Ολες οι εκδηλωσεις

25/06/2024

01/09/2022
26/08/2022
28/08/2022
29/08/2022
31/08/2022

21:43

2

Εκδηλώσεις

26 Αυγούστου 2022 - 1 Σεπτεμβρίου 2022

Aimez-vous Brahms… Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων

Aimez-vous Brahms… Με παιχνιδιάρικη διάθεση και αναφορές που παραπέμπουν στη λογοτεχνία (και το σινεμά), το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων γιορτάζει φέτος τα δέκα του χρόνια….

Aimez-vous Brahms… Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων

Περιγραφή εκδήλωσης

Aimez-vous Brahms… Με παιχνιδιάρικη διάθεση και αναφορές που παραπέμπουν στη λογοτεχνία (και το σινεμά), το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων γιορτάζει φέτος τα δέκα του χρόνια. Την επέτειο μιας διοργάνωσης που ξεκίνησε από την ιδέα του βιολονίστα Γιώργου Δεμερτζή και του θερμού φίλου της μουσικής Γιώργου Μαθιουλάκη για να δώσει στην πορεία αξιομνημόνευτους μουσικούς καρπούς στην πόλη και τους επισκέπτες της.
Λοιπόν; Σας αρέσει ο Μπραμς… Η απάντηση είναι καταφατική. Ένα μεγάλο ΝΑΙ. Αφού ουδείς αμφισβητεί σήμερα τον ρόλο αλλά και την αξία του μεγάλου ρομαντικού. Άλλωστε ο Μπραμς ταυτίστηκε με τη μουσική δωματίου παραδίδοντας 24 αριστουργηματικά έργα του ρεπερτορίου. Ραντεβού, όπως πάντα, στα Χανιά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (26.08 – 01.09). Πέντε συναυλίες, πέντε κορυφαίες συνθέσεις του Μπραμς απέναντι σε επτά δημιουργίες άλλων ρομαντικών, 15 διεθνούς βεληνεκούς μουσικοί… Ένα από τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα του καλοκαιρού μας δονεί στον υποβλητικό χώρο του Minoa Palace Resort. Με την συναυλία – έκπληξη της κορύφωσης να δίνεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Απτέρας.
Διατρέχοντας το πρόγραμμα ξεχωρίζουμε, μεταξύ άλλων, το Τρίο Zimbalist στο αισθαντικό Τρίο του Τσέχου Μπέντριχ Σμέτανα (26.08). Δυο μέρες μετά ο κορυφαίος κορνίστας Κώστας Σίσκος ερμηνεύει το Τρίο για κόρνο, βιολί και πιάνο. Η βραδιά ολοκληρώνεται με το επιτυχημένο Δεύτερο Κουιντέτο με πιάνο του Αντονίν Ντβόρζακ (28.08). Στις 29 Αυγούστου, οι δυναμικοί: Άγγελος Λιακάκης (τσέλο) και Τίτος Γουβέλης (πιάνο) ερμηνεύουν το Κουιντέτο με πιάνο του Έριχ Κόρνγκολντ – έργο που παρουσιάζεται σπάνια και συγκαταλέγεται στα ωραιότερα της νιότης του. Στην τελευταία συναυλία του Αυγούστου (31.08) ο δραστήριος Noé Inui στο Tristia (3η εκδοχή της «Κοιλάδας του Όμπερμαν») για τρίο με πιάνο και το δημοφιλές Πρώτο Κουαρτέτο με πιάνο του Μπραμς. Ως επίλογο, την 1η Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων ενώνει δυνάμεις με το Φεστιβάλ Κρήτης και βγαίνει εκτός έδρας. Υποδέχεται το φθινόπωρο ανοίγοντας την ακτίνα επιρροής του με μία «γιορτή εγχόρδων» στον βαθιά συμβολικό αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας. Για πρώτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κρήτης της Περιφέρειας Κρήτης, επεκτείνει τη δράση του έξω από την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Minoa Palace Resort σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο τον εορτασμό των δέκα του χρόνων αλλά και την αισιόδοξη ενατένιση του μέλλοντος. Στον μαγευτικό αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, της εμβληματικής αυτής αρχαίας πόλης της Κρήτης, καταξιωμένοι βιρτουόζοι των εγχόρδων και νεότεροι ανερχόμενοι εκτελεστές τους ενώνουν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας το Σεξτέτο του Γιοχάνες Μπραμς και το Οκτέτο του Φέλιξ Μέντελσον. Αμφότερα τα έργα είναι στην ουσία τους μικρές συμφωνίες για έγχορδα, φέρνοντας στο προσκήνιο τον ζεστό και αισθησιακό τους ήχο σηματοδοτώντας την λήξη και των δυο Φεστιβάλ στην Κρήτη για το καλοκαίρι 2022.
Την οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ φέτος επιμελήθηκαν ο γνωστός σκιτσογράφος Ηλίας Μακρής και η δημιουργική ομάδα της εικαστικού Σοφίας Αρβανίτη και της αρχιτέκτονος Μελίσσας Νικολαΐδου.

Συντελεστές

Αναλυτικό Πρόγραμμα Συναυλιών:
26 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2022

Minoa Palace Resort – Αρχαιολογικός Χώρος Απτέρας

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2022, ώρα 21.00
Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου Minoa Palace Resort

JOHANNES BRAHMS (1833 – 1897)
Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα του Σούμαν για πιάνο, τέσσερα χέρια, έργο 23
ROBERT SCHUMANN (1810 – 1856)
Faschingsschwank aus Wien (Καρναβάλι της Βιέννης), έργο 26
BEDŘICH SMETANA (1824 – 1884)
Τρίο με πιάνο σε σολ ελάσσονα, έργο 15

Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο
Τίτος Γουβέλης, πιάνο
Trio Zimbalist:
Josef Špaček, βιολί
Τιμόθεος Γαβριηλίδης – Πέτριν, βιολοντσέλο
Mario Montore, πιάνο

Ο Βασίλης Βαρβαρέσος και ο Τίτος Γουβέλης, σταθεροί συνεργάτες του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων εδώ και χρόνια, παίζουν για πρώτη φορά μαζί στο ίδιο πιάνο. Το θέμα των παραλλαγών του Μπραμς που θα ερμηνεύσουν είναι η τελευταία μουσική σκέψη του Ρόμπερτ Σούμαν πριν την απόπειρα αυτοκτονίας του. Βεβαίως, οι μουσικές σκέψεις του Σούμαν έχουν γενικότερα μέγιστη καλλιτεχνική αξία, όπως ξεκάθαρα καταδεικνύει το νεανικό πιανιστικό του αριστούργημα «Καρναβάλι της Βιέννης». Το ραγδαία ανερχόμενο διεθνώς Τρίο Zimbalist, που αποτελείται από αποφοίτους του περίφημου Ινστιτούτου Curtis της Φιλαδέλφειας, κάνει το ντεμπούτο του στο Φεστιβάλ με ένα από τα πιο γοητευτικά Τρίο όλων των εποχών, το αισθαντικό Τρίο του Τσέχου Μπέντριχ Σμέτανα.

Κυριακή, 28 Αυγούστου 2022, ώρα 21.00
Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου Minoa Palace Resort

JOHANNES BRAHMS (1833 – 1897)
Τρίο για κόρνο, βιολί και πιάνο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 40
ANTONÍN DVOŘÁK (1841 – 1904)
Κουιντέτο με πιάνο αρ.2 σε λα μείζονα, έργο 81

Κώστας Σίσκος, κόρνο
Γιώργος Δεμερτζής, βιολί
Noé Inui, βιολί
Ιάσων Κεραμίδης, βιολί
David Bogorad, βιόλα
Άγγελος Λιακάκης, βιολοντσέλο
Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο
Mario Montore, πιάνο

Με ιδιαίτερη χαρά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων προσκαλεί για πρώτη φορά έναν κορνίστα στο δυναμικό του. Ο Κώστας Σίσκος, κορυφαίος κορνίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, πλαισιωμένος από τον μεγάλο Έλληνα βιολιστή Γιώργο Δεμερτζή και τον ακμαίο Ιταλό πιανίστα Mario Montore, εκτελούν το λυρικό Τρίο με κόρνο του Μπραμς. Η συναυλία συμπληρώνεται με ένα από τα πιο εντυπωσιακά κουιντέτα που έχουν γραφτεί ποτέ. Ο Τσέχος Αντονίν Ντβόρζακ, συνθέτης για τον οποίο ο Μπραμς υπήρξε πολύτιμος μέντορας, διοχέτευσε στο κουιντέτο του όλη τη μελωδικότητά και την εκφραστικότητα του, υπηρετώντας μία μακρά, δραματική αφήγηση που κόβει την ανάσα.

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022, ώρα 21.00
Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου Minoa Palace Resort

JOHANNES BRAHMS (1833 – 1897)
Τρίο με πιάνο αρ.1 σε σι μείζονα, έργο 8
ERICH WOLFGANG KORNGOLD (1897 – 1957)
Κουιντέτο με πιάνο σε μι μείζονα, έργο 15

Noé Inui, βιολί
Ιάσων Κεραμίδης, βιολί
David Bogorad, βιόλα
Άγγελος Λιακάκης, βιολοντσέλο
Τίτος Γουβέλης, πιάνο
Trio Zimbalist:
Josef Špaček, βιολί
Τιμόθεος Γαβριηλίδης – Πέτριν, βιολοντσέλο
Mario Montore, πιάνο

Η μουσική του Έριχ Κόρνγκολντ, ενός από τα πιο εντυπωσιακά παιδιά-θαύματα που γεννήθηκαν ποτέ, δεν ακούγεται συχνά – τουλάχιστον στην Ελλάδα. Αλλά η ομορφιά της είναι τέτοια που δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο όποιον έρχεται σε επαφή μαζί της! Το Κουιντέτο του με πιάνο, γραμμένο σε μία εποχή που ο συνθέτης ήταν στο απόγειο της δόξας του, είναι ένα έργο που ακτινοβολεί χάρη και λεπτότητα αλλά και εκρηκτική δεξιοτεχνία. Πλάι του, θα ακουστεί από το Τρίο Zimbalist το νεανικό και δημοφιλέστατο Πρώτο Τρίο του Μπραμς, όπως ο συνθέτης το τελειοποίησε κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022, ώρα 21.00
Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου Minoa Palace Resort

FRANZ LISZT (1811 – 1886)
Tristia (3η εκδοχή της «Κοιλάδας του Όμπερμαν») για τρίο με πιάνο
OTTORINO RESPIGHI (1879 – 1936)
Κουιντέτο με πιάνο σε φα ελάσσονα (1902)
JOHANNES BRAHMS (1833 – 1897)
Κουαρτέτο με πιάνο αρ.1 σε σολ ελάσσονα, έργο 25

Noé Inui, βιολί
Ιάσων Κεραμίδης, βιολί
Josef Špaček, βιολί
David Bogorad, βιόλα
Άγγελος Λιακάκης, βιολοντσέλο
Τιμόθεος Γαβριηλίδης – Πέτριν, βιολοντσέλο
Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο
Τίτος Γουβέλης, πιάνο

Το Κουαρτέτο με πιάνο του Μπραμς είναι ένα από τα έργα που κατέχουν περίοπτη θέση στο συναυλιακό ρεπερτόριο χάρη στον δυναμισμό και τη μελωδικότητά του. Ανάλογα μεγάλη απήχηση γνώριζε ανέκαθεν το Κουιντέτο του, το οποίο ενέπνευσε τον Ιταλό συνθέτη Οτορίνο Ρεσπίγκι να γράψει ένα δικό του Κουιντέτο (1902) απόλυτα στο πνεύμα της μουσικής του Μπραμς. Αλλά ένα αφιέρωμα στον Μπραμς δεν θα μπορούσε να παραλείψει να στρέψει το ενδιαφέρον του και στο «αντίπαλον δέος» του, τον Φραντς Λιστ. Η Κοιλάδα του Όμπερμαν, ένα από τα πιο προβεβλημένα πιανιστικά του έργα, έγινε αντικείμενο μίας σαγηνευτικής μετάπλασης για τρίο με πιάνο προς το τέλος της ζωής του.

Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 21.00
Αρχαιολογικός Χώρος Απτέρας

JOHANNES BRAHMS (1833 – 1897)
Σεξτέτο εγχόρδων αρ.2 σε σολ μείζονα, έργο 36
FELIX MENDELSSOHN (1809 – 1847)
Οκτέτο για έγχορδα σε μι ύφεση μείζονα, έργο 20

Γιώργος Δεμερτζής, βιολί – βιόλα
Noé Inui, βιολί
Γιώργος Δασκαλάκης, βιολί
Γιάννης Μαγειρόπουλος, βιολί
Γεώργιος Χλιαβώρας, βιολί – βιόλα
David Bogorad, βιόλα
Τιμόθεος Γαβριηλίδης – Πέτριν, βιολοντσέλο
Άγγελος Λιακάκης, βιολοντσέλο
Κωστής Σπυριδάκης, βιολοντσέλο

Για πρώτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων επεκτείνει τη δράση του έξω από την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Minoa Palace Resort σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο τον εορτασμό των δέκα του χρόνων αλλά και την αισιόδοξη ενατένιση του μέλλοντος. Στον μαγευτικό αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, της εμβληματικής αυτής αρχαίας πόλης της Κρήτης, καταξιωμένοι βιρτουόζοι των εγχόρδων και νεότεροι ανερχόμενοι εκτελεστές τους ενώνουν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας το Σεξτέτο του Γιοχάνες Μπραμς και το Οκτέτο του Φέλιξ Μέντελσον. Αμφότερα τα έργα είναι στην ουσία τους μικρές συμφωνίες για έγχορδα, φέρνοντας στο προσκήνιο τον ζεστό και αισθησιακό τους ήχο.

Η Συναυλία εντάσσεται στο Φεστιβάλ Κρήτης
Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης & Την Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων
Οργάνωση Παραγωγής: affekt
Υπό Την Αιγίδα Και Την Υποστήριξη: Υπουργείο Πολιτισμού Και Αθλητισμού
Συνδιοργάνωση Συναυλίας Στον Αρχαιολογικό Χώρο Άπτερας: Περιφέρεια Κρήτης
Με Την Υποστήριξη του Δήμου Χανιών
Μεγάλος Χορηγός: EM RESORTS
Χορηγός: Alpha Bank

Χρήσιμα

Παρασκευή 26 Αυγούστου – Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022
Ώρα: 21.00
Minoa Palace Resort
Αρχαιολογικός Χώρος Άπτερας.

Τιμές εισιτηρίων για τις συναυλίες στο Minoa Palace Resort:
Γενική Είσοδος: 15€ 
Μειωμένο(φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι & ΑΜΕΑ): 7€ 
Ενιαίο εισιτήριο για όλο το Φεστιβάλ: 40 €
Για τη συναυλία στον Αρχαιολογικό Χώρο της Απτέρας: Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Κρατήσεις εισιτηρίων/δελτίων εισόδου: Ticket Services

www.chambermusicfestival.gr