Ολες οι εκδηλωσεις

Εργαστήριο

27 Απριλίου 2024

Πασχαλινό εργαστήρι (sold out)

Πασχαλινό εργαστήρι για παιδιά με θέμα τα φαναράκια της Ανάστασης διακοσμημένα με λουλούδια και φύλλα.

Πασχαλινό εργαστήρι (sold out)

Περιγραφή εκδήλωσης

Ο Δήμος Χανίων διοργανώνει ένα πασχαλινό εργαστήρι για παιδιά με θέμα τα φαναράκια της Ανάστασης στο χώρο του Ρωσικού Στρατώνα το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 για ηλικίες από 6 χρονών και άνω.

10.30 – 12.00

12.30 – 14.00

14.30 – 16.00

Σύμφωνα με την παράδοση, το Μεγάλο Σάββατο λίγο πριν τις 12.00 το βράδυ, ο ιερέας ψάλλει το «Δεύτε λάβετε φως» και βγαίνει με τη λαμπάδα του αναμμένη μέσα από την Ωραία Πύλη δίνοντας το Άγιο Φως στους εκκλησιαζόμενους. Στη συνέχεια οι πιστοί βγαίνουν έξω από την εκκλησία, όπου ο παπάς διαβάζει το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και μόλις τελειώσει, ακριβώς τα μεσάνυχτα, ψάλλει το «Χριστός Ανέστη…». Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Άγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού. Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες. Το Άγιο φως μεταφέρετε από τις εκκλησίες στα σπίτια με φαναράκια. Αυτά τα φαναράκια θα φτιάξουν τα παιδιά στο εργαστήριο.

Τα φαναράκια θα κατασκευαστούν με την τεχνική του παπιέ μασέ και θα τα διακοσμήσουν με φυσικά λουλούδια και φύλλα.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο του Γραφείου Πολιτισμού και Μουσικής Παιδείας εργάσιμες ημέρες και ώρες 28213 41613.

Κρατήσεις θα γίνονται από την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί ο Δήμος Χανίων για την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Χανίων.