Ολες οι εκδηλωσεις

26/05/2024

10/12/2022
11/12/2022

12:39

2

Εκδηλώσεις

10 Δεκεμβρίου 2022 - 11 Δεκεμβρίου 2022

Ανοιχτά Πανιά 2022: Είμαστε τα σπίτια που μέσα τους ζήσαμε

Ανοιχτά Πανιά 2022: «Είμαστε τα σπίτια που μέσα τους ζήσαμε» της Κατερίνας Μαρκουλάκη – Ταινία ντοκιμαντέρ παρατήρησης, μικρού μήκους.

Ανοιχτά Πανιά 2022: Είμαστε τα σπίτια που μέσα τους ζήσαμε

Περιγραφή εκδήλωσης

Ανοιχτά Πανιά 2022: Δέκατη τρίτη δράση – «Είμαστε τα σπίτια που μέσα τους ζήσαμε» της Κατερίνας Μαρκουλάκη – Ταινία ντοκιμαντέρ παρατήρησης, μικρού μήκους.

Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές.
15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.
Τα Χανιά το διάστημα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2022, θα κατακλυστούν από χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλά άλλα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ως τη Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, από τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε μέχρι τον Άγιο Ρόκκο, από τη συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών, ως τους Τάφους των Βενιζέλων, τη Λίμνη της Αγιάς, τη γέφυρα του Κλαδισού, κ.ά., θα φιλοξενήσουν ξεχωριστές καλλιτεχνικές δράσεις.

Δέκατη τρίτη δράση: Ανοιχτά Πανιά 2022 «Είμαστε τα σπίτια που μέσα τους ζήσαμε» της Κατερίνας Μαρκουλάκη. Ταινία ντοκιμαντέρ παρατήρησης, μικρού μήκους.

Ένα φωτογραφικό άλμπουμ, μπλεγμένο με θολές αναμνήσεις και εντυπώσεις ανθρώπων, σχέσεων και εν τέλει μιας ολόκληρης εποχής.
Ένα οδοιπορικό στο χωριό της μητέρας της σκηνοθέτιδας.
Το «Είμαστε τα σπίτια που μέσα τους ζήσαμε» είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αναστοχασμού πάνω στα όρια των έμφυλων σχέσεων, των οικογενειακών δεσμών και των κοινωνικών συμβάσεων. Μια διαδρομή ανακάλυψης των ιστοριών που δεν λέγονται, μια τελετή συγχώρεσης, συμφιλίωσης και αποδοχής.


Παράλληλες δράσεις:
Roundtable / Συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας, καλεσμένες από τον χώρο του κινηματογράφου και το κοινό.
Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 αμέσως μετά την προβολή της ταινίας.
Θεματική της συζήτησης:
Το γυναικείο βλέμμα στην τέχνη και τον κινηματογράφο: Η μη-μυθοπλαστική αφήγηση ως εργαλείο της γυναικείας εμπειρίας στον κινηματογράφο.
Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Χριστιάνα Χειραναγνωστάκη: Ντοκιμαντερίστρια & παραγωγός, Κωστάντζα Καψάλη: Ντοκιμαντερίστρια & phd candidate, Όλγα Βερελή: συγγραφέας & εκδότης στο katsarida.press project, Αιμιλία Μηλού: Ντοκιμαντερίστρια.

Πρωινή προβολή για σχολεία
Τετάρτη 7, Πέμπτη 8 και Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, στις 10:00 και στις 11:15 το πρωί.
Οι προβολές απευθύνονται σε σχολικές τάξεις της Α’ , της Β’ και της Γ’ Λυκείου.
Μετά την κάθε προβολή ακολουθεί συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα και τους μαθητές.

Όποιοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να φέρουν την τάξη τους μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο email: anoixtapania2022@gmail.com

 -Τετραήμερο εργαστήριο κινηματογράφου για εφήβους 13-16 ετών
22, 23, 29 και 30 Νοεμβρίου 2022
Το εργαστήριο ήταν με επίκεντρο το storytelling, τον κινηματογράφο της παρατήρησης και το ντοκιμαντέρ. Μέσω από αυτό το hands-on εργαστήριο, οι έφηβοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν τα εργαλεία της αφήγησης και της γραφής στο ντοκιμαντέρ, να πειραματιστούν και να παίξουν μαθαίνοντας πως ο καθένας μπορεί να κάνει μια ταινία.

Δείτε το project: Video 1, Video 2.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – σενάριο – κινηματογράφηση: Κατερίνα Μαρκουλάκη
Διεύθυνση παραγωγής: Χριστιάνα Χειραναγνωστάκη
Βοηθός διευθυντή παραγωγής: Χρήστος Βασακάκης
Βασισμένο στο κείμενο της Όλγας Βερελή: the cemetery is a forest
Χρωματική διόρθωση: Ορέστης Σεφέρογλου
Μίξη ήχου – μάστερινκ: Βέρα Χοτζόγλου
Μουσική: Δημήτρης Κοντούλης

Βιογραφικό: Κατερίνα Μαρκουλάκη
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες (BA, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ (MA, Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Εργάζεται στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και σε καλλιτεχνικά έργα ως σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτη και οπερατέρ. Συνεργάζεται με ιδρύματα, εταιρείες παραγωγής και τηλεοπτικoύς σταθμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό (Eleusis European Capital of Culture, ERT, BBC, Vice). Οι ταινίες της έχουν συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό πολλών κινηματογραφικών φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σαν μέρος εικαστικών εκθέσεων: Eleusis European Cultural Capital of 2023, Femme Fatal Film Festival, Vizantrop Engaged Ethnographic Film Festival, Film and Video Poetry Symposium, Mimesis doc Film Festival, Aegean Film Festival, GRRL HAUS CINEMA, Balkan Can Kino Film Sypmosium, State of Concept, Atopos CVC. Η ταινία της Homage to summer, βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερου διαπολιτισμικού κινηματογραφικού έργου, στο Video Poetry Symposium (ΗΠΑ) 2020. Αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω στο φιλμικό πρότζεκτ, Δυτικές Πολιτείες σε παραγωγή του 2023 ΕΛΕVΣIS Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Οργάνωση – Παραγωγή: Δήμος Χανίων, Κεππεδηχ-Καμ
Συνδιοργάνωση: Περιφέρειας Κρήτης
Υπο την αιγίδα: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Χρήσιμα

Προβολή ταινίας:
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022
Ώρα: 20:30

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022
Ώρα: 13:00
Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης»

Είσοδος ελεύθερη με κράτηση θέσης.