Ολες οι εκδηλωσεις

25/05/2024

04/11/2023
05/11/2023

01:03

2

Εργαστήριο

4 Νοεμβρίου 2023 - 5 Νοεμβρίου 2023

Ανοιχτά Πανιά 2023 – «Αυτές τις ημέρες»

Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε διήμερο εργαστήριο.
Προφορική ιστορία – Εργαλεία ενδυνάμωσης – Καλλιτεχνικός διάλογος.

Ανοιχτά Πανιά 2023 – «Αυτές τις ημέρες»

Περιγραφή εκδήλωσης

Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού έργου «Αυτές τις ημέρες» προσκαλούμε άτομα και συλλογικότητες από την πόλη των Χανίων στο διήμερο εργαστήριο που θα λάβει χώρα το Σάββατο 4 & την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, 10:30-14:00 και 15:00-18:30 (με διάλλειμα μίας ώρας ενδιάμεσα), στο Μεγάλο Αρσενάλι (2ος όροφος).

Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες/ουσες θα εισαχθούν στη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας προσεγγίζοντας βασικές έννοιες και τεχνικές, όπως η διεξαγωγή της συνέντευξης, δεοντολογικά και νομικά ζητήματα, η μνήμη, οι έννοιες της υποκειμενικότητας και της διυποκειμενικότητας και θα συζητηθούν παραδείγματα δημιουργικών εφαρμογών της προφορικής ιστορίας στην τέχνη.

Στην πρώτη συνάντηση το Σάββατο 4 θα παρουσιαστούν συνοπτικά τα στάδια της μεθοδολογίας της προφορικής ιστορίας και θα διεξαχθούν βιωματικές ασκήσεις για την κατανόηση της τεχνικής της συνέντευξης και συναφών ζητημάτων. Στη δεύτερη συνάντηση την Κυριακή 5 θα εξεταστούν παραδείγματα εφαρμογών της προφορικής ιστορίας στην τέχνη και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες/ουσες θα πραγματοποιήσουν βιωματικές ασκήσεις, κατά τις οποίες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν τον ρόλο του συνεντευκτή/κτριας ή του αφηγητή/τριας και να καταγράψουν μια προσωπική ιστορία.
Ολοκληρώνοντας, θα μοιραστούμε εργαλεία από το θέατρο Φόρουμ και μεθοδολογίες πρακτικών από τη σύγχρονη τέχνη, που θα χρησιμοποιήσουμε συλλογικά στη συνέχεια του έργου μας.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλες/ους, ανεξαρτήτως προηγούμενης σχετικής εμπειρίας ή γνώσεων και σε όσες/ους επιθυμούν να αξιοποιήσουν νέα μεθοδολογικά εργαλεία ή και προφορικές μαρτυρίες στο εκπαιδευτικό, ερευνητικό ή καλλιτεχνικό τους έργο.

Από αυτό το διήμερο εργαστήριο θα προκύψει, μέσα από διαδικασίες αλληλοεπιλογής, μια ομάδα εργασίας που θα συνεργαστεί εντατικά για τη δημιουργία και παραγωγή καλλιτεχνικού έργου που θα παρουσιαστεί στο κοινό τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δράσης «Αυτές τις ημέρες» του φεστιβάλ Ανοιχτά Πανιά 2023.

Αναλυτικότερα, η δράση «Αυτές τις ημέρες» δημιουργεί μια ομάδα ατόμων, καλλιτεχνών και μελών της τοπικής κοινωνίας των Χανίων, με σκοπό να αναπτύξει και να μοιραστεί με τις κοινότητες από τις οποίες θα συσταθεί, κοινά καλλιτεχνικά εργαλεία. Μέσω των συμμετοχικών εργαστηρίων έρευνας και πρακτικών προφορικής ιστορίας, εικαστικής δημιουργίας και θεάτρου Φόρουμ, θα οδηγηθούμε σε καλλιτεχνικές πρακτικές που μπορούν να μεσολαβούν στην προβολή αναδυόμενων ταυτοτήτων και την ανάδειξη των προβληματισμών της εκάστοτε συλλογικότητας, μέσα από την παραγωγή μιας διαμοιραζόμενης καλλιτεχνικής και πολιτικής γλώσσας.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο «Αυτές τις ημέρες».

Συντελεστές

Το διήμερο εργαστήριο θα διεξαχθεί από την Μαριλένα Κουκούλη, την Ανθούλα Μαρινάκη και τον Θοδωρή Προδρομίδη.

Η Μαριλένα Κουκούλη είναι πολιτιστική διαχειρίστρια και ερευνήτρια προφορικής ιστορίας. Έχει υλοποιήσει πληθώρα καλλιτεχνικών, ερευνητικών και συμμετοχικών προγραμμάτων με επίκεντρο την προφορική ιστορία και τις συμπεριληπτικές και community based πρακτικές. Μέσα από τη δουλειά της αναζητά δρόμους συνομιλίας των ανθρωπιστικών σπουδών με την τέχνη και τον πολιτισμό, την ενδυνάμωση κοινοτήτων μέσω της συλλογικής έρευνας και της καλλιτεχνικής πρακτικής και την μεταμόρφωση τελικά τόσο της ιστορίας όσο και του πολιτισμού από τη συμπερίληψη αποσιωπημένων, μη εκπροσωπούμενων φωνών.

Η Ανθούλα Μαρινάκη γεννήθηκε, μεγάλωσε και εργάζεται στα Χανιά. Είναι Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη, και της Παρεμβαίνουσας Μη κατευθυντικής Σχολής για την Ψυχοθεραπεία και την Παιδαγωγική του Michel Lobrot. Συνεργάζεται με σχολεία του Δήμου Χανίων σε ψυχοπαιδαγωγικά και θεατρικά προγράμματα, με το Κδαπ Αμεα Ατλαντίδα, με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, με το Κέντρο δια βίου μάθησης «Η τέχνη του θεραπεύειν» καθώς και με το φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων. Είναι μέλος του Δικτύου συνεργατικών σχολείων Χανίων και της Πρωτοβουλίας Χανίων για την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Ο Θοδωρής Προδρομίδης είναι εικαστικός καλλιτέχνης με έδρα την Αθήνα. Σπούδασε Contemporary Media Practice στο Πανεπιστήμιο του Westminster και αποφοίτησε από το MFA in Fine Art στο Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Η καλλιτεχνική έρευνα και πρακτική του Θοδωρή σχετικά με την επιτέλεση, τη συμμετοχή και την πολιτειότητα έχει ενεργοποιηθεί τόσο σε θεσμικούς όσο και σε μη τυπικούς χώρους γνώσης, δράσης και έκθεσης. Είναι μέλος του Institute of Radical Imagination και δρα εθελοντικά στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά και στο Δίκτυο Αλληλέγγυων Σχολείων. Το 2023 ήταν ερευνητής στο Τμήμα Δημοσίων Δραστηριοτήτων του Μουσείου Reina Sofia στη Μαδρίτη.

Χρήσιμα

Ημερομηνίες διεξαγωγής διήμερου εργαστηρίου:
Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Νοεμβρίου

Ώρες διεξαγωγής εργαστηρίου:
10:30-14:00 & 15:00-18:30 (με διάλειμμα μίας ώρας ενδιάμεσα)

Τοποθεσία διεξαγωγής: Μεγάλο Αρσενάλι (2ος όροφος)

Απευθύνεται σε: όλες/ους, ανεξαρτήτως προηγούμενης σχετικής εμπειρίας ή γνώσεων και σε όσες/ους επιθυμούν να αξιοποιήσουν νέα μεθοδολογικά εργαλεία ή και προφορικές μαρτυρίες στο εκπαιδευτικό, ερευνητικό ή καλλιτεχνικό τους έργο.

Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης στο email: [email protected]