Ολες οι εκδηλωσεις

16/04/2024

16/12/2022
29/12/2022

22:20

2

Εκθεση

16 Δεκεμβρίου 2022 - 29 Δεκεμβρίου 2022

Ανοιχτά Πανιά 2022: «Λουλού»

Η εικαστική εγκατάσταση και δράση ΛΟΥΛΟΥ αφορά στην ανακατασκευή μιας μικρής βάρκας, της Λουλού, που ναυπηγήθηκε στα Χανιά το 1967 από τον Γιώργο και τον Κυριάκο Παριωτάκη.

Ανοιχτά Πανιά 2022: «Λουλού»

Περιγραφή εκδήλωσης

Ανοιχτά Πανιά 2022: Δέκατη Τέταρτη Δράση – «Λουλού» της καλλιτεχνικής ομάδας Errands, Εικαστικό πρότζεκτ / έκθεση.

Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές.
15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.
Τα Χανιά το διάστημα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2022, θα κατακλυστούν από χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλά άλλα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ως τη Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, από τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε μέχρι τον Άγιο Ρόκκο, από τη συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών, ως τους Τάφους των Βενιζέλων, τη Λίμνη της Αγιάς, τη γέφυρα του Κλαδισού, κ.ά., θα φιλοξενήσουν ξεχωριστές καλλιτεχνικές δράσεις.

Δέκατη Τέταρτη δράση: Ανοιχτά Πανιά 2022 «Λουλού» της καλλιτεχνικής ομάδας Errands, Εικαστικό πρότζεκτ / έκθεση.

-Διαδρομές/αφηγήσεις στο ενετικό λιμάνι / 11-14 Δεκεμβρίου 2022

-Εικαστική έκθεση και διάλεξη στην πύλη Sabbionara / 16-29 Δεκεμβρίου 2022

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, 18:00-22:00

Η εικαστική εγκατάσταση και δράση ΛΟΥΛΟΥ αφορά στην ανακατασκευή μιας μικρής βάρκας, της Λουλού, που ναυπηγήθηκε στα Χανιά το 1967 από τον Γιώργο και τον Κυριάκο Παριωτάκη. Η Λουλού αποτελούσε μέσο μεταφοράς ανθρώπων και υλικών από το καρνάγιο του μώλου προς το ενετικό λιμάνι των Χανίων. Για πολλά χρόνια ταυτίστηκε με τη φυσιογνωμία του λιμανιού. Με το κλείσιμο του καρνάγιου, η βάρκα έμεινε στο μώλο και διαλύθηκε σταδιακά. Το 2013 αποσαθρωμένη πια, απομακρύνθηκε οριστικά από το λιμάνι. Ένα χρόνο αργότερα, το 2014, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής οδηγίας για τον περιορισμό της αλιευτικής δραστηριότητας, επιβλήθηκε η καταστροφή ξύλινων αλιευτικών καϊκιών με αποζημίωση, με αποτέλεσμα αρκετά ξύλινα σκαριά στην περιοχή των Χανιών να διαλυθούν.

Το έργο της ομάδας Errands είναι μια δράση έρευνας και  ανακατασκευής της χαμένης, αγαπημένης βάρκας των Χανιωτών. Η ομάδα χρησιμοποιεί ως μεθοδολογία τη διερεύνηση της ιστορίας του καρνάγιου και του ενετικού λιμανιού, μέσα από την ιστορία της Λουλού καθώς και την ανάσυρση παραδειγμάτων καταστροφής  καϊκιών στη περιοχή λόγω της πρόσφατης ευρωπαϊκής οδηγίας.  Στόχος του έργου είναι σύνδεση της τοπικής κοινότητας με την ιστορία της βάρκας Λουλού καθώς και η ευαισθητοποίηση της γύρω από τη ναυπηγική τέχνη.

 ΕΡΕΥΝΑ
Η ομάδα Errands εκπονεί επιτόπια έρευνα στα Χανιά σε δύο στάδια.
Το πρώτο στάδιο παρελάμβανε συνεντεύξεις με καραβομαραγκούς και ανθρώπους που σχετίζονταν άμεσα με την ιστορία της Λουλού (Αύγουστος 2022).Την ίδια περίοδο η ομάδα διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τη νομοθεσία καταστροφής καϊκιών και τον αντίκτυπο που είχε στην τοπική κοινότητα.
Στο δεύτερο στάδιο, η ομάδα θα καταγράψει προφορικές ιστορίες κατοίκων με θέμα τη Λουλού και την ναυπηγική τέχνη (Δεκέμβριος 2022).
Ταυτόχρονα με την ανακατασκευή της Λουλού, οργανώνονται  οι ακόλουθες δράσεις:

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 

• Βίντεο και φωτογραφική τεκμηρίωση της ανακατασκευής της Λουλού, από φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με την ομάδα Errands (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2022)
• Διάλεξη της ομάδας Errands, με θέμα την καλλιτεχνική της πρακτική (16/12/2022 στις 18:00). Η διάλεξη θα περιλαμβάνει οπτικό και ηχητικό υλικό από την προετοιμασία της βάρκας Λουλού, καθώς και παρουσίαση της μεθοδολογίας εργασίας της ομάδας μέσα από παραδείγματα παλαιότερων έργων της.
• Η ομάδα θα επανενεργοποιήσει την αρχική διαδρομή της Λουλού μεταξύ του ενετικού λιμανιού και του παλιού καρνάγιου, προσφέροντας μια σειρά από διαδρομές-αφηγήσεις ανοιχτές στο κοινό σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες (Δεκέμβριος 2022).

Το κοινό που θα θέλει να συμμετάσχει στις διαδρομές-αφηγήσεις της δράσης Λουλού θα επιβιβάζεται στη βάρκα η οποία θα κάνει τη «γνωστή» της διαδρομή, ενώ ένας/μία αφηγητής/τρια από τα Χανιά θα διηγείται ιστορίες σχετικά με την ίδια τη βάρκα, το λιμάνι, άλλα καΐκια, το καρνάγιο, κ.ά. Στόχος της δράσης αυτής είναι η καταγραφή προφορικών, προσωπικών μαρτυριών σχετικές με το λιμάνι των Χανίων όπως το έχει βιώσει η τοπική κοινότητα. Η διαδικασία θα βιντεοσκοπείται και θα αποτελέσει υλικό για την παρουσίαση του έργου στην εικαστική έκθεση στο χώρο της πύλης Sabbionara  (16-29/12/2022, εκτός επίσημων αργιών).

Καλούμε όσους/ες γνωρίζουν ιστορίες γύρω από τη Λουλού και το ενετικό λιμάνι, το καρνάγιο ή γενικότερα τους καραβομαραγκούς και την καταστροφή των καϊκιών, να συμμετάσχουν σε αυτή τη δράση ως αφηγητές δηλώνοντας ενδιαφέρον στο email: [email protected]

ΕΙΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΘΕΣΗ
Η ομάδα Errands θα οργανώσει  εικαστική έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει: την ανακατασκευασμένη βάρκα Λουλού,  βίντεο των προφορικών ιστοριών των Χανιωτών κατά τη διάρκεια των διαδρομών της βάρκας, υλικό από την καταγραφή της κατασκευής της, καθώς και φωτογραφικό υλικό αρχείου από τη διαδικασία καταστροφής των καϊκιών στην περιοχή των Χανίων.

Δείτε το Project: εδώ 

 

Συντελεστές

Η καλλιτεχνική ομάδα Errands αποτελείται από εικαστικούς, αρχιτέκτονες, κοινωνιολόγους και ακαδημαϊκούς: Νίνα Παππά, Σοφία Ντώνα, Δημήτρη Θεοδωρόπουλο, Αλέξια Σαραντοπούλου, Ελισάβετ Κιουρτσόγλου, Γιώργο Κουφάκη, Ιλάν Μανουάχ.
Κατασκευή βάρκας Λουλού: Χαρίλαος Ξυφανταράκης (καραβομαραγκός)
Καταγραφή κατασκευής βάρκας Λουλού, σε συνεργασία με την ομάδα Errands: Κερασία Αποστολία Ροδίτη, Μαριαλένα Μπούτου, Βασιλική Κραβαρίτη, Άννα Λυμπεροπούλου (φοιτήτριες στο τμήμα των Αρχιτεκτώνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης).
Ειδικές ευχαριστίες στους/στις: Γιώργο Ξυδιά, Νίκο Κοκκινάκη, Ελένα Σούστα, Σοφία Καπουρνιώτου, Γιώργο Παριωτάκη, Παναγιώτη Παριωτάκη, Μανώλη Κοτσιφάκη, Μανώλη Πετράκη, Σπύρο Βολάνη, Αλέξανδρο Μελέγκοβιτς, Βασίλη Ντόβρο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΕRRANDS
Η ομάδα Errands αποτελείται από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και κοινωνιολόγους. Δραστηριοποιείται από το 2007 και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και χώρους, όπως η 7η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής του Σάο Πάολο (2007), η 2η Μπιενάλε της Αθήνας (2009), η 1η Μπιενάλε Design της Κωνσταντινούπολης (2012), η Galleria Clou στη Ραγκούσα της Ιταλίας (2013), το ACC της Βαϊμάρης (2015), η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (2015), το WUK της Βιέννης, η Ματέρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (2019). Μέσα από συνεντεύξεις και ιστορική έρευνα, μεταφορές αντικειμένων ή τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις, η ομάδα προσπαθεί να επανενεργοποιήσει αντικείμενα, γεγονότα ή χώρους που δεν υπήρξαν «αποτελεσματικά», πέρασαν απαρατήρητα και έχουν εγκαταλειφθεί, παραμεληθεί, ή παραμένουν άγνωστα.

ΔΗΜHΤΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡOΠΟΥΛΟΣ
Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και θεωρία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός’. Είναι ιδρυτικό μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου hiboux architecture και έχει σχεδιάσει σκηνικά για παραστάσεις του Δημ. Παπαιωάννου και της Αθηνάς Τσαγγάρη. Το 2021-22 διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Η πρακτική του δομείται πάνω στις συνεργασίες και τους καλλιτεχνικούς διαλόγους αποσκοπώντας σε συνδημιουργημένα έργα.

ΝIΝΑ ΠΑΠΠA
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το έργο της αναφέρεται κυρίως στο θέμα του χρόνου και της καταγραφής του, στις ανθρώπινες φωνές και στις ιδιόχειρες γραφές. Σπούδασε Ζωγραφική και Γλυπτική στην Α.Σ.Κ.Τ., φοίτησε στο C.A.V.S., ΜΙΤ και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στην Θεωρία της Τέχνης, από την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του ΕΜΠ.

ΣΟΦΙΑ ΝΤΩΝΑ
Eίναι εικαστικός και αρχιτέκτονας. Το 2020 ήταν Fellow του προγράμματος ARTWORKS, το 2018 έλαβε το βραβείο αρχιτεκτονικής της πόλης του Μονάχου και το 2015 την υποτροφία Fulbright για καλλιτέχνες. Έχει διδάξει σε τμήματα αρχιτεκτονικής και εικαστικών σε
πανεπιστήμια όπως το Technical University of Munich, την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Δρέσδης, το πολυτεχνείο της πόλης Ούμεο στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

ΓΙΩΚΟ
Σπούδασε αρχιτεκτονική και διερεύνησε τη λογική πίσω από τις στρατηγικές στο χώρο και την κοινωνία. Παρατήρησε εικόνες και γεγονότα χωρίς τον έλεγχο του αποτελέσματος. Στην επαγγελματική του ζωή, είχε πολλές θέσεις ως σχεδιαστ@ και αρχιτέκτον@, καθώς και ως ειδικ@ και σύμβουλ@. Ο σχεδιασμός τόπων και η στέγαση είναι τα πάθη του στο ανθρωπιστικό έργο. Καταβάλλει προσπάθειες για την ανάπτυξη ικανοτήτων στις τοπικές κοινωνίες και την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

ILAN MANOUACH
Ο Ilan Manouach είναι διδακτορικός ερευνητής, μουσικός και εικαστικός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εννοιολογικά και μεταψηφιακά κόμικς. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Aalto στο Ελσίνκι (adv. Craig Dworkin) το 2021, όπου εξετάζει πώς οι τεχνολογίες αιχμής του εικοστού-πρώτου αιώνα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι χρηματοοικονομικές τεχνολογίες και η παγκοσμιοποιημένη αγορά, αναδιαμορφώνουν τη βιομηχανία των κόμικς. Είναι ιδρυτής των εκδόσεων Τοποβόρος.

ΑΛΕΞΙΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, χορό στο Laban Centre, και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός του τμήματος Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 2010 ξεκίνησε να συνεργάζεται ως ηθοποιός με την ιταλική ομάδα θεάτρου Μotus, ενώ από το 2014 είναι μέλος της Nova Melancholia. Zει στην Αθήνα και τη Ρώμη.

ΕΛΣΑ ΚΙΟΥΡΤΣΟΓΛΟΥ
Η Έλσα Κιουρτσόγλου σπούδασε στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο (2005) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ε.Μ.Π (2008). Δούλεψε ως αρχιτέκτονας και συμμετείχε σε καλλιτεχνικές εκθέσεις. Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτισμού Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Χρήσιμα

ΕΙΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΘΕΣΗ

Τοποθεσία: Πύλη Sabbionara
Ημερομηνίες: Παρασκευή 16 έως και Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 (εκτός επίσημων αργιών).
Ημέρες και ώρες: Τετάρτη-Παρασκευή, 18:00-21:00 και Σάββατο-Κυριακή, 11:00-14:00.

Είσοδος ελεύθερη.

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, 18:00-22:00

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Συγκεκριμένες πληροφορίες για το κοινό που θέλει να δηλώσει συμμετοχή στην δράση:

Εκκίνηση διαδρομών-αφηγήσεων: Μπροστά από το Λιμεναρχείο Χανίων, στο ενετικό λιμάνι (Ακτή Τομπάζη).
Διάρκεια κάθε διαδρομής-αφήγησης: 20 λεπτά

Ημερομηνίες και ώρες διαδρομών-αφηγήσεων:
Κυριακή 11, ώρες 10:00-14:00: 10:00-10:20, 10:30-10:50, 11:00-11:20, 11:30-11:50, 12:00-12:20, 12:30-12:50, 13:00-13:20, 13:30-13:50
Τρίτη 13 και Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ώρες 14:00-17:00: 14:00-14:20, 14:30-14:50, 15:00-15:20, 15:30-15:50, 16:00-16:20, 16:30-16:50.

Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης στο email[email protected]