Ολες οι εκδηλωσεις

14/04/2024

03/03/2023
18/02/2023

07:07

2

Εκθεση

18 Φεβρουαρίου 2023 - 3 Μαρτίου 2023

Εγχείρημα “Προϋπόθεση 2” Έκθεση Ζωγραφικής “Αποκωδικοποίηση”

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής υπηρετεί τις αρχές της πολιτισμικής δημοκρατίας και η αποστολή του επικεντρώνεται στο να  εξαλείφει τα εμπόδια και τις ανισότητες στην πρόσληψη,…

Εγχείρημα “Προϋπόθεση 2”  Έκθεση Ζωγραφικής “Αποκωδικοποίηση”

Περιγραφή εκδήλωσης

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής υπηρετεί τις αρχές της πολιτισμικής δημοκρατίας και η αποστολή του επικεντρώνεται στο να  εξαλείφει τα εμπόδια και τις ανισότητες στην πρόσληψη, αλλά και την προσφορά των πολιτισμικών έργων μέσα από τη βιωματική τους σύνδεση με το κοινό σε ένα παιδαγωγικό πλαίσιο αναφοράς. ( βλ. στον ιστότοπο https://school-life.gr/) .

Το εγχείρημα «Προϋπόθεση 2» σηματοδοτεί  μια ενότητα βραχύχρονων εικαστικών εκθέσεων εκτός του χώρου του Μουσείου, οι οποίες  θα τεκμηριώσουν βιωματικά στην κοινότητα την αξία της συμπερίληψης, θέτοντας τη διαφορετικότητα σε διάλογο δια της τέχνης, προβάλλοντας την ως πολιτισμικό πλουραλισμό.
Πρωταρχικό μέλημα του Μουσείου, το βιωματικό μήνυμα της συμπερίληψης  όχι μονάχα από το κοινό, αλλά  και  από όλους τους συμμετέχοντες επιμελητές, δημιουργούς, εμπλεκόμενους.

Το Μουσείο  Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων με την «Προϋπόθεση 2» εισάγει με μια νέα πρόταση επιμέλειας εικαστικών εκθέσεων

– την   καθιέρωση της συμπερίληψης  στον πολιτισμό  στην πράξη, μέσα από την εκπαίδευση «δια της τέχνης»
– τη  δυνατότητα  δύο εικαστικοί δημιουργοί  να συναντώνται στον ίδιο εκθεσιακό  χώρο με ισότιμους όρους πολλαπλών αναγνώσεων και ερμηνείας από το κοινό
– την ευκαιρία τεκμηρίωσης   στο εκθεσιακό αφήγημα με ισότιμους όρους  επικοινωνιακής  αμοιβαιότητας, διάδρασης,  από δύο επιμελητές που προέρχονται από  διαφορετικά επιστημονικά πεδία ( ιστορία της τέχνης  και  πολιτισμική επικοινωνία )

«Οι δημιουργοί  Αντώνης Αλιβρούβας και Μαρία Κοκκίνη  με διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, οι οποίοι με την  πρώτη ματιά μοιάζει να δημιουργούν ένα εκ διαμέτρου αντίθετο εικαστικό ιδίωμα στον χώρο της ζωγραφικής, συναντώνται σε βαθύτερα επίπεδα νοηματοδοτήσεων και συμπορεύονται, άλλοτε οδηγούμενοι από τις  αναγνώσεις των αποδεκτών των έργων τους, και άλλοτε από την εσωτερική σύγκλιση των κοινών βιωμάτων, συναισθημάτων, φόβων και σκέψεων, που αντανακλώνται στο έργο τους. Τα έργα και των δύο ζωγράφων παρουσιάζονται με μια πολυεπίπεδη απεικονιστική πρακτική και λεπτομέρεια δουλεμένη με τρόπο που επιτρέπει στο θεατή να αποκωδικοποιήσει σταδιακά το  εικαστικό τους λεξιλόγιο, ψηλαφώντας έτσι μαζί με τους δημιουργούς  την  πορεία  της δικής τους εσωτερικότητας» ( από τον κατάλογο της έκθεσης )

Το κοινό  σε όλη τη διάρκεια της  έκθεσης  θα προσκληθεί να αποκωδικοποιήσει τα έργα των δύο δημιουργών  και να αναδείξει κοινούς συμβολικούς και ιδεολογικούς άξονες, αλλά και  κοινά  αξιακά και  μορφικά στοιχεία μέσα από δωρεάν  συμμετοχή σε βιωματικά εργαστήρια «Ερμηνευτικά Μονοπάτια»  που σχεδίασε για διαφορετικές ομάδες κοινού  και θα εμψυχώσει η επιμελήτρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής Μαρία Δρακάκη, Παιδαγωγός – Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων.
Πληροφορίες Δηλώσεις συμμετοχής  στον ιστότοπο του Μουσείου https://school-life.gr/proypothesi-dyo-apokodikopoiisi/

Σας προσκαλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και την ενεργητική συμμετοχή σας σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.
Η προϋπόθεση της βιωσιμότητας του εγχειρήματος του Μουσείου Σχολικής Ζωής  είναι η δική σας  ελεύθερη και γνήσια  απόκριση. 

Τίτλος έκθεσης   : Αντώνης Αλιβρούβας – Μαρία Κοκκίνη  «Αποκωδικοποίηση».
Επιμέλεια έκθεσης : Μαρία Δρακάκη, Γιώργος Ορφανίδης.

Συντελεστές

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ –ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΓΑΡΕΔΑΚΗ

 

Χρήσιμα

Εγκαίνια Έκθεσης: Σάββατο 18 Φεβρουαρίου
Ώρα: 18.00
Μεγάλο Αρσενάλι  – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου

Ημερομηνίες έκθεσης : 18-03 Μαρτίου 2023
Ώρες λειτουργίας έκθεσης : 9.30-13.00 & 17.00-20.00

Είσοδος Ελεύθερη.