Ολες οι εκδηλωσεις

Εκδηλώσεις

18 Μαΐου 2023

Δράσεις Για Την Διεθνή Ημέρα Μουσείων Στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), προκειμένου να αναδειχθεί ο ενεργός και αναπόσπαστος ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Δράσεις Για Την Διεθνή Ημέρα Μουσείων Στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Περιγραφή εκδήλωσης

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), προκειμένου να αναδειχθεί ο ενεργός και αναπόσπαστος ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας αυτής, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων φιλοξενεί στον εκθεσιακό χώρο της την ομάδα «Παραμυθάδες της πόλης των Χανίων» καθώς και τον Νίκο Μπλαζάκη και τον Μιχάλη Γεμιστό, οι οποίοι θα αφηγηθούν παραμύθια για μικρούς και μεγάλους.

Πρόγραμμα:

Πέμπτη 18 Μαίου
Ώρα: 20:00 – 21:30
«Πέντε ιστορίες θα σας πω για … Μια φορά κι έναν καιρό…» Ιστορίες για παιδιά στο μυαλό και στην καρδιά.
(Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών για ενήλικο κοινό και παιδιά ηλικίας 5+)

Οι αφηγήσεις ιστοριών, αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών χρόνων, έρχονται να ακουστούν στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και “να συντροφέψουν” τα εκθέματα της συλλογής του Εικαστικού Μιχάλη Μανουσάκη, στον χώρο-χρόνο της παιδικής ηλικίας.
Η ομάδα “Παραμυθάδες της πόλης-των Χανίων” είναι η Δήμητρα Βαλαβάνη, η Αγγελική Μπεμπλιδάκη, η Στέλλα Ροζάκη, η Βάνια Σταμπολάκη και η Δέσποινα Τζιάκη.

Πέμπτη 18 Μαίου
Ώρα: 22:00 -23:00
«Ανθρωποφαγικά ελληνικά λαϊκά παραμύθια»
(Για ενήλικο κοινό και παιδιά άνω των 15 ετών)

Στα παραμύθια η ψυχή διηγείται την ιστορία της, απ’ τη σκοτεινή της πλευρά στην φωτεινή. Η αιμομιξία και η αλληλοβόρες συμπεριφορές ως οικογενειακές τάσεις στην συνέχεια των αρχέγονων μύθων μας, επιτρέπουν την προσέγγιση στην προϊστορία του καθενός μας αναγνωρίζοντας όλοι μας ενδόμυχα την κοσμογονική δύναμη. Τα σύμβολα, όσο σκληρά κι αν είναι, αποτελούν το κλειδί για την κατανόηση της ανθρώπινης φύσης. Αποτελούν τον καλύτερο τρόπο έκφρασης του άγνωστου και του ασυνείδητου, τις εσωτερικές συγκρούσεις, τα άγχη, τους κρυφούς φόβους και επιθυμίες τα οποία βρίσκονται παγιδευμένα στο υποσυνείδητό μας.
Αφήγηση Νίκος Μπλαζάκης και Μουσική Μιχάλης Γεμιστός (βιολί)

Χρήσιμα

Πέμπτη, 18 Μαΐου
Από τις 20:00 έως τις 23:00.
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Ωράριο λειτουργίας ΔημοτικήςΠινακοθήκης Χανίων
Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-14:00 & 19:00-22:00.
Κυριακή κλειστά.