Ολες οι εκδηλωσεις

21/04/2024

23/09/2023
24/09/2023

11:40

2

Εκδηλώσεις,Μουσική

23 Σεπτεμβρίου 2023 - 24 Σεπτεμβρίου 2023

Ανοιχτά Πανιά 2023 – «Αηδόνι στη στράτα»

Γεωργία Καρύδη.

Ανοιχτά Πανιά 2023 – «Αηδόνι στη στράτα»

Περιγραφή εκδήλωσης

Μουσική περιπατητική περφόρμανς στο χωριό Δρακώνα στη δημοτική ενότητα Κεραμειών.

Το έργο «Αηδόνι στη στράτα» ξεκίνησε από την προσωπική έρευνα της καλλιτέχνιδας Γεωργίας Καρύδη, βασισμένη στον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε κομμάτια της ζωής μας με το τραγούδι και τη φωνή.

Η καλλιτέχνις μέσα από την διαδικασία της έρευνάς της στα Χανιά, συνδέθηκε με μουσικούς αλλά και με λάτρεις της μουσικής. Ακολούθησε τα χνάρια των ριζίτικων της στράτας, άκουσε και τραγούδησε μαζί με τους ανθρώπους που γνώρισε, μελετώντας τοπικά μουσικά ιδιώματα και πραγματοποιώντας ένα διήμερο εργαστήριο πάνω στη φωνή στην τέχνη της περφόρμανς τον Ιούλιο. Με τους συμμετέχοντες δούλεψε πάνω στη μοναδική σύνδεση που μπορεί να επιτύχει η φωνή που λέει ένα αγαπημένο τραγούδι και στο πώς μια σειρά τραγουδιών μας ορίζει και μας συνοδεύει, ειδικά όταν τα τραγουδάμε χωρίς να σκιάζει τίποτε αυτό που πηγάζει από την καρδιά.

Στην περιπατητική περφόρμανς στην Δρακώνα Κεραμειών, η καλλιτέχνις θα παρουσιάσει ένα σπονδυλωτό έργο που από στίχο σε στίχο, τραγούδι σε τραγούδι οδηγεί τους συμμετέχοντες να ‘περπατήσουν’ τη δική της διαδρομή, όπως αποτυπώνεται στη μουσική και τη φωνή της. Θα ακουστούν θραύσματα στίχων, μελωδιών και ιστοριών, που οι άνθρωποι που γνώρισε κατά την επιτόπια έρευνά της στα Χανιά μοιράστηκαν μαζί της, συντεθιμένα σε ένα νέο ηχητικό ποίημα, δημιουργημένο για να ειπωθεί και να τραγουδιστεί περπατητά και να ακουστεί στην πλατεία της Δρακώνας όπου τοποθετούνται κάποιες από τις αφηγήσεις.

Το έργο έχει δημιουργηθεί ειδικά για τις δύο βραδιές 23 και 24 Σεπτεμβρίου και στην περφόρμανς συμμετέχουν κάποια άτομα από το εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο που με δικά τους μοιράσματα πλούτισαν την εμπειρία της επιτόπιας έρευνας της Καρύδη. Στο κλείσιμο θα δημιουργηθεί από όλους, μαζί με τους θεατές, ένα επιτοίχιο ψηφιδωτό από κεραμικά θραύσματα, που θα παρουσιάζει ένα στίχο που αναδείχθηκε μέσα από την έρευνα και το έργο. Το γλυπτό θα παραμείνει ως ένα ορόσημο αυτού που απομένει από ένα εφήμερο έργο ζωντανής επιτέλεσης και ως φόρος τιμής στον παραδοσιακό πλούτο που ενέχει η αθέατη, ατραγούδιστη πολλές φορές καθημερινή ζωή της κοινότητας.

Συντελεστές

Σύλληψη – καλλιτεχνική έρευνα – σχεδιασμός και υλοποίηση περφόρμανς και εικαστικής εγκατάστασης: Γεωργία Καρύδη

Σύνδεσμοι:
«Αηδόνι στη στράτα» 
Βιογραφικό Γεωργία Καρύδη

Χρήσιμα

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης: 18:30 (Ώρα προσέλευσης: 18:00)
&
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023
Ώρα έναρξης: 18:30 (Ώρα προσέλευσης: 18:00)

Η περφόρμανς θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Δρακώνα στη δημοτική ενότητα Κεραμειών
(σημείο έναρξης: Κεντρική πλατεία του χωριού)

Ελεύθερη είσοδος με κράτηση θέσης: Chania Culture