Ολες οι εκδηλωσεις

08/05/2024

09/08/2023

13:32

2

Εκδηλώσεις

9 Αυγούστου 2023

Piena Voce – Chamber Music for Cello and Piano

Ντόρα Μανιτάκη (piano), Μιχάλης Heupel (cello).

Piena Voce – Chamber Music for Cello and Piano

Περιγραφή εκδήλωσης

Τρεις αιώνες μουσικής για βιολοντσέλο και πιάνο.

“Piena Voce”, γεμάτη φωνή στα ελληνικά, είναι η πρώτη ερμηνευτική οδηγία στη σονάτα του Προκόφιεφ για τσέλο και πιάνο και ταυτόχρονα μια αναφορά ιστορικής σημασίας.
Η γεμάτη φωνή του βιολοντσέλου το έκανε να ξεχωρίσει από τους προγόνους του, όπως τη viola da gamba, και ενέπνευσε τους σημαντικότερους συνθέτες της ιστορίας να γράψουν έργα γι’ αυτό.
Το πιάνο υπήρξε συνοδοιπόρος του σε αυτή την εξέλιξη και τα δύο όργανα μαζί απέκτησαν ένα εντυπωσιακό ρεπερτόριο που περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα έργα της κλασικής μουσικής.
Οι δύο διακεκριμένοι μουσικοί, ο βιολοντσελίστας Μιχάλης Χόιπελ και η πιανίστα Ντόρα Μανιτάκη, συνεργάζονται με σκοπό να παρουσιάσουν 4 σημαντικές σονάτες ρεπερτορίου των δύο οργάνων από τους τελευταίους 3 αιώνες. Ξεκινώντας από το Μπαρόκ με μια πολυπαιγμένη μεταγραφή της σονάτας του Willem de Fesch σε ρε ελλάσσονα και καταλήγοντας στη σονάτα του Sergei Prokofiev, κορυφαίο δείγμα της μουσικής του 20ού αιώνα. Κεντρικό έργο αποτελεί και η σονάτα αρ. 3 του Ludwig van Beethoven που θεωρείται το πρώτο έργο στο οποίο τα δύο όργανα συνδιαλέγονται ως ισότιμα. Το πρόγραμμα έρχεται να συμπληρώσει η σονάτα του Alexander Tcherepnin, που φέρει όλα τα στοιχεία της ιδιόμορφης προσωπικότητας του κοσμοπολίτη συνθέτη της.

Πρόγραμμα:

Willem de Fesch (1687-1761)
Sonata No. 3, op.8 σε ρε ελλασσονα
– Siciliano – Allemande
– Arietta
– Minuetto I/II
Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Sonata No. 3, op.69 σε λα μείζωνα
– Allegro, ma non tanto
– Scherzo. Allegro molto
– Adagio cantabile
– Allegro vivace

Διάλειμμα

Αlexander Tcherepnin (1899-1977)
Sonata No. 3, Op. 30 No. 2
– Allegro moderato
– Andantino
– Presto
Sergei Prokofiev (1891-1953)
Sonata for Cello and Piano, op. 119
– Andante grave
– Moderato
– Allegro, ma non troppo

Βιογραφικά:

Ο Μιχάλης Χόιπελ είναι ένας από τους σημαντικότερους έλληνες μουσικούς της νέας γενιάς. Η δυναμικές του ερμηνείες και η δημιουργική του προσέγγιση της μουσικής τον έχουν οδηγήσει σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών σε ολοκληρο τον κόσμο όπως την Elbphilharmonie και τη Laeiszhalle στο Αμβούργο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, το Cuvillés Theater στο Μόναχο, το Shanghai Concert Hall στην Κίνα και το Caroline H. Hume Concert Hall στo Σαν Φρανσισκο των ΗΠΑ.Οι σπουδές του με διακεκριμένο καθηγητή Tilmann Wick στο Ανόβερο και τον διεθνούς φήμης βιολοντσελίστα Arto Noras στο Αμβούργο καθώς και πολυάριθμα σεμινάρια με σημαντικούς μουσικούς όπως τους David Geringas, Wolfgang Emanuel Schmidt, Julius Berger, Jens Peter Maintz και το Ensemble Modern, τον βοηθησαν να αναπτύξει την καλλιτεχνική του προσωπικότητα και να διακριθεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Aπό το 2022 πραγματοποιεί το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου. Υπήρξε υπότροφος του ιδρύματος Ωνάση, του ιδρύματος Alfred Toepfer και του Πανεπιστημίου Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου.Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά, με τον τίτλο “Afierossis”, για την οποία ηχογράφησε έργα για σόλο βιολοντσέλο του 20ου και 21ου αιώνα κυκλοφόρησε από την εταιρία ARS Produktion και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον τύπο. Ο δίσκος επιλέχθει από το ίδρυμα Violoncello Foundation USA ως μία από τις 5 καλύτερες ηχογραφήσεις για βιολοντσέλο του έτους 2017. Το 2021 σε συνεργασία με τον πιανίστα Mario Häring και τη δισκογραφική εταιρία Genuin classics δημοσίευσε το δεύτερο δίσκο του “Continuum”, στον οποίο παρουσίασε έργα με επιρροές από το μπαρόκ.Παίζει σε ένα βιολοντσέλο κατασκευασμένο το 1723 από τον David Tecchler στη Ρώμη.

Η Ντόρα Μανιτάκη άρχισε τα μαθήματα πιάνου με την μητέρα της Μαρίνα Μανιτάκη, με την οποία και πήρε το πτυχίο πιάνου με Αριστα παμψηφεί και διάκριση και στη συνέχεια το δίπλωμα πιάνου στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, με Α’ Βραβείο και χρηματικό έπαθλο Tourneissen. Έπειτα από εξετάσεις εισήχθει στο Πανεπιστήμιο «MOZARTEUM» στο Salzburg της Αυστρίας, όπου φοίτησε στην τάξη πιάνου του Karl-Heinz Kämmerling παίρνοντας το δίπλωμά της. Συνέχισε στην τάξη του πιανίστα Alfons Kontarsky για εξειδίκευση στον τομέα της Μουσικής Δωματίου, όπου ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της με το δίπλωμα πιάνο-μουσική Δωματίου και τον ακαδημαϊκό τίτλο Magistra Artium. Σημαντική επιρροή στην καλλιτεχνική και παιδαγωγική της πορεία και εξέλιξη είχε η επαφή της με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και παιδαγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των Carlo Alberto Neri, Constantin Ganev, Hartmut Höll, Βασιλεία Ευσταθιάδου, με την οποία κρατάει μέχρι σήμερα τόσο φιλική όσο και στενή επαγγελματική επαφή. Παρακολούθησε σεμινάρια πιάνου και Μουσικής Δωματίου και δούλεψε με διεθνούς φήμης μουσικούς όπως ο Menahem Pressler o Rainer Schmidt, ο Radovan Vlatkovic, Imre Rohman, Lazar Berman, ενώ παράλληλα έδωσε συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, Αυστρίας, Γερμανίας και Ρωσίας.Έχει ηχογραφήσει έργα για τσέλο και πιάνο για την Südwest-Funk «SWF» και την Norddeutsche Rundfunk «NDR» της Γερμανίας, καθώς και ζωντανή ηχογράφηση για παραγωγή του BBC. Επίσης έχει κάνει ηχογράφηση (παγκόσμια πρώτη) των συνθετών F.von Flotow και J. Offenbach για τσέλο και πιάνο, με την Γερμανική εταιρία “Klassik discoveries”Εχει αποσπάσει το 2ο Βραβείο στους Διεθνείς Διαγωνισμούς Μουσικής Δωματίου της Helexpo στην Θεσσαλονίκη και στο San Bartolomeo al Mare στην Ιταλία.Συμμετείχε μεταξύ άλλων σε διοργανώσεις στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών Γερμανίας-Ρωσίας, του Κονσερβατόριου «Richard Strauss» στο Μόναχο, του Γερμανικού Ινστιτούτο Göthe, στον κύκλο “κοντσέρτα με νέους πιανίστες” στο Töging A. Inn της Γερμανίας, στις συναυλίες «οι νέοι για τους νέους» στην αίθουσα Φίλιππος Νάκας, του τομέα Μουσικολογίας-Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης τμήμα Φιλολογίας, του Μουσικού Συλλόγου ” Απόλλων ” στο Ηράκλειο, στο πρόγραμμα Multimedia του τμήματος εφαρμοσμένης σύνθεσης στο Wels Αυστρίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου, στο Καλοκαιρινό Φεστιβαλ Δήμου Χανίων, στον κύκλο “Κρήτες Καλλιτέχνες” του Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, του Φεστιβάλ Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας.Έπειτα από τον γραπτό διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. το 2002, διορίστηκε μόνιμη καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Ροδου. Από το 2008 διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου. Εχει διδάξει πιάνο και μουσική δωματίου στα Ωδεία «Νέα Μελωδια» «Ελληνικό Ωδειο» Αμαρουσίου Σύγχρονο Ωδειο Ηρακλείου, Δημοτικό Ωδειο Ρεθύμνου και Βενιζελειο Ωδειο Χανίων στο οποίο και διετέλεσε καλλιτεχνική διευθύντρια το 2020-2021.

Διοργάνωση: Δήμος Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ.

Χρήσιμα

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023
Ώρα: 20.30
Μεγάλο Αρσενάλι

Γενική είσοδος: 5€
Ελεύθερη είσοδος : έως 18 ετών

Κρατήσεις: www.chania-culture.gr