Ολες οι εκδηλωσεις

15/04/2024

28/06/2023
29/06/2023

04:07

2

Κινηματογράφος

28 Ιουνίου 2023 - 29 Ιουνίου 2023

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Baradaran-e Leila

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Περιγραφή εκδήλωσης

Η ταινία του Σαΐντ Ρουστάγι ανατέμνει τη δομή μιας τοξικής οικογένειας (και κοινωνίας), με λάθος τόνους και στο δράμα και κυρίως στο χιούμορ του.
Βραβείο Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Καννών.

Στα 40 της, η Λέιλα έχει περάσει όλη της τη ζωή φροντίζοντας τους γονείς και τα 4 αδέρφια της, κι ενώ δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, καταστρώνει ένα σχέδιο.
Συναρπαστικό δράμα με πινελιές από τον Ρόκο και τα Αδέρφια του και τον Νονό, σε σκηνοθεσία του Σαΐντ Ρουστάγι (6.5 Εκτός Ελέγχου) με την Ταρανέ Αλιντουστί (Ο Εμποράκος, Τι Απέγινε η Έλυ).

Η καινούρια ταινία του Σαΐντ Ρουστάγι μετά το «6.5 Εκτός Ελέγχου», ξεκινά δυναμικά, σε ένα θορυβώδες εργοστάσιο λαμαρίνας όπου οι μηχανές σταματούν απότομα με την εισβολή οπλισμένων φρουρών. Οι εργάτες στέλνονται σπίτια τους δίχως να πληρωθούν κι ενώ οι περισσότεροι αντιδρούν και η βία αρχίζει να παίρνει το πάνω χέρι, ο Αλιρεζά μαζεύει τα πράγματά του και φεύγει αφήνοντας τους άλλους να παλέψουν για τα δικαιώματά του, όπως τον κατηγορεί ένας συνάδελφός του.

Ο οποίος φυσικά έχει δίκιο, αφού όταν ο Αλιρεζά επιστρέψει στην οικογενειακή φωλιά – υποτίθεται για διακοπές – το φιλμ θα σκιαγραφήσει το άσχημο πορτρέτο τόσο του ίδιου, όσο και των τριών χαραμοφαήδων αδελφών του, του καταπιεστικού πατέρα τους, της εξίσου τοξικής μητέρας τους και φυσικά της βαθιά απογοητευμένης, γεμάτης οργή σαραντάρας αδελφής τους. Η Λέιλα είναι η μόνη που δουλεύει σε μια κανονική δουλειά, που συντηρεί τους πάντες και προσπαθεί να τους κρατήσει ενωμένους, νιώθοντας ένα μείγμα βαθιάς πικρίας και γονιδιακής αγάπης για αυτό το freak show που αποκαλεί οικογένεια.

Θα είναι εκείνη που θα δοκιμάσει να οργανώσει τους άβουλους αδελφούς της στο να στήσουν μαζί μια επιχείρηση, σε μια ταινία που φέρνει τους τέσσερις «λεβέντες» αντιμέτωπους με μια σειρά από δοκιμασίες και την ίδια μπροστά στην πραγματικότητα μιας κοινωνίας που δεν είναι φτιαγμένη για γυναίκες και μιας οικογένειας στην οποία σχεδόν όλοι αντιπαθούν και περιφρονούν τους άλλους.

Στην αληθινά εξαντλητική, σχεδόν τρίωρη διάρκεια του φιλμ, οι αντοχές της Λέιλα θα δοκιμαστούν και η ταινία θα περιγράψει την άνοδο της θερμοκρασίας, την συμπυκνούμενη οργή της απέναντι στα παράσιτα που αποτελούν την οικογένειά της και σε μια κοινωνία που δεν της δίνει όσα πιστεύει ότι αξίζει. Μόνο που θα το κάνει με τον πιο προφανή και μεγαλόστομο τρόπο, με το δράμα να δείχνει υπερβολικό, τον ρυθμό να χάνει στροφές και τις καταστάσεις να δείχνουν συχνά κατασκευασμένες, σχεδόν ψεύτικες.

Κι ακόμη χειρότερα όταν το φιλμ επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το χιούμορ ως σαρκαστικό κοινωνικό νυστέρι, κάτι που κάνει συχνά, το αποτέλεσμα είναι σαν κακή, παλιομοδίτικη ελληνική τηλεόραση: Φτηνά αστεία, χτυπήματα κάτω από τη μέση για εύκολα γέλια. Στην διάρκεια του φιλμ υπάρχουν στιγμές που το στόρι βρίσκει κάτι από την δύναμη και την διαπεραστικότητα που θα ήθελε, αλλά αυτές είναι λίγες και έρχονται πολύ αργά για να κάνουν την ώρα που θα περάσεις στο ασφυκτικό αγκάλιασμα αυτής της οικογενείας να αξίζει.

TRAILER: https://youtu.be/WPMKYd5aawc
Ιράν, 2022, Εγχρωμο
Διάρκεια: 165 λεπτά

Συντελεστές

Παραγωγή: Σαΐντ Ρουστάγι, Τζαβάντ Νορουζμπέιζι
Σκηνοθεσία: Σαΐντ Ρουστάγι
Σενάριο: Σαΐντ Ρουστάγι
Φωτογραφία: Χουμάν Μπεμανές
Μοντάζ: Μπαχράμ Ντεγκάν
Μουσική: Ραμίν Κούσα
Πρωταγωνιστούν: Ταρανέ Αλιντουστί, Σαΐντ Πουρσαμίμι, Ναβίντ Μοχαμαντζάντεχ, Πεϊμάν Μοααντί

Χρήσιμα

Τετάρτη 28 & Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023
Ώρα: 21.00
Δημοτικός Κινηματογράφος ΚΗΠΟΣ

Γενική είσοδος : 5 €
ΑΜΕΑ, Άνεργοι, Άνω των 65 ετών : 2 €

Κρατήσεις θέσεων : chania-culture.gr