«Γράμμα από το μέλλον στους ισοβίτες του Ιτζεδίν»: Ένα ντοκιμαντέρ για το φρούριο που έγινε φυλακή

Ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους – Κινηματογραφικό πρότζεκτ

«Γράμμα από το μέλλον στους ισοβίτες του Ιτζεδίν»:  Ένα ντοκιμαντέρ για το φρούριο που έγινε φυλακή

Το «Γράμμα από το μέλλον στους ισοβίτες του Ιτζεδίν: Ένα ντοκιμαντέρ για το φρούριο που έγινε φυλακή», αφορά σε ένα ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους για το Ιτζεδίν.
Το Ιτζεδίν ή οι Φυλακές Καλαμίου, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία των Χανίων, είναι ένα φρούριο που από οχυρωματικό έργο έγινε φυλακή. Για κάποιον που δεν έχει επισκεφθεί τα Χανιά, ίσως είναι γνωστό από τις ταινίες που γυρίστηκαν εκεί. Στην πορεία της ιστορίας του 20ου αιώνα, στο Ιτζεδίν φυλακίστηκαν γνωστοί και «άγνωστοι» πολιτικοί αντιφρονούντες. Αποτελεί έναν τόπο μνήμης για την πολιτική ιστορία της χώρας. Αλλά τον γνωρίζουμε ως τέτοιον;
Το ντοκιμαντέρ αποτελεί έναν τρόπο καταγραφής αλλά και ανάδειξης αυτής της ιστορίας, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που σχετίζονται με τον τόπο αυτό, με τη συμβολή ιστορικών καθώς και μέσω της προβολής αρχειακού υλικού.

Κρατηστε θεση εδω
«Γράμμα από το μέλλον στους ισοβίτες του Ιτζεδίν»:  Ένα ντοκιμαντέρ για το φρούριο που έγινε φυλακή

Παραλληλες δρασεις

  • Εκπαιδευτικό εργαστήριο για σχολικές ομάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Λύκεια)

    Στο εργαστήριο αυτό, ένας/μία φωτογράφος και η ιστορικός θα μιλήσουν σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τεχνικές φωτογραφίας/κάδρου καθώς και για μεθοδολογικές προσεγγίσεις της προφορικής και δημόσιας ιστορίας. Θα μιλήσουν επίσης για την ιστορία του μνημείου και το ρόλο του στη σύγχρονη ιστορία. Μέσα από αυτή τη συνάντηση, οι συμμετέχουσες/-οντες θα δημιουργήσουν ένα ερωτηματολόγιο, θα αναζητήσουν ανθρώπους της πόλης, θα τους βγάλουν φωτογραφία και θα διεξάγουν μία σύντομη συνέντευξη. Το υλικό θα παρουσιαστεί με τη μορφή αυτοσχέδιας έκθεσης και θα πλαισιώσει την εκδήλωση της κινηματογραφικής προβολής.

  • Συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας, προσκεκλημένους ομιλητές/-τριες και το κοινό

    Στην εκδήλωση αυτή θα μιλήσουν οι: Ηλίας Κολοβός (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας), Τάσος Σακελλαρόπουλος ( Ιστορικός, Υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη), Ιωάννα Καρυστιάνη (Συγγραφέας). Στην εκδήλωση αυτή θα συζητηθεί η σημασία του μνημείου και η σχέση των πολιτών με τη δημόσια μνήμη και ιστορία του τόπου τους.

Συντελεστες

Πληροφοριες

«Γράμμα από το μέλλον στους ισοβίτες του Ιτζεδίν»: Ένα ντοκιμαντέρ για το φρούριο που έγινε φυλακή
Ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους – Κινηματογραφικό πρότζεκτ

Πρωινές προβολές για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Λύκεια)

Περισσοτερα