Ολες οι εκδηλωσεις

Εκδηλώσεις

31 Μαρτίου 2024

«ΟινοΚρητικά 2024»

Οινική Εκδήλωση με Έκθεση, Γευσιγνωσία, Έρευνα, Ανάπτυξη και Ανάδειξη του Κρητικού Οίνου

«ΟινοΚρητικά 2024»

Περιγραφή εκδήλωσης

Τί είναι τα ΟινοΚρητικά;

Είναι η πρώτη Οργανωμένη Έκθεση Κρητικού Οίνου, στην οποία έλαβαν μέρος τα Κρητικά Οινοποιεία (από το 2007). Αλλά και η πρώτη επαφή και βάση που είχαν για τη συμμετοχή τους σε άλλες οργανωμένες Οινικές Εκθέσεις που ακολούθησαν. Τα ΟινοΚρητικά, έγιναν ετήσιος θεσμός από την πρώτη ήδη χρονιά της διοργάνωσής τους στα Χανιά το 2007, πάντα στο Μεγάλο Αρσενάλι ΚΑΜ .

Πως δημιουργήθηκαν τα ΟινοΚρητικά:

Μετά από δεκάδες διοργανώσεις γευσιγνωσίας οίνου που πραγματοποιήσαμε στο Κ.Α.Μ. (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου) από το 2002, (βλέπε: site των ΟινοΚρητικών: Oinokritika.org) είχαμε δημιουργήσει μια οινική τάση, που έλειπε από την πόλη μας. Έτσι, το 2007 γεννήθηκε η ιδέα ενός Brand name για το κρασί, μιας Οινικής Εκδήλωσης που θα λεγόταν “ΟινοΚρητικά” και θα αφορούσε τον Κρητικό αμπελώνα όλου του νησιού, με κέντρο τα Χανιά, μιας και ο Νομός Χανίων είχε χάσει όλες τις ευκαιρίες να πάρει μια ΠΟΠ οινική ζώνη (=είναι Παγκοσμίως Αναγνωρισμένη περιοχή ποιότητας κρασιών).

Ο Χρόνος διεξαγωγής των ΟινοΚρητικών:

Επιλέγουμε για τα ΟινοΚρητικά την Κυριακή του Καθολικού Πάσχα, την έναρξη της τουριστικής σεζόν δηλαδή, όπως ακριβώς το είχαμε ανακοινώσει και πριν τον covid-19 ακόμη, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα οινικό ραντεβού στην πόλη μας αυτή την εποχή του χρόνου για τους επισκέπτες από άλλες χώρες αλλά και Έλληνες της υπόλοιπης ηπειρωτικής και όχι μόνο χώρας.

Ποια είναι η φιλοσοφία των ΟινοΚρητικών

1.
Η Συμπερίληψη. Όλα τα οινοποιεία της Κρήτης, μικρά, οικογενειακά ή μεγαλύτερα λαμβάνουν μέρος στα ΟινοΚρητικά, αρκεί να κινούνται μέσα σε πλαίσια ποιότητας που συνάδουν με τη φιλοσοφία του ποιοτικού, αυθεντικού Κρητικού οίνου και της Κρητικής γης.

2. Νέες διέξοδοι και ορίζοντες κάθε χρόνο, τόσο για τον πρωτογενή τομέα, όσο και για το μεταποιητικό στάδιο παραγωγής και εξέλιξης του Κρητικού οίνου.

3. Η Ενότητα μεταξύ των παραγωγών, των Οινοποιείων, και όσων εμπλέκονται και ασχολούνται με την προώθηση και την πώληση του Κρητικού οίνου, με γνώμονα για όλους την ποιότητα και την αυθεντικότητα του Κρητικού οίνου, για να προχωρήσει αυτός ο τόπος, η Κρήτη, μπροστά στο θέμα του κρασιού.

4. Για τα ΟινοΚρητικά ως εκδήλωση και ως διοργάνωση:
“Το κρασί δεν είναι ένα απλό τρόφιμο, δηλαδή ένα προϊόν μόνο με εμπορική αξία, αλλά και ένα πολιτισμικό προϊόν”. Αυτό το ίδιο το κρασί είναι πολιτισμός. (άποψη την οποία ενσωματώσαμε, προβάλαμε και προωθήσαμε σε κάθε μορφή γραπτού ή ηλεκτρονικού μέσου που χρησιμοποιήσαμε για την παρουσίαση του ποιοτικού οίνου, αλλά και κάθε εκδήλωση, που πραγματοποιήσαμε όλα αυτά τα χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε να παρουσιάζουμε το κρασί.

5. Γι αυτό οι εκδηλώσεις των ΟινοΚρητικών δεν ταυτίστηκαν ποτέ μόνο με τον εμπορικό χαρακτηρισμό, που έχουν οι περισσότερες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο που περιλαμβάνουν Έκθεση Κρασιού. Περιλαμβάνουν και την Τέχνη (Κινηματογράφο, ζωγραφική, Μουσική, φωτογραφία) προσπαθώντας να αφυπνιστεί και να συμμετέχει όλο και περισσότερο η πόλη των Χανίων, για να αναδειχτεί και ο πολιτισμός του τόπου μας, μέσα από ένα πολιτισμικό προϊόν, το κρασί της Κρήτης, το οποίο προέρχεται από τους αρχαιότερους αμπελώνες της Γης. (βλέπε: site των ΟινοΚρητικών: Oinokritika.org) Οι συνεργασίες με τους καλλιτέχνες της πόλης μας που έγιναν στο πέρασμα των χρόνων, ήταν και παραμένουν πολύ σημαντικές και απαραίτητες στην δοκιμή ενός κρασιού. Τα αποτελέσματα μιας δοκιμασίας κρασιού, σε πολύ μεγάλο βαθμό καθορίζονται και από την ψυχική κατάσταση του δοκιμαστή. Η παράλληλη συμπόρευση με την τέχνη “μαλακώνει” τις ψυχές μας, ή τις ‘’δυναμώνει’’ δίνοντας έτσι διπλά θετικά αποτελέσματα. Φέτος, είναι η πρώτη μετά-Covid19 εκδήλωση και μαζί με Έκθεση,
Γευσιγνωσία, Έρευνα, Ανάπτυξη και Ανάδειξη του Κρητικού Αμπελώνα έχει και το χαρακτήρα της επανασύνδεσης, της επανεκκίνησης.

Οι βασικοί στόχοι των ΟινοΚρητικών:

1. Ο προορισμός. Ένα μοναδικό πλεονέκτημα και ευκαιρία για τον τόπο, και η αφετηρία μιας νέας οινικής εξερεύνησης όλου του νησιού.

2. Ο Οινοτουρισμός. Η γνωριμία του επισκέπτη του νησιού μας, με το διαφορετικό terroir του Κρητικού Αμπελώνα και τις αυθεντικές κρητικές ποικιλίες σταφυλιού, ώστε να γίνει ο διαφημιστής του Κρητικού Οίνου στο σύνολό του, στην χώρα του.

3. Η επιπλέον και σωστή επαφή του ντόπιου κατοίκου, με το σε συνεχή εξέλιξη πολιτισμικό προϊόν του τόπου του, το κρασί. Ακόμα περισσότερο με τις ντόπιες Κρητικές ποικιλίες σταφυλιού, οι οποίες άντεξαν σε όλες τις κλιματικές αλλαγές πάνω στο νησί της Κρήτης, δίνοντας σήμερα κρασιά μοναδικών παγκοσμίως χαρακτηριστικών, χάρη στο Κρητικό terroir: (γη, αέρας, ήλιος, θερμοκρασία, υγρασία, χλωρίδα, πανίδα, τρόπος ανθρώπινης παρέμβασης).

4. Η Εν συναίσθηση. Σε κάθε Εκδήλωση των ΟινοΚρητικών τα κέρδη θα δίνονται σε δομές για φιλανθρωπία και για κοινωφελείς σκοπούς.

Συντελεστές

Διοργανώση: ΟινοΚρητικά ΑΜΚΕ 

Χρήσιμα

Τί περιλαμβάνουν τα ΟινοΚρητικά 2024;

11:00-20:30

Οι επισκέπτες θα δοκιμάζουν τα κρασιά των Οινοποιείων της Κρήτης που λαμβάνουν μέρος στα ΟινοΚρητικά 2024: (Αλφαβητικά) Ανώσκελη, Διγενάκης, Ενδοχώρα, Ευφροσύνη, Ζουμπεράκης, Ιδαία Οινοποιητική , Μαραγκάκης, Μαρτσάκης, Μενεξές, Μεταξάρης, Μοναστήρι Αγίας Τριάδας, Ντουράκης, Πατεριανάκης, Πατερομιχελάκης, Aori, Daf Wines, Moinoterra, Silva Δασκαλάκη.

17:30-20:30

παρουσιάζονται (Ταυτόχρονα με την γευστική δοκιμή των κρασιών των οινοποιείων που συμμετέχουν) κοκτέιλ που φτιάχνονται από κρητικές γηγενείς ποικιλίες και blend τους, χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους.
Ευχαριστούμε γι αυτό τα δύο από τα πιο αγαπημένα και διάσημα Bar της πόλης μας, που προσφέρθηκαν να δημιουργήσουν τα κοκτέιλ: Το Μοναστήρι του Καρόλου (του κ. Άρη Βεζονιαράκη) (θα δημιουργήσει κοκτέιλ
με βάση την λευκή ποικιλία Μοσχάτο Σπίνας καθώς επίσης και από Λευκό ξηρό, Λευκό Γλυκό και Ροζέ ξηρό, προερχόμενα από την ερυθρή ποικιλία Ρωμέικο ) και το Σύναψις (του κ. Λευτέρη Μαρκάκη) (θα δημιουργήσει κοκτέιλ με βάση την λευκή ποικιλία Μαλβαζία και την ερυθρή ποικιλία Λιάτικο).

Χώρος διεξαγωγής: ΚΑΜ, Μεγάλο Αρσενάλι

Η είσοδος στα ΟινοΚρητικά 2024 είναι 7 ευρώ (με το εισιτήριο, δίνεται σε κάθε επισκέπτη δώρο το ποτήρι γευσιγνωσίας με το οποίο θα δοκιμάσει όλα τα κρασιά).

Τα κέρδη των ΟινοΚρητικών 2024 θα δοθούν στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας & Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Χανίων, ΚΗΦΑΜΕΑ.

~Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη~