ΣΕΛΑΣΦΟΡΟΣ

Εικαστική εγκατάσταση, υφαντό έργο, video art, land art
Μαρινα Βελησιωτη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη

ΣΕΛΑΣΦΟΡΟΣ

Το εικαστικό και σπονδυλωτό έργο «Σελασφόρος» έχει ως αφετηρία την ιστορία του Αρκουδόσπηλιου στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου. Η συγκεκριμένη σπηλιά αποτελούσε ιερό στην αρχαιότητα αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη, η οποία είχε μεταμορφωθεί σε αρκούδα. Η Άρτεμις, θεά της φύσης, γνωστή και ως  «Σελασφόρος», προσωποποιεί το καθαρό φως και συνδέεται με τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Το πρότζεκτ «Σελασφόρος» εστιάζει στη δημιουργία έργων σε διαφορετικά τοπόσημα της χερσονήσου και θα υλοποιηθεί στη δημοτική ενότητα Ακρωτηρίου.

Το έργο θα ακολουθήσει μια αφηγηματική διαδρομή, έχοντας ως αναφορά σπήλαια, μοναστήρια και αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής, καθώς και τοπικές μυθολογίες. Καταλήγοντας στην κοινότητα των Στερνών, με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, τα Καθιανά και τον Παζινό, θα πραγματοποιηθούν δράσεις και έργα: Υφαντά, video art, εγκαταστάσεις στο τοπίο (land art).

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με ένα διήμερο καλλιτεχνικό εργαστήριο για όλες τις ηλικίες, για ενήλικες και παιδιά. Το εργαστήριο αυτό θα γίνει σε συνεργασία και με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, με τον οποίο θα διενεργηθεί εκπαιδευτικός περίπατος. Ο περίπατος αυτός θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου σχηματισμού-συμβόλου που θα αποτελέσει και ένα από τα βασικά έργα (land art) και θα υλοποιηθεί με φυτεύσεις βοτάνων/φυτών μαζί με τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου από κοινού. Το πρότζεκτ θα κορυφωθεί με μια περιηγητική δράση στους τόπους των έργων, με τελικό προορισμό τις Στέρνες, όπου εκεί θα πραγματοποιηθεί ένα συμμετοχικό γεύμα σε συνεργασία με τις γυναίκες της τοπικής κοινότητας και ένα επιτελεστικό έργο κάτω από το φως της πανσελήνου.

Κρατηστε θεση εδω
ΣΕΛΑΣΦΟΡΟΣ

Παραλληλες δρασεις

  • Διαγενεακό εργαστήριο

    Θα υλοποιηθεί ένα διήμερο καλλιτεχνικό εργαστήριο με ενήλικες και παιδιά, κατά τη διάρκεια του οποίου μέσα από εικαστικές και ψυχογεωγραφικές μεθοδολογίες θα διερευνηθεί η σημειολογία και η γεωμετρία των συμβόλων. Στο εργαστήριο αυτό θα γίνει συνεργασία και με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, με τον οποίο θα διενεργηθεί εκπαιδευτικός περίπατος ο οποίος θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου σχηματισμού/συμβόλου. Αυτό θα αποτελέσει και το ένα από τα επτά έργα της δράσης και θα υλοποιηθεί με φυτεύσεις βοτάνων/φυτών μαζί με τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου από κοινού.

Συντελεστες

Πληροφοριες

ΣΕΛΑΣΦΟΡΟΣ
Εικαστική εγκατάσταση, υφαντό έργο, video art, land art
Μαρινα Βελησιωτη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη


Περισσοτερα