Ολες οι εκδηλωσεις

Δημοτική Βιβλιοθήκη

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης:
librarychania.gr

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων ιδρύθηκε το 1954, στεγάζεται σε έκταση 800 τ.μ. στο κτίριο του Δημαρχείου και επιτελεί σημαντικό έργο στην τοπική κοινωνία, με την αξιόλογη συλλογή της, που περιλαμβάνει: έντυπο υλικό, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, σπάνιες εκδόσεις, αρχεία, φωτογραφίες, χάρτες, αφίσες καθώς και οπτικοακουστικό υλικό ( cd, dvd.)
Σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες δανειστικές Δημοτικές Βιβλιοθήκες στη χώρα μας.

Μουσειακή συλλογή αποτελεί η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου που περιλαμβάνει 8.500 τόμους βιβλίων, φωτογραφίες, σπάνιους χάρτες, δικόγραφα κ.α.

Μεταμόρφωσε πλήρως και έδωσε νέα πνοή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, η δημιουργία του Media Lab, (2013), δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Media Lab, ο νέος ευχάριστος, σύγχρονος, ελκυστικός χώρος είναι για όλους. Στη διάθεση σας: Συνεργατικοί χώροι συναντήσεων, ανάγνωσης, πλοήγησης στο διαδίκτυο, music studio για ηχογράφηση και δημιουργία βίντεο, brain pulse για χαλάρωση και ψυχαγωγία.

Τα παιδιά και τους έφηβους εξυπηρετούν τα παραρτήματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης:

  • Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου, τηλ. 2821 3 41774
  • Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας τηλ. 2821 3 41221
  • Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού, τηλ. 2821 0 99787

Κάθε χρόνο οι Βιβλιοθήκες του Δήμου μας, συνεργάζονται με Πολιτιστικούς Φορείς, Βιβλιοθήκες, Σχολεία, Μουσεία, Ιδρύματα κ.α. και διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων:
Γνωριμία με συγγραφείς και παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια, Λέσχες Ανάγνωσης, προγράμματα Φιλαναγνωσίας για παιδιά και εφήβους, ποικίλες δραστηριότητες για παιδιά και επιμορφωτικές δράσεις, Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, μαθήματα σκακιού, θεάτρου κ.α.
Δίνεται επίσης η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, φιλαναγνωσίας, μήνα εφηβείας, ξεναγήσεις κ.α.
Καθημερινές είναι και οι επισκέψεις μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στο χώρο των Βιβλιοθηκών.Σκοπός των προγραμμάτων να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία, η εφευρετικότητα, η δημιουργική φαντασία, το χιούμορ, η χαρά της μάθησης!

Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν δύο Λέσχες Ανάγνωσης για ενήλικες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Τις δύσκολες χρονιές που περνάμε, λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, οι Βιβλιοθήκες του Δήμου μας στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους, ώστε να μη στερηθούν το διάβασμα και τη χαρά της ανάγνωσης, προσφέροντας νέες υπηρεσίες, εξυπηρετώντας το κοινό τους. Οι Υπηρεσίες των Βιβλιοθηκών του Δήμου μας με τις νέες συνθήκες της πανδημίας είναι:
Δανεισμός με παραγγελία, Δανεισμός κατ’ οίκον, Πρόγραμμα αφηγήσεων – αναγνώσεων παιδικών βιβλίων & δραστηριοτήτων για παιδιά στο κανάλι μας στο youtube, εξ αποστάσεως προγράμματα φιλαναγνωσίας-μέσω webex – με μαθητές Α/θμιας Εκπαίδευσης

Ανταλλακτικές  Βιβλιοθήκες, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους και διαρκή ανανέωση του υλικού, λειτουργούν υπό την εποπτεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο αίθριο του Δημαρχείου Χανίων και εντός του Νοσοκομείου Χανίων όπου έχει μετατραπεί πλέον σε ένα στέκι φιλαναγνωσίας για ασθενείς, συνοδούς καθώς και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.