ΛΟΥΛΟΥ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ / ΕΚΘΕΣΗ

ΛΟΥΛΟΥ

Η εικαστική εγκατάσταση και δράση ΛΟΥΛΟΥ αφορά στην ανακατασκευή μιας μικρής βάρκας, της Λουλού, που ναυπηγήθηκε στα Χανιά το 1965 από τον Γιώργο και τον Κυριάκο Παριωτάκη. Η Λουλού αποτελούσε μέσο μεταφοράς ανθρώπων και υλικών από το καρνάγιο του μώλου προς το ενετικό λιμάνι των Χανίων. Για πολλά χρόνια ταυτίστηκε με τη φυσιογνωμία του λιμανιού. Με το κλείσιμο του καρνάγιου, η βάρκα έμεινε στο μώλο και διαλύθηκε σταδιακά. Το 2013 αποσαθρωμένη πια, απομακρύνθηκε οριστικά από το λιμάνι. Ένα χρόνο αργότερα, το 2014, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής οδηγίας για τον περιορισμό της αλιευτικής δραστηριότητας, επιβλήθηκε η ολοσχερής καταστροφή ξύλινων αλιευτικών καϊκιών με αποζημίωση, με αποτέλεσμα αρκετά ξύλινα σκαριά στην περιοχή των Χανίων να διαλυθούν. Το έργο της ομάδας Errands ήταν μια δράση έρευνας και ανακατασκευής της χαμένης, αγαπημένης βάρκας των Χανιωτών. Η ομάδα χρησιμοποίησε ως μεθοδολογία τη διερεύνηση της ιστορίας του καρνάγιου και του ενετικού λιμανιού, μέσα από την ιστορία της Λουλού καθώς και την ανάσυρση παραδειγμάτων καταστροφής καϊκιών στη περιοχή λόγω της πρόσφατης ευρωπαϊκής οδηγίας. Στόχος του έργου ήταν η σύνδεση της τοπικής κοινότητας με την ιστορία της βάρκας Λουλού καθώς και η ευαισθητοποίησή της γύρω από τη ναυπηγική τέχνη. Στην Πύλη της Άμμου (Sabbionara) εκτίθεντο η ανακατασκευασμένη Λουλού και υλικό από τη διαδικασία της έρευνας και τις δράσεις, όπως αναλύονται παρακάτω. H βίντεο εγκατάσταση περιελάμβανε αφηγήσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της δράσης διαδρομών-αφηγήσεων που έγιναν στην αυθεντική διαδρομή της βάρκας (τελωνειο-καρνάγιο), καθώς και την τεκμηρίωση κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής της Λουλού. Παράλληλα παρουσιαζόταν μέρος του αρχείου διάλυσης ξύλινων αλιευτικών σκαφών που υπάρχει στο Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης και το οποίο παραχωρήθηκε αποκλειστικά για την συγκεκριμένη έκθεση. Τέλος, εκτίθετο σχετικό φωτογραφικό υλικό που παραχωρήθηκε για την έκθεση.

Δείτε περισσότερα
ΛΟΥΛΟΥ

Συντελεστες

  • Ιδέα - έρευνα - παραγωγή: ομάδα Errands (Νίνα Παππά, Σοφία Ντώνα, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Αλέξια Σαραντοπούλου, Ελισάβετ Κιουρτσόγλου, Γιώργος Κουφάκης, Ιλάν Μανουάχ)
  • Κατασκευή βάρκας Λουλού : Χαρίλαος Ξυφανταράκης (καραβομαραγκός)
  • Καταγραφή κατασκευής βάρκας Λουλού, σε συνεργασία με την ομάδα Errands: Κερασία Αποστολία Ροδίτη, Μαριαλένα Μπούτου, Βασιλική Κραβαρίτη, Άννα Λυμπεροπούλου (φοιτήτριες στο τμήμα των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης).
  • Αφηγητές : Γιώργος Ξυδιάς, Γιώργος Παριωτάκης, Κώστας Κνιθάκης
  • Ειδικές ευχαριστίες στους/στις: Γιώργο Ξυδιά, Σωματείο Ερασιτεχνών Αλιέων Παλαιού Λιμένος Χανίων «Ο Άγιος Νικόλαος», Νίκο Κοκκινάκη, Ελένα Σούστα, Σοφία Καπουρνιώτου, Διεύθ. Αγρ. Ανάπτ. & Κτην. Περ. Κρήτης, Γιώργο Παριωτάκη, Παναγιώτη Παριωτάκη, Μανόλη Κοτσιφάκη, Μανώλη Πετράκη, Σπύρο Βολάνη, Αλέξανδρο Μελέγκοβιτς, Βασίλη Ντόβρο, Γιάννη Ξένο, Ιωάννη Γκαγκλάκη, Σταύρο Μυριδάκη.

Πληροφοριες

ΛΟΥΛΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ / ΕΚΘΕΣΗ

Ημερομηνιες / Ωρες

16.12 – 29.12.2022

Τοποθεσια / Χωρος υλοποισησης

SABBIONARA

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 10 ΗΜΕΡΩΝ: 460 ATOMA
3 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ / ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ: 80 ΑΤΟΜΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ / ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: 10 ΑΤΟΜΑ
ΣΥΝΟΛΟ: 550 ΑΤΟΜΑ

Περισσοτερα