Ολες οι εκδηλωσεις

ALDO ROSSI: Ο αρχιτέκτονας και οι πόλεις

Προβολή-Διάλεξη και εργαστήριο : “Το μουσείο MAXXI στο ΚΑΜ μέσα από την έκθεση ALDO ROSSI: Ο αρχιτέκτονας και οι πόλεις”. 

04 Ιουνίου – 05 Ιουνίου 2022

Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου διοργάνωσε ένα διήμερο εκδηλώσεων (04-05 Ιουνίου) που θα περιλάμβανε προβολή, διάλεξη και εργαστήριο αρχιτεκτονικής για παιδιά, με αφορμή την κινηματογράφηση της έκθεσης-αφιέρωμα του MAXXI Museum, (Εθνικό Μουσείο Τεχνών του 21ου αιώνα), για τον αρχιτέκτονα ALDO ROSSI, με τίτλο “ALDO ROSSI: Ο αρχιτέκτονας και οι πόλεις”, τον περασμένο Μάρτιο (10 Μαρτίου – 14 Νοεμβρίου 2021) στη Ρώμη. 

Το έργο αποτελεί προϊόν συνεργασίας της εταιρείας παραγωγής Arteria Films με το μουσείο Maxxi και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, μετά από μια πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα κου Ζαχαρία Πιστόπουλου και της κας Βαλίνας Γεροπάντα (Αρχιτέκτων, Επ.Καθηγήτρια Πολ.Κρήτης), σε σκηνοθεσία του Andrea Rovetta και τη συμβολή του επικεφαλής του MAXXI Architettura Pippo Ciorra. Για πρώτη φορά εκτέθηκαν, σε μια εντυπωσιακή διαδρομή, πάνω από 350  αντικείμενα, πρωτότυπα και μοντέλα, πίνακες ζωγραφικής, σχέδια και μελέτες που σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν από τον Aldo Rossi, αρχιτέκτονα, σχεδιαστή, θεωρητικό και κριτικό, από το 1960 έως το 1997.

Το ντοκιμαντέρ “ALDO ROSSI at MAXXI” θα προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 04 Ιουνίου στις 20:00 στο θέατρο ¨Μίκης Θεοδωράκης”. Προλόγισαν οι Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Andrea Rovetta και Βαλίνα Γεροπάντα και ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών Pippo Ciorra και Γεώργιου Πανέτσου. 

Ο Pippo Ciorra είναι επικεφαλής έφορος Αρχιτεκτονικής στο MAXXI, καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Ascoli Piceno του Πανεπιστημίου του Camerino και Σύμβουλος των βραβείων Medaglia d’oro all’architettura italiana στην Milan Triennial, καθώς και του βραβείου Mies van der Rohe Award του ιδρύματος MVDR. 

Ο Γεώργιος Πανέτσος είναι καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος για δέκα χρόνια. Από το 2005 είναι επιμελητής του αρχιτεκτονικού περιοδικού ‘Δομές’ και από το 2020 του περιοδικού ‘DOMa’. Είναι ιδρυτής των ‘Βραβείων Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ’ (ήδη ‘Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής’) και του ψηφιακού αρχείου νεότερης ελληνικής αρχιτεκτονικής DomésIndex.com. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στις 05 Ιουνίου εργαστήριο αρχιτεκτονικής για παιδιά στο Μεγάλο Αρσενάλι από την αρχιτέκτονα Πέννυ Χωραφά σε συνεργασία με τον Νίκο Τσιρκινίδη από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Duende. Το εργαστήριο “Ένα θέατρο που ταξιδεύει” απευθυνόταν σε παιδιά ηλικίας 8-16 ετών, βασίστηκε σε έργα του Aldo Rossi και εστίασε στη συνθετική φιλοσοφία του αρχιτέκτονα μέσα από κολάζ, μακέτα και ζωγραφικές απεικονίσεις. 

Την επιμέλεια της εκδήλωσης, το σχεδιασμό και την εκπόνηση του εργαστηρίου είχε αναλάβει η αρχιτέκτονας Πέννυ Χωραφά, σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Επιτροπή της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ (Λευτέρης Βεργεράκης, Βαλίνα Γεροπάντα, Ανδρέας Θεοδωρίδης, Γιώργος Καλλιγέρης, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Δημήτρης Τσακαλάκης).

ALDO ROSSI: Ο αρχιτέκτονας και οι πόλεις