Ολες οι εκδηλωσεις

Εκδηλώσεις

3 Δεκεμβρίου 2022

Δημήτρης Αντωνακάκης – Διάλεξη της χρονιάς 2022

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (CΑΜ) διοργανώνει τη Διάλεξη της Χρονιάς 2022, με προσκεκλημένο τον διεθνώς διακεκριμένο αρχιτέκτονα Δημήτρη Αντωνακάκη.

Δημήτρης Αντωνακάκης – Διάλεξη της χρονιάς 2022

Περιγραφή εκδήλωσης

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (CΑΜ) διοργανώνει τη Διάλεξη της Χρονιάς 2022, με προσκεκλημένο τον διεθνώς διακεκριμένο αρχιτέκτονα Δημήτρη Αντωνακάκη.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και η Αρχιτεκτονική Επιτροπή του CΑΜ.

Ο θεσμός της Διάλεξης της Χρονιάς ξεκίνησε το 2017 με προσκεκλημένους τους αρχιτέκτονες Γιάννης Τσιώμη και Christianne Mazzoni και συνεχίστηκε το 2019 με καλεσμένο τον αρχιτέκτονα Anthony Vidler. Πρόκειται για μία σειρά διαλέξεων αρχιτεκτόνων εγνωσμένου κύρους.

Ο Δημήτρης Αντωνακάκης είναι αρχιτέκτονας με διεθνή αναγνώριση για το έργο που ασκεί με δημιουργική συνέπεια από το 1959 σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Σουζάνα Αντωνακάκη (1935-2020). Γεννήθηκε το 1933 στα Χανιά και έχει συνδέσει σημαντικό μέρος της δράσης του με την πόλη των Χανίων ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) από το 1997 έως το 2011, αλλά και με τις αρχιτεκτονικές προτάσεις που υλοποίησε στα κτίρια του Campus της Αρχιτεκτονικής σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Για το έργο του ευρύτερα στην Κρήτη (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης κλπ.) ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων (ΣΑΧ) το 1998.
Το 1965 ίδρυσε με τη Σουζάνα Αντωνακάκη το Εργαστήριο 66 – αργότερα Α66 ή Atelier66, στο οποίο προστέθηκαν τα επόμενα χρόνια συνάδελφοί τους αρχιτέκτονες ως ισότιμοι συνεργάτες. Στη δράση του Atelier66 συγκαταλέγονται εξαιρετικά σημαντικά κτίρια, εκδόσεις, συμμετοχές σε βραβευμένους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και συμμετοχές σε εκθέσεις (όπως στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στην 5η Biennale Αρχιτεκτονικής στην Βενετία το 1991), έργα που στο σύνολό τους τελικά συνέβαλαν στην διαμόρφωση των σύγχρονων αρχιτεκτονικών τάσεων.
Η αρχιτεκτονική των Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη καταδεικνύει μια αναγνωρίσιμη προσέγγιση που συνδέεται με μια μεσογειακή απόδοση του μοντερνισμού που συνδυάζει ορθολογικά δομικά στοιχεία με βιωματικά ποιητικά στοιχεία ανάγνωσης του τόπου όπου υλοποιείται, καθιστώντας το έργο τους σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.
Διαλέξεις, βιβλία, άρθρα, προσκλήσεις για ομιλίες σε επίσημους φορείς, συνυπάρχουν άρρηκτα και συνοδεύουν όλα αυτά τα χρόνια την αρχιτεκτονική του Δημήτρη Αντωνακάκη συνεισφέροντας στην πνευματική ζωή του τόπου καθώς αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική ως μια επιστημονική αλλά και ουμανιστική χωρική πρόταση για τη συνύπαρξη των ανθρώπων.
Η ιδιόμορφη ματιά και δράση του Δημήτρη Αντωνακάκη αποδίδει έναν παραδειγματικό τρόπο πνευματικής και επιστημονικής άσκησης της αρχιτεκτονικής συνιστώντας ένα σημαντικό ορόσημο τόσο για την αρχιτεκτονική δημιουργία αλλά και την αρχιτεκτονική εκπαίδευση.

Συντελεστές

Δημήτρης Αντωνακάκης

ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ
Αρχιτεκτονική Επιτροπή του CΑΜ

Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν αναλάβει οι αρχιτέκτονες Γιώργος Δασκαλάκης, Ξανθή Μπαλαδήμα (μέλη του αρχιτεκτονικού γραφείου Ixnos Architects) και η Πέννυ Χωραφά σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Επιτροπή του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Λευτέρης Βεργεράκης, Βαλίνα Γεροπάντα, Ανδρέας Θεοδωρίδης, Γιώργος Καλλιγέρης, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Δημήτρης Τσακαλάκης).

Χρήσιμα

Σάββατο 03 Δεκεμβρίου
Ώρα: 19:00
Μεγάλο Αρσενάλι, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.