανδηράκης.

  Από τη μεριά της Περιφέρειας Κρήτης, ο Δημήτρης Μιχελογιάννης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σημαίνοντα ρόλο σε κάθε τέτοιο εγχείρημα διαδραματίζουν «οι άνθρωποι πίσω από τον Πολιτισμό». «Είναι αξιέπαινες οι πρωτοβουλίες που γίνονται από αυτούς τους ανθρώπους, που ενεργοποίησαν τις υποδομές και βρήκαν τους πόρους. Η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να επενδύει χρήματα στον Πολιτισμό, με μόνη προϋπόθεση να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι για να τα αξιοποιούν στο έπακρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Με τη σειρά του Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χανίων και Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου (Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ.), Γιάννης Γιαννακάκης υπογράμμισε ότι με τα “Ανοιχτά Πανιά” ο Δήμος Χανίων κάνει μία υπέρβαση, που εδράζεται στην απόφασή μας ότι ο Πολιτισμός δεν μπορεί να κρίνεται μόνο από τις προσωπικές σχέσεις μιας μικρής κοινωνίας, αλλά πρέπει να βασίζεται στην ποιότητα του υλικού που
  έρχεται από διάφορες πηγές. «Τα Χανιά και οι Χανιώτες πρέπει να είναι περήφανοι, γιατί αυτό που συμβαίνει εδώ, δεν συμβαίνει πουθενά αλλού
  στην Ελλάδα. Είναι πολύ λίγοι οι φορείς που μπορούν, σε αυτή την έκταση, να χρηματοδοτήσουν δράσεις που ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο της πόλης τους, είναι πολύ δύσκολο για κάποιους να κάνουν τις υπερβάσεις, που κάνουν οι Χανιώτες και είναι πολύ ιδιαίτερο τα Χανιά να γίνονται τα ίδια, ένα σκηνικό» είπε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και συμπλήρωσε πως στα “Ανοιχτά Πανιά”, το κοινό παρακολουθεί πράγματα για πρώτη φορά, δεν βλέπει περιοδεύουσες παραστάσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες κλπ.

  «Δεν είμαστε κομμάτι σε κάτι που περιοδεύει, γινόμαστε η αρχή. Μετά από δύο χρόνια μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το εγχείρημα είναι πετυχημένο και πρέπει να συνεχιστεί, εφόσον όλοι εμείς μπορούμε να το στηρίζουμε. Τα Ανοιχτά Πανιά δεν θα κλείσουν ποτέ», τόνισε με έμφαση ο κ. Γιαννακάκης.

  Τέλος, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια των Ανοιχτών Πανιών, Μυρτώ Λάβδα υπερτόνισε ότι τα Χανιά δίνουν υλικό για έμπνευση και δημιουργία, για πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες που διαμορφώνονται ειδικά γι’ αυτό το Φεστιβάλ και μέσα από μία διαδικασία καλλιτεχνικής έρευνας. «Η ερευνητική διαδικασία δίνει το υλικό για τις τελικές δημιουργίες που πρωτοπαρουσιάζονται στην πόλη και στόχος είναι αυτές οι παραγωγές, στη συνέχεια να ανοίγουν τα φτερά τους και να ταξιδεύουν και σε άλλους τόπους. Φέτος το Φεστιβάλ ανοίγει και μας ενδιαφέρει πολύ η ενδοχώρα Χανίων, οι τοπικές κοινότητες που είναι στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες της ενδοχώρας Χανίων. Μας ενδιαφέρει οι καλλιτέχνες να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για τα χωριά της ενδοχώρας, στη φετινή διοργάνωση», σημείωσε εκτός των άλλων η κ. Λάβδα.

  Ξεχωριστή στιγμή, αποτέλεσε η αναφορά της Ιστορικού Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης και μέλους της Επιτροπής Αξιολόγησης για τα “Ανοιχτά Πανιά” 2021 και 2022, Μαρίας Βασιλάκη, η οποία μίλησε για την αναγκαιότητα της Τέχνης και την απήχηση του Φεστιβάλ, όχι μόνο στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες της πόλης, λόγω του ότι τα “Ανοιχτά Πανιά” έχουν όραμα και ψυχή, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Η ηθοποιός Ιώ Ασηθιανάκη (“Μέσα στην Αγελάδα”, 2022), μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να στηρίζονται έμπρακτα οι καλλιτέχνες των Χανίων, αλλά και να ενθαρρύνονται καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα να έρθουν και να δημιουργήσουν στα Χανιά, κάτι που γίνεται μέσω του Φεστιβάλ και δίνει ανατροφοδότηση στους ντόπιους δημιουργούς και τους κατοίκους.

  Η χορογράφος Κωνσταντίνα Μικρούτσικου (“Ιστορίες Δρόμου”, 2022) αναφέρθηκε στο πώς τα “Ανοιχτά Πανιά” κινητοποιούν όλη την πόλη των Χανίων, κρατώντας ενεργούς τους καλλιτέχνες και προσφέροντας διαρκώς νέα ερεθίσματα. Η επίσης χορογράφος και χορεύτρια Έλενα Σταυροπούλου εξιστόρησε την εμπειρία περιοδείας της παράστασής της “Ad locum” (2021) σε Στυμφαλία και Πάτρα, ενώ η επιμελήτρια τέχνης Σοφία Μαυρουδή (“She left, she left again, she left once more”, 2022) υπογράμμισε ότι, πρακτικές παραγωγής και προώθησης της σύγχρονης Τέχνης, που συναντάμε σε φεστιβάλ και θεσμούς του εξωτερικού, εφαρμόζονται και στα “Ανοιχτά Πανιά” του Δήμου Χανίων.

  Στο τέλος της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε το άνοιγμα της υποβολής καλλιτεχνικών προτάσεων για τα «Ανοιχτά Πανιά» 2023. Η ειδική πλατφόρμα θα ανοίξει στις 15
  Μαρτίου 2023.

Press

ΑΡΧΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ