Ολες οι εκδηλωσεις

Εκδηλώσεις

20 Απριλίου 2024

«Γιορτάζοντας τις φυσικές επιστήμες στα Χανιά 2024»

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας φαντάζονται, δημιουργούν, ερευνούν τις Φυσικές Επιστήμες και παρουσιάζουν τις ιδέες τους με ξεχωριστό τρόπο.

«Γιορτάζοντας τις φυσικές επιστήμες στα Χανιά 2024»

Περιγραφή εκδήλωσης

Σας καλωσορίζουμε και φέτος στο “Γιορτάζοντας τις Φυσικές Επιστήμες στα Χανιά”, μια εκδήλωση που ξεκίνησε το 2014 και σύντομα αγκαλιάστηκε από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια. Έτσι φέτος αποφασίσαμε να την απλώσουμε και στην τρίτη βαθμίδα εκπαίδευσης συνεργαζόμενοι με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέσα απο την σύνδεση Φυσικών Επιστημών και Τέχνης. Τα φυσικά και χημικά φαινόμενα, οι ζωντανές διεργασίες του περιβάλλο ντος αλλά και τα άφθονα τεχνολογικά επιτεύγματα αποτελούν ένα ατέλειωτο πεδίο για διερεύνηση, πειραματισμούς, αμφισβητήσεις και επιβεβαιώσεις. Από την άλλη, η τέχνη στις ποικίλες μορφές της συχνά διανείζεται από τον τρόπο σκέψης των φυσικών επιστημών παρατηρώντας, δοκιμάζοντας, αναζητώντας λύσεις, φτιάχνοντας μοντέλα.
Μέσα από τέτοιες διαδικασίες, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας εμπλέκονται ενεργά και αποκτούν “λόγο” στην εκπαίδευσή τους. Συνεργάζονται, δημιουργούν, εφαρμόζουν, ανακαλύπτουν. Εδώ, το εμπόδιο δεν είναι εχθρός αλλά μπορεί να γίνει σκαλοπάτι. Και βέβαια, οι εκπαιδευτικοί είναι παρόντες για να συμβουλεύουν και να ανοίξουν παράθυρο στη γνώση. Χωρίς την ανεκτίμητη συμβολή τους όλα αυτά τα 9 χρόνια, η εξέλιξη της εκδήλωσης θα ήταν αδύνατη. Φέτος, στο πρωινό μέρος τα 22 σχολεία παρουσιάζουν 35 συνολικά δραστηριότητες και υλοποιήσεις. Καθώς είναι γιορτή των Φ.Ε., επιλέξαμε να συμμετέχουν όλοι όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ανεξάρτητα απο τον αριθμό των παιδιών ή την απόλυτη συνάφεια με την θεματική “Φυσικές επιστήμες και Τέχνη”. Στο απογευματινό μέρος, καθηγητές και επιστημονικοί συνεργάτες της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης συζητούν μαζί μας για τέχνη, τεχνικές, αρχιτεκτονικές και μουσικές προσεγγίσεις με τις Φυσικές Επιστήμες. Μαζί και μαθητικές ομάδες από σχολεία της πόλης, που παρουσιάζουν με το δικό τους τρόπο. Και τα δύο μέρη (πρωινό και απογευματινό) της εκδήλωσης φιλοξενούνται στον χώρο του 1ου Γε.Λ. Χανίων.

Συντελεστές

Πολύτιμη στήριξη παρείχαν για άλλη μια χρονιά οι Δήμοι Πλατανιά και Χανίων, οι Εθελοντές Σαμαρείτες Χανίων, το ΣΥΝ.ΚΑ, η ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ., οι Σύλλογοι Χημικών και Φυσικών Κρήτης καθώς και ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Χανίων.

Χρήσιμα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

20 Απριλίου 2024, 1ο ΓΕΛ Χανίων

Πρωινό Μέρος

9:30-13:30  –> Μαθητικές ομάδες από 22 σχολεία Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης, παρουσιάζουν τις ιδέες τους συνδέοντας τις Φυσικές Επιστήμες με την Τέχνη στις διάφορες μορφές της.

11:00-13:00 –> Ομάδα μαθητών του 1ου Γε.Λ. Χανίων, που φιλοξενεί την εκδήλωση, μας “ξεναγεί” στο εργαστήριο Φ.Ε. του σχολείου μέσα από πειράματα Χημείας.

Απογευματινό Μέρος

18:00-18:30 –> Χαιρετισμοί, παρουσίαση της εκδήλωσης, συμμετοχές σχολείων, βεβαιώσεις συμμετοχής.

18:30-18:50 –> Παρουσίαση: “Η Χημεία στον κινηματογράφο”
Μαθ. ομάδα 2ου Γε.Λ Χανίων / Ε. Ατσαλάκη (εκπαιδευτικός).

Δρώμενο: “Ο Μαέστρος της Ζωής”
Μαθ. ομάδα “Εν Δράσει” 6ου Γυμν. Χανίων / Α. Ασαργιωτάκη (εκπαιδευτικός).

18:50-19:20 –>Ομιλία: “Τέχνη, Τεχνική, Επιστήμη: Αρχιτεκτονικές Διασυνδέσεις”
Αλ. Βαζάκας. (Αρχιτέκτων, Αν. Καθηγητής – Κοσμήτορας Σχ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΠΚ.)

19:20-19:30 –> Παρουσίαση: “Τέχνη & Φυσικές Επιστήμες”
Μαθ. ομάδα Προτ. ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου / Ολ. Βερυκάκη (εκπαιδευτικός)

19:30-20:15 –> Ομιλία: “Εκπαιδότοποι. Ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που συνδυάζει καλές πρακτικές από το συμμετοχικό σχεδιασμό, το design thinking και τη σύγχρονη κουλτούρα των makerspaces.”
Κ. Ουγγρίνης (Καθηγητής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΠΚ., Διευθυντής TUC TIE Lab), Μ. Λιάπη, Υπ.Διαχείρισης Ερευνητικών Προγραμμάτων TUC TIE Lab)

Παρουσίαση του έργου ichorous: “Σχεδίαση ηχοτοπίου για καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις”.
Φ. Κόκκαλη (Μηχ. Περιβάλλοντος/Μουσικός, επιστ. συνεργάτις TUC TIE Lab) & Δ. Μπαρνιάς (Μουσικός προγραμματιστής, παραγωγός)

20:15-20:25 –> Χορευτικό: “Τα ζάλα του νερού”
Μαθ. ομάδα “Εν Δράσει” 6ου Γυμν. Χανίων / Α. Ασαργιωτάκη (εκπαιδευτικός)

20:25-20:30 –> Κλείσιμο εκδήλωσης.