Ολες οι εκδηλωσεις

14/04/2024

15/09/2023
27/08/2023

07:27

2

Εκδηλώσεις

8 Σεπτεμβρίου 2023 - 15 Σεπτεμβρίου 2023

Ανοιχτά Πανιά 2023 – Σελασφόρος

Εικαστική εγκατάσταση
Μαρίνα Βελησιώτη & Μαλβίνα Παναγιωτίδη

Ανοιχτά Πανιά 2023 – Σελασφόρος

Περιγραφή εκδήλωσης

Δείτε φωτογραφίες από την κορύφωση της εικαστικής δράσης Σελασφόρος που πραγματοποιήθηκε στην Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου στις 30 Αυγούστου 2023. Έπειτα από τον περίπατο/εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στον Ακρουδόσπηλιο στις 27 Αυγούστου, την εγκατάσταση με το σημαιόπανο στο αλσάκι του χωριού Καθιανά και την εγκατάσταση με παραδοσιακά φαγητά/συμμετοχικό γεύμα στο χωριό Στέρνες που πραγματοποιήθηκε υπό το φως του μπλε φεγγαριού στις 30 Αυγούστου, το καλλιτεχνικό πρότζεκτ συνεχίζεται. Οι εικαστικές εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί και τοποθετηθεί στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων και στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Ελεήμονα στο χωριό Παζινός είναι επισκέψιμες για το ευρύ κοινό και σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε!

Σελασφόρος

Μαρίνα Βελησιώτη & Μαλβίνα Παναγιωτίδη

Το εικαστικό και σπονδυλωτό έργο «Σελασφόρος» έχει ως αφετηρία την ιστορία του Αρκουδόσπηλιου στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου. Η συγκεκριμένη σπηλιά αποτελούσε ιερό στην αρχαιότητα αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη, η οποία είχε μεταμορφωθεί σε αρκούδα. Η Άρτεμις, θεά της φύσης, γνωστή και ως «Σελασφόρος», προσωποποιεί το καθαρό φως και συνδέεται με τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Το πρότζεκτ «Σελασφόρος» εστιάζει στη δημιουργία έργων σε διαφορετικά τοπόσημα της χερσονήσου και υλοποιείται στη δημοτική ενότητα Ακρωτηρίου.

Το έργο ακολουθεί μια αφηγηματική διαδρομή, έχοντας ως αναφορά σπήλαια, μοναστήρια και αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής, καθώς και τοπικές μυθολογίες. Με σταθμούς την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, τα Καθιανά και τον Παζινό, πραγματοποιήθηκαν δράσεις και έργα: Υφαντά, video art, εγκαταστάσεις στο τοπίο (land art).

Έρευνα – σύλληψη – εικαστική δημιουργία: Μαρίνα Βελησιώτη και Μαλβίνα Παναγιωτίδη

Τα έργα θα παραμείνουν στις τοποθεσίες της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου.
Η εικαστική εγκατάσταση στο Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη Ελεήμονα στον Παζινό (στον εσωτερικό χώρο) θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, καθημερινά 17:00-21:00, με ελεύθερη είσοδο.

Το έργο στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων (εξωτερικό χώρο ανεβαίνοντας προς το πάρκινγκ της Μονής στον περιφραγμένο χώρο εξωτερικά του Μοναστηριού στο δεξί χέρι) θα παραμείνει εγκατεστημένο στον δημόσιο χώρο και θα είναι επισκέψιμο για το ευρύ κοινό.

Πιο συγκεκριμένα:

-Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη Ελεήμονα στον Παζινό
HD βίντεο, 02:02
Υφαντό μηχανής, βαμβάκι, 185 x 400 εκ.

2023

Η εγκατάσταση αποτελούμενη από το βίντεο και το υφαντό είναι εμπνευσμένη από την επίσκεψη στον Αρκουδόσπηλιο και τη σύνδεσή του με τη θεά Άρτεμις και με τοπικές μυθολογίες για τη γυναίκα, τη φύση και το φως. Τα έργα φωτίζουν πτυχές του σπηλαίου και ξαναζωντανεύουν τους σχηματισμούς του μέσα από την πολιτισμική του ιστορία και τους συμβολισμούς του. Ένα κολλάζ αποτελούμενο από εικόνες του σπηλαίου, επεξεργασμένο ψηφιακά, μετατρέπεται σε υφαντό με ένα σύγχρονο μηχανικό αργαλειό.

-Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων
Αρωματικά φυτά και βότανα
12 x 12 μ.

2023

Το έργο τοπίου (land art) σχεδιάστηκε ύστερα από καλλιτεχνικό εργαστήριο/βιωματικό περίπατο μελετώντας τη χλωρίδα και την πολισμική ιστορία της περιοχής, το οποίο οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου σχηματισμού-συμβόλου. Ο σχηματισμός αποτυπώθηκε στη γη με τη μορφή φύτευσης αρωματικών φυτών και βοτάνων της περιοχής όπως λεβάντα, δεντρολίβανο, δέντρολίβανο έρπων, θυμάρι, λεμονοθύμαρο, ρίγανη, αρμπαρόριζα, φασκόμηλο. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μέσα στο σχηματισμό και να αφουγκραστεί τους συμβολισμούς και τα αρώματα των βοτάνων.

Τα έργα υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου χρόνου του Φεστιβάλ πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρωτογενούς παραγωγής του Δήμου Χανίων και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ «Ανοιχτά Πανιά» 2023, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συντελεστές

Έρευνα – σύλληψη – εικαστική δημιουργία: Μαρίνα Βελησιώτη και Μαλβίνα Παναγιωτίδη.

Ευχαριστίες στις/στους:
Στέλιο Μιχαηλάκη (Αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου), Μαρία Στρατουδάκη (Προέδρο Δημοτικής Κοινότητας Αρωνίου), Αδελφότητα της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ενορίας Παζινού και Εφημέριο Πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Κουδουμνάκη, Δημήτρη Γιανναράκη (Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Στερνών), Άννα Πετράκη (Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Καθιανών), Βαγγέλη Ανδρεαδάκη (Αντιπρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Καθιανών), Βιργινία Καπετανάκη, Πέτρο Λαδάκη.

Χρήσιμα

Κυριακή 27 Αυγούστου έως Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.
Σε χωριά και τοποθεσίες στην δημοτική ενότητα Ακρωτηρίου.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων ”ΣΕΛΑΣΦΟΡΟΣ” πρότζεκτ
Αύγουστος 2023 / 27-28, 30

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση «Σελασφόρος»

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:
Κυριακή 27 Αυγούστου
Τοποθεσία: Εξωτερικός χώρος Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων
Δράση: Περίπατος σε συνεργασία με τον Ορειβατικό σύλλογο Χανίων. Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν και θα ενημερωθούν για την χλωρίδα της περιοχής τους και ενδεχομένως θα ανακαλύψουν νέες πληροφορίες γι αυτήν. Μετά τον περίπατο θα γίνει ένα δημιουργικό εργαστήριο αποτύπωσης και σχεδιασμού της διαδρομής μας (δημιουργία του συμβόλου). Το σχήμα αυτό θα το χαράξουμε στο σημείο που έχει οριστεί για την φύτευση.
Ώρα έναρξης: 10:30 π.μ.
Διάρκεια: 3 ώρες

Δευτέρα 28 Αυγούστου
Τοποθεσία: Εξωτερικός χώρος Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων.
Δράση: Σε συνέχεια της δράσης της προηγούμενης ημέρας θα ακολουθήσει η υλοποίηση του έργου (Land Art), με φυτεύσεις βοτάνων/φυτών μαζί με τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου από κοινού.
Ώρα έναρξης: 09:00 π.μ.
Διάρκεια: 3 ώρες

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των δύο συναντήσεων απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω, σε εφήβους και σε ενήλικες.

Δωρεάν συμμετοχή με Κράτηση θέσεων: [email protected]

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Τετάρτη 30 Αυγούστου
Τοποθεσίες: Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, Καθιανά (Πλατεία Καθιανών), Παζινός (Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη Ελεήμονα), Στέρνες (Αλσάκι στο κέντρο του χωριού, πλησίον του κτηρίου του πολιτιστικού συλλόγου Στερνών Μινώα).

Ώρες περιήγησης ιδιωτικά: Τα έργα στα παραπάνω σημεία θα είναι επισκέψιμα από τις 18:00 έως τις 23:00, για όσους επιθυμούν να περιηγηθούν με το όχημά τους.
Περιηγητική δράση στους τόπους των έργων, σε όλα τα σημεία με προγραμματισμένες διαδρομές με λεωφορείο* και τελικό προορισμό τις Στέρνες.
Εκεί θα πραγματοποιηθεί ένα συμμετοχικό γεύμα με τη βοήθεια των γυναικών της τοπικής κοινότητας. Η δράση απευθύνεται σε θεατές-συμμετέχοντες όλων των ηλικιών.

*Ειδικά για την ημέρα της καλλιτεχνικής δράσης ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ θα διαθέσουν λεωφορείο για τη δωρεάν μετακίνηση των συμμετεχόντων, σε δύο ομάδες.
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ:
1) Αναχώρηση στις 17:30 από ΚΤΕΛ Χανίων, Επιστροφή από Στέρνες στις 21:30
2) Αναχώρηση στις 19:30 από ΚΤΕΛ Χανίων, Επιστροφή από Στέρνες στις 23:00
Κρατήσεις θέσεων: [email protected]
Πληροφορίες: 2821034200 (ώρες 09:00-15:00).

Τα έργα θα παραμείνουν στις τοποθεσίες της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου.
Η εικαστική εγκατάσταση στο Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη Ελεήμονα στον Παζινό θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, καθημερινά 17:00-21:00, με ελεύθερη είσοδο.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
«ΣΕΛΑΣΦΟΡΟΣ
» (αναλυτικά στοιχεία για τη δράση)
Μαρίνα Βελησιώτη (βιογραφικό)
Μαλβίνα Παναγιωτίδη (βιογραφικό)

photo credit: Eikonotopio/Γιάννης Τζανάκης