ΛΙΜΝΕΣ ΜΥΘΟΙ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΑ

ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΛΙΜΝΕΣ ΜΥΘΟΙ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΑ

Η έκθεση «Λίμνες: Μύθοι, ιστορίες και νοήματα» των: Όλγας Ευαγγελίδου, Νεφέλης Παπαϊωάννου και Irene Ragusini καταπιάνεται με μια παραλλαγή του μύθου της λίμνης Κουρνά και αναδεικνύει σύγχρονα ζητήματα προστασίας των γυναικών, των παιδιών και της φύσης από δύο μοναδικές τοποθεσίες, την προαναφερθείσα φυσική λίμνη καθώς και την τεχνητή λίμνη Αγυιά, κοντά στα Χανιά. Ο μύθος της πλημμύρας συμβολίζει τη δικαιοσύνη, τον εξαγνισμό και τη γενεσιουργό δύναμη της φύσης.

Η έκθεση περιελάμβανε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Βουλολίμνα», η οποία ήταν αποτέλεσμα επιτόπιας παρατήρησης των προστατευόμενων υγροβιότοπων, ενός εκπαιδευτικού εργαστηρίου για παιδιά και γονείς τα οποία δημιούργησαν τα δικά τους πλάσματα, με αναφορά στην πανίδα της περιοχής και της επανοικειοποίησης του τοπικού μύθου, μαζί με γλυπτικά και φωτογραφικά στοιχεία που απορρέουν από αυτή. Επιπλέον, η τοποθεσία που επιλέχθηκε για την πραγματοποίηση της έκθεσης, το Χαμάμ της οδού Κατρέ, ένα δημόσιο οθωμανικό λουτρό, συνάδει με την ιδέα ότι το νερό δεν είναι μόνο φυσική ύλη αλλά και μια πανίσχυρη μεταφορά που δημιουργεί ήθη, έθιμα, τελετουργικά, κοσμολογίες και πολιτικές.

Οι καλλιτέχνιδες συνδυάζουν το μύθο, ένα μέσο έκφρασης της λαϊκής γνώσης και της συλλογικής συνείδησης και τον οικοφεμινισμό, μια θεωρία που προκύπτει από την ενοποίηση του οικολογικού και φεμινιστικού κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του ‘70.

Δείτε περισσότερα
ΛΙΜΝΕΣ ΜΥΘΟΙ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΑ

Συντελεστες

Πληροφοριες

ΛΙΜΝΕΣ ΜΥΘΟΙ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΑ
ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ημερομηνιες / Ωρες

07.12 – 18.12.2022

Τοποθεσια / Χωρος υλοποισησης

ΧΑΜΑΜ ΟΔΟΥ ΚΑΤΡΕ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 10 ΗΜΕΡΩΝ: 370 ΑΤΟΜΑ
ΞΕΝΑΓΗΣΗ: 10 ΑΤΟΜΑ
3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ: 75 ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙΑ
ΣΥΝΟΛΟ: 455 ΑΤΟΜΑ

Περισσοτερα