Ολες οι εκδηλωσεις

25/06/2024

08/09/2022
26/08/2022

22:52

2

Εκθεση

26 Αυγούστου 2022 - 8 Σεπτεμβρίου 2022

Έκθεση «Μίκης Θεοδωράκης 1925-2021» | Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2022

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Κορυφαίου Συνθέτη, ο τόπος του, τιμώντας τη Μνήμη του, αναβαθμίζει το «Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης» το οποίο πραγματοποιείται από το 2015 στα Χανιά.

Έκθεση «Μίκης Θεοδωράκης 1925-2021» | Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2022

Περιγραφή εκδήλωσης

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Κορυφαίου Συνθέτη, ο τόπος του, τιμώντας τη Μνήμη του, αναβαθμίζει το «Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης» το οποίο πραγματοποιείται από το 2015 στα Χανιά.
Μια διεθνής διοργάνωση σχεδιασμένη να προσεγγίζει το σύνολο των πτυχών της προσωπικότητας του Μίκη. Τον Λαϊκό, τον Κλασικό, τον Λυρικό, τον Στοχαστή, τον Δημιουργό που τολμούσε!
Αυτό είναι το Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης, από τα τέλη Αυγούστου έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και παράλληλων δράσεων.

Συντελεστές

Διοργάνωση:
Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων
Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ
Παγκρήτιος Σύλλογος «Φίλοι Μίκη Θεοδωράκη»
Οργάνωση Παραγωγής: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.

 

Χρήσιμα

Έκθεση: «Μίκης Θεοδωράκης 1925-2021»
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022 – Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022
Μεγάλο Αρσενάλι, Ενετικό Λιμάνι Χανίων, ώρες λειτουργίας: 10:00-14:00 και 19:00-23:00.

Σε συνδιοργάνωση με την Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Η έκθεση παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου το 2005, με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης, 80 Χρόνια», στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη. Περιλαμβάνει ντοκουμέντα από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη & τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».
Η έρευνα και η επιλογή του υλικού ανήκουν στη Μουσικολόγο Βάλια Βράκα και τον Ιστορικό, Τάσο Σακελαρόπουλο, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Δημήτρης Αντωνακάκης.
Σήμερα, παρουσιάζεται στον ίδιο χώρο, σε επιμέλεια Λευτέρη Λαμπράκη, με τον τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης, 1925-2021», σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων, της ΚΕΠΠΕΔΗΧ -ΚΑΜ και του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, ενώ την οργάνωση και την παραγωγή έχει η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.

Παράλληλα με την έκθεση «Μίκης Θεοδωράκης, 1925-2021», λειτουργεί στο χώρο και η ψηφιακή έκθεση «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης», η οποία προέρχεται από την ομώνυμη έκθεση που οργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής για τον εορτασμό των 95ων γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής».
Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια ήταν της Ερατώς Κουτσουδάκη, Αρχιτέκτονα-Μουσειολόγου, η δε επιστημονική επιμέλεια της Στεφανίας Μεράκου, Μουσικολόγου, Διευθύντριας της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και της Βάλιας Βράκα, Μουσικολόγου, υπεύθυνης Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της ίδιας βιβλιοθήκης. Ο συντονισμός της έκθεσης ήταν του Αλέξανδρου Χαρκιολάκη, διευθυντή του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», ενώ χορηγός της υπήρξε ο Δρ. Peter Hanser-Strecker, Strecker Stiftung.
Πρόκειται για την πρώτη και πλέον ολοκληρωμένη έκθεση ενός ολόκληρου Γαλαξία: όλα τα χειρόγραφα, οι φωτογραφίες, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, επίσημα έγγραφα κι άλλο πολύτιμο αρχειακό υλικό από την 96χρονη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη προέρχονται από το Αρχείο του. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε 16 περιόδους της ζωής ενός από τους πλέον πολυδιάστατους Καλλιτέχνες, που ενσαρκώνει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον το Ελληνικό στοιχείο. Είναι η φωνή της Ελλάδας και ταυτόχρονα ένας σημαντικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, της οποίας ήταν ζωοδότης κατά τα τελευταία εκατό χρόνια.