ΝΕΑ ΧΩΡΑ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ / ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΝΕΑ ΧΩΡΑ

Η σύγχρονη συνοικία της Νέας Χώρας στα Χανιά, αποτέλεσε την καλλιτεχνική αφετηρία για τη δημιουργία μιας σύγχρονης μουσικής και εικαστικής παράστασης. Ο συνθέτης Αποστόλης Κουτσογιάννης και το μουσικό σύνολο Oros Ensemble με τον Μιχάλη Κονταξάκη, συνέπραξαν με την εικαστικό Μαλβίνα Παναγιωτίδη, υλοποιώντας ένα νέο καλλιτεχνικό πείραμα: το κοίταγμα στη Νέα Χώρα ως ένα αστικό υβριδικό παλίμψηστο, στο οποίο συνυπήρχαν το διαπολιτισμικό στοιχείο, το ταξικό, με το πέρασμα στη νέα τουριστική εποχή.

Η παράσταση θέτει το εξής ερώτημα: Από τι θα μπορούσε να αποτελείται η ρευστότητα της συλλογικής μνήμης μιας πόλης που διαχέεται ανάμεσα στη στέρεη ρουτίνα της καθημερινότητας;

Η εικαστική εγκατάσταση αντανακλά διαφορετικούς χρόνους και εξαϋλώνεται, όπως μεταπλάθεται η υλικότητα της μνήμης. Σε αντιστοιχία, η μουσική κινείται γύρω από την προσπάθεια δημιουργίας μιας μουσικής ροής, χωρίς λόγια, αντλώντας συμβολικά από το μέρος, όχι ως προς μια στείρα αναπαραγωγή των μουσικών αναφορών του, αλλά σε ένα βαθύτερο επίπεδο: στη δημιουργία δηλαδή, νέων θεμάτων, που σε σύγχρονο πλαίσιο συνομιλούν με τον τραγουδιστικό πυρήνα μιας λαϊκής συνοικίας. Η θάλασσα, το βασικό φυσικό περιβάλλον της Νέας Χώρας, αναμειγνύεται με το πέρασμα του χρόνου στην πόλη, καθώς τόσο η εικαστική εγκατάσταση όσο και η μουσική, μεταμορφώνονται και αλλάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, σε παράλληλες τροχιές τόσο μεταξύ τους όσο και με τη Νέα Χώρα.

Δείτε περισσότερα
ΝΕΑ ΧΩΡΑ

Πληροφοριες

ΝΕΑ ΧΩΡΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ / ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ημερομηνιες / Ωρες

17.12 – 18.12.2022

Τοποθεσια / Χωρος υλοποισησης

ΚΑΠΗ ΝΕΑΣ ΧΩΡΑΣ

2 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 2 ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ & ΚΟΙΝΟΥ: 160 ΑΤΟΜΑ

Περισσοτερα