Ολες οι εκδηλωσεις

Θέατρο

11 Αυγούστου 2023

Γέρμα – el cuerpo muerto

Η Αrte Libera παρουσιάζει την παράσταση Γέρμα – el cuerpo muerto βασισμένη στη Γέρμα του Φ. Γκ. Λόρκα σε διασκευή για μια ηθοποιό και έναν…

Γέρμα – el cuerpo muerto

Περιγραφή εκδήλωσης

Η Αrte Libera παρουσιάζει την παράσταση Γέρμα – el cuerpo muerto βασισμένη στη Γέρμα του Φ. Γκ. Λόρκα σε διασκευή για μια ηθοποιό και έναν μουσικό.
Γέρμα: η στέρφα, η άκαρπη, η στείρα, η έρημη.
Η λέξη «yermo», επίθετο της ισπανικής γλώσσας, προέρχεται από το λατινικό «eremus» που δεν είναι άλλο από το ελληνικό «έρημος» που ενίοτε προφέρεται «έρμος» ή «γέρμος».
Η Γέρμα είναι μια νεαρή γυναίκα της ισπανικής υπαίθρου που παρά τις επίμονες προσπάθειες αδυνατεί να κάνει παιδί. Εγκλωβισμένη σε έναν γάμο που δεν επέλεξε και στις ηθικές αξίες της αγροτικής κοινωνίας, η μητρότητα γίνεται εμμονή οδηγώντας τη στον φόνο του άντρα της.
Με αυτό το βίαιο, αυτοκαταστροφικό στην πραγματικότητα, ξέσπασμα η ηρωίδα δραπετεύει από την κοινωνική καταπίεση και διακηρύσσει την επιθυμία της για μια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις.
Το έργο, που μαζί με τον Ματωμένο Γάμο και Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα καταρτίζουν την τριλογία της ισπανικής υπαίθρου του Φ. Γκ. Λόρκα, αν και γραμμένο το 1934, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο στην ουσία της προβληματικής του, αφού ακόμη και σήμερα η γυναικεία τεκνοποιία, ειδικά στη χώρα μας, παραμένει σοβαρή κοινωνική αγκύλωση αποτελώντας σημείο στιγματισμού και καταπίεσης.
Η συγκεκριμένη διασκευή του έργου για μια ηθοποιό εστιάζει στις μεταβάσεις της ηρωίδας που ως σώμα τραγωδίας προχωρά ως την αυτοκαταστροφική κορύφωση φωτίζοντας διαχρονικά τον / την άνθρωπο που αποκλείεται από την ελευθερία, τη ζωή, τον έρωτα.
Η παράσταση έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι στο 2ο Φεστιβάλ Κρήτης και στη συνέχεια ακολούθησε περιοδεία σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.
Τον Οκτώβριο 2022 η παράσταση ανέβηκε στην Αθήνα στον πολυχώρο Bios λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές από κοινό και κριτικούς και πρόκειται να επαναληφθεί λόγω της μεγάλης προσέλευσης. Επαναλήφθηκε τον Δεκέμβριο 2022 στο Πειραματικό Θέατρου του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου Κρήτης στο πλαίσιο των 16ήμερων δράσεων κατά της βίας των γυναικών που διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης.
Η παράσταση θα συνεχίσει την περιοδεία της τους καλοκαιρινούς μήνες με κύριους σταθμούς τη Ρόδο, τα Χανιά, τα Γιάννενα, το Φεστιβάλ Ολύμπου στο Δίον Πιερίας κ.ά.

Συντελεστές

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία / Σχεδιασμός φωτισμών: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου Δραματουργική επεξεργασία – Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Αντώνης Περαντωνάκης Ερμηνεία: Ιφιγένεια Καραμήτρου
Σύνθεση / Μουσικός επί σκηνής: Λίνα Ζάχαρη
Οργάνωση παραγωγής: Arte Libera

Χρήσιμα

Γέρμα – el cuerpo muerto
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023 και ώρα 21.00
Διάρκεια παράστασης: 60’
Φρούριο Κουλές Απτέρα Χανίων
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ