Ολες οι εκδηλωσεις

25/06/2024

11/12/2023
12/12/2023

22:38

2

Εκθεση,Θέατρο

3 Δεκεμβρίου 2023 - 12 Δεκεμβρίου 2023

Ανοιχτά Πανιά 2023 – “Αυτές τις ημέρες”

Ανθούλα Μαρινάκη & Θοδωρής Προδρομίδης

Ανοιχτά Πανιά 2023 – “Αυτές τις ημέρες”

Περιγραφή εκδήλωσης

Η δράση “Αυτές τις ημέρες” αναπτύχθηκε μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο προφορικής ιστορίας. Mέσα από διαδικασίες αλληλοεπιλογής, δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από καλλιτέχνες και μέλη της τοπικής κοινωνίας των Χανίων, με σκοπό να αναπτύξει και να μοιραστεί κοινά καλλιτεχνικά εργαλεία.

Είναι ένα έργο που λειτουργεί στα όρια της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τον κοινωνικοπολιτικό χώρο της αλληλέγγυας μαθησιακής διαδικασίας, προτείνοντας την αξιοποίηση των τεχνών ως εργαλείο ψυχοβελτίωσης και κάνοντας μια παραστατική χρήση του αστικού ιστού των Χανίων, προκειμένου να εξερευνήσει τη σχέση μεταξύ ανθρώπων, πόλης και ταυτοτήτων.
Σκοπός του είναι να δημιουργήσει και να καταγράψει συζητήσεις για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η τέχνη και οι κοινότητες της πολιτιστικής παραγωγής στην προσπάθεια για κοινωνική ισότητα με βάση την αμοιβαιότητα, τις μεθόδους αυτοδιαχείρισης των πόρων, την πρόσβαση ευάλωτων ομάδων στα μέσα παραγωγής και άλλες πρακτικές αλληλεγγύης.

Το έργο “Αυτές τις ημέρες” χρησιμοποιεί τον χώρο «Μεγάλο Αρσενάλι» για να παρουσιάσει στο κοινό τα αποτελέσματα της συνεργασίας ενός πυρήνα εννιά ατόμων με τη μορφή μιας εικαστικής εγκατάστασης και δύο παραστάσεων θεάτρου φόρουμ με θέματα την διαφορετικότητα, την συμπερίληψη και τον δημόσιο χώρο. Η εικαστική εγκατάσταση παρουσιάζει την ομάδα ως μια δυναμική συνθήκη καταγραφής σωμάτων και βιωμάτων, ατομικών και συλλογικών αφετηριών και επιθυμιών μέσα από πολυμεσικά έργα που διεκδικούν μια αναδιοργάνωση του χώρου.

Οι δύο παραστάσεις θεάτρου φόρουμ καλούν σε μια κοινή επεξεργασία με αυτοσχεδιαστικό σκηνικό διάλογο μεταξύ της ομάδας και του κοινού. Η συλλογική κατασκευή της ιστορίας αντλεί υλικό από τις ανάγκες και προσωπικές καταθέσεις των μελών της ομάδας.

Το ανοιχτό εργαστήριο θεάτρου φόρουμ ανοίγει τις διαδικασίες με τις οποίες δούλεψε η ομάδα για την παραγωγή των παραστάσεων και προσφέρει την βιωματική διεργασία μιας ιστορίας θεάτρου φόρουμ ως προς την επικοινωνία και επεξεργασία με το κοινό. Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τα εργαλεία του θεάτρου του καταπιεσμένου και να τα μοιραστούν με τις δικές τους κοινότητες και ομάδες, με βάση το ερώτημα για το αν οι τέχνες μπορούν να αποτελούν εργαλεία διεκδικήσεων.

Σύνδεσμοι:
Αυτές τις ημέρες
Ανθούλα Μαρινάκη
Θοδωρής Προδρομίδης

Συντελεστές

Ιδέα – Ανάπτυξη Ομάδας – Καλλιτεχνική Διεύθυνση:
Ανθούλα Μαρινάκη & Θοδωρής Προδρομίδης

Ομάδα εργασίας – θίασος παραστάσεων:
Αναστασία Δεμέστιχα
Ελεάννα Μασσαλά
Ανθούλα Μαρινάκη
Γιώργος Μαρινάκης
Μαργαρίτα Μπάτα
Αλέκος Μπλατζέ
Ελεάνα Μωυσίδου
Θοδωρής Προδρομίδης
Κωνσταντίνα Πρωιμάκη

Εργαστήριο Προφορικής Ιστορίας:
Μαριλένα Κουκούλη

Συνεργάτες Βίντεο:
Γεώργιος Μπομπολάκης – Διεύθυνση Φωτογραφίας, Άννα Κεχαγιά – Μοντάζ

Φωτογραφία Αφίσας & Καταγραφή Έργου:
Κωστής Γαβριλάκης

Ευχαριστίες:
Δημήτρη Αντωνίου, Σοφία Παπαιωάνου – Ιστόρημα, Νικόλαο Δρούμπουλα Θεοδωρίδη, Αντώνη Λιοδάκη, Παναγιώτη Παπαθεοδώρου, Κωστή Γαβριλάκη, Ιωάννη Χουλιαρά, Μαρία Βουτετάκη, Έυη Παπαδογιάννη, Ντορίνα Ακρίβα, Γλυκερία Πάτση, Δήμητρα Λυμπέρη, Ευαγγελία Μουστακοπούλου, Ελένη Μαυροφρίδη, Σίσσυ Χριστοφορίδου, Σμαρώ Τρυφηνοπούλου, Τώνια Παπανικολάου, Ελένη Τάκη, Ελένη Παπαραφτάκη, Ειρήνη Αντωνίου, Ελευθερία Πουφτσή, Διαμαντώ Κατάκη, Σούλα Ζώτου, Δέσποινα Αννιτσάκη και όλους όσους βρέθηκαν δίπλα στην ομάδα.

Οργάνωση Παραγωγής:
SCOLA SOCIETY

Χρήσιμα

Κυριακή 3 – Τρίτη 12 Δεκεμβρίου
Μεγάλο Αρσεναλι (εκθεσιακός χώρος ισογείου)

Ώρα έναρξης Παράστασης Φόρουμ:
(Τρίτη 5/12 Μετατέθηκε)
Δευτέρα 11/12 & Τρίτη 12/12
Ώρα: 21:00
Είσοδος Δωρεάν με κράτηση θέσης στο Chania Culture 

Διάρκεια Παράστασης Φόρουμ:
60 λεπτά

Ωράριο εγκαινίων έκθεσης και ωράριο έκθεσης:
Κυριακή 3/12 – Τρίτη 12/12
καθημερινά 17:00-21:00
Είσοδος Δωρεάν 

Ημέρομηνία και ώρες Ανοιχτού Εργαστηρίου Θεάτρου Φόρουμ:
Παρασκευή 8/12
Ώρες: 17:00-20:30
Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης στο [email protected]

 

Η παράσταση της Τρίτης 05/12 μετατέθηκε για την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στο Μεγάλο Αρσεναλι (εκθεσιακός χώρος ισογείου).
Οι κρατήσεις θέσεων από την Τρίτη 05/12, ισχύουν κανονικά για την Δευτέρα 11 Δεκεμβριου.