Ολες οι εκδηλωσεις

16/04/2024

02/10/2023
09/10/2023

09:57

2

Εκδηλώσεις,Εκθεση

2 Οκτωβρίου 2023 - 9 Οκτωβρίου 2023

Δράσεις Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής στο CAM

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (CAM) διοργανώνει την Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής.

Δράσεις Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής στο CAM

Περιγραφή εκδήλωσης

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (CAM) διοργανώνει μία Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής στις 02-09 Οκτωβρίου στο Μεγάλο Αρσενάλι.

Η Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής θα περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων με το παρακάτω πρόγραμμα:

α) Έκθεση “Η αρχιτεκτονική του Vincenzo Latina” (03-14 Οκτωβρίου, καθημερινά 10:00-15:00, 18:00-21:00, Κυριακές κλειστά)

Παρουσίαση στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του CAM του έργου του πολυβραβευμένου Ιταλού αρχιτέκτονα Vincenzo Latina για το ανοιχτό θέατρο στη Λαμπεντούσα και τριών έργων νέων κατασκευών επί αρχαιολογικών καταλοίπων στις Συρακούσες.
Η αρχιτεκτονική του αντικατοπτρίζει τη σπάνια ευαισθησία του σε θέματα αστικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από νέες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις στο ιστορικό παλίμψηστο και συνεχές των πόλεων. Ερμηνεύοντας τη Μεσογειακή αμφιθυμία με κριτική διάθεση δημιουργεί μέσα από τα έργα του συνθήκες συνεχούς αλληλεπίδρασης και διαλόγου. Προσεγγίζει τις μελέτες του μέσα από μια “δημιουργική άγνοια” σε σχέση με τη διατήρηση του ιστορικού χώρου και με βάση το τρίπτυχο: προδοσία-μετάφραση-ανανέωση, με απώτερη πρόθεση να ερμηνεύσει και να ενημερώσει τον ιστό της πόλης.

β) Διάλεξη του αρχιτέκτονα Vincenzo Latina (Πέμπτη 05 Οκτωβρίου, 19:00)
Διάλεξη του αρχιτέκτονα Vincenzo Latina με τίτλο “Η αρχαιότητα ως σύγχρονη έκφραση”.

O Vincenzo Latina, καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού σχεδιασμού και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Catania στις Συρακούσες έχει στο ενεργητικό βραβευμένες συμμετοχές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και σημαντικά βραβεία για το σύνολο του έργου του, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Βραβείο “Πόλη του Διαλόγου” (2020), “Βραβείο σ.1Ιταλού Αρχιτέκτονα 2015”,
Βραβείο ARCH&STONE’13 (2012), “Το Χρυσό Μετάλλιο Ιταλικής Αρχιτεκτονικής 2012” από την Triennale Μιλάνου, το Διεθνές Βραβείο Πελατών Αρχιτεκτονικής Delano Minosse κάτω των 40 ετών (2004),
το “The Prince and the Architect” (2003) και “International Stone Architecture Award 2003”.

γ) Διάλεξη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Παπανικολάου (Παρασκευή 06 Οκτωβρίου, 19:00)
Διάλεξη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Παπανικολάου με τίτλο “Χώρος, Διαμοιρασμός, και Κινητικότητα: Σχεδιαστικές Προσεγγίσεις για ένα Πεπερασμένο Κόσμο”.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, DDes, είναι αρχιτέκτονας, μηχανικός και ερευνητής με αντικείμενο την εφαρμογή της τεχνολογίας της πληροφορίας και επικοινωνίας στον αρχιτεκτονικό χώρο, κινητικότητα και ανθρώπινη συνεργασία. Η έρευνά του συνδυάζει αναλογικά και ψηφιακά μέσα για το σχεδιασμό και ανάπτυξη συστημάτων που επιτρέπουν τη σύνδεση των ανθρώπων μέσω του δομημένου περιβάλλοντος και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μέσω αυτών των συστημάτων μέσω υπολογιστικών και εμπειρικών μεθόδων.
Το ευρύτερο ερευνητικό του πεδίο περιλαμβάνει Επιστήμη Συστημάτων, Συμβίωση Ανθρώπου-Υπολογιστή, Κυβερνητική, Δυναμική Συστημάτων, Πολυπρακτορικά Συστήματα, Επιχειρησιακή Έρευνα και Απεικόνιση Πληροφορίας.
Είναι εκλεγείσας Επίκουρος Καθηγητής (αναμένοντας διορισμό) στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής Υπολογιστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στη Charlotte (UNCC) με κοινό διορισμό μεταξύ της Σχολής Αρχιτεκτονικής και του Τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων Λογισμικού. Είναι ο ιδρυτικός διευθυντής του Urban Synergetics Lab, ενός διεπιστημονικού ερευνητικού εργαστηρίου ανάμεσα στα πεδία της Αρχιτεκτονικής, Τέχνης, Πληροφορικής και Υπολογιστικής, με αντικείμενο το σχεδιασμό έξυπνων συστημάτων συλλογικής δράσης και κινητικότητας, την ανάλυση και αξιολόγηση τους, και την επινόηση καινοτόμων εφαρμογών τους στον αρχιτεκτονικό και αστικό χώρο.

δ) Εργαστήριο αρχιτεκτονικής για παιδιά με την αρχιτέκτονα Πέννυ Χωραφά (Σάββατο 07 Οκτωβρίου, 17:00-19:30).
Εργαστήριο αρχιτεκτονικής για παιδιά ηλικίας 8+ ετών με τίτλο “Animal Architects”.

Mε αφετηρία έξυπνες κατασκευές από τη φύση θα δημιουργήσουμε αρχιτεκτονικούς μικρόκοσμους. Πως μια κυψέλη ή μια φωλιά μυρμηγκιών μπορούν να μας μάθουν τα μυστικά αρχιτεκτονικής, συλλογικότητας και αρμονικής συμβίωσης αυτών και άλλων εντόμων και ζώων.

Συντελεστές

Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει αναλάβει η αρχιτέκτονας Πέννυ Χωραφά, σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Επιτροπή του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Λευτέρης Βεργεράκης, Βαλίνα Γεροπάντα, Ανδρέας Θεοδωρίδης, Γιώργος Καλλιγέρης, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Δημήτρης Τσακαλάκης).

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και η Αρχιτεκτονική Επιτροπή του CΑΜ.

Χρήσιμα

Δευτέρα 02 έως Δευτέρα 09 Οκτωβρίου 2023
Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.