Ολες οι εκδηλωσεις

Φρούριο Φιρκά

Περιγραφη χωρου

Στη βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού της πόλης των Χανίων, οι Βενετοί κατασκεύασαν το Revellino del Porto, ένα οχυρωματικό έργο για την προστασία του λιμανιού. Η κατασκευή του ξεκίνησε στα τέλη του 16ου αι. και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη πτώση της πόλης στους Τούρκους, το 1645.

Αν και το κάστρο είναι Βενετσιάνικο, το σημερινό όνομά του είναι τουρκικό. Οι Ενετοί αποκαλούσαν το κάστρο Revellino, που σημαίνει επιπρομαχώνας, δευτερεύων προμαχώνας. Οι Τούρκοι το χρησιμοποιούσαν κυρίως σαν στρατώνα. Ο στρατώνας στα τούρκικα είναι «Φίρκα». Στο υπέρθυρο του θυρώματος, στον πρώτο όροφο, υπάρχει η επιγραφή με χρονολογία 1620 “ALOYSIUS BRACADEUS PROVISOR CYDONIAE M.DCXX”

Οι θολωτοί χώροι βολής χρησιμοποιήθηκαν ως φυλακές από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι τα χρόνια του εμφύλιου πολέμου. Στο γωνιακό πυργίσκο του φρουρίου υψώθηκε συμβολικά την 1 Δεκεμβρίου 1913 η σημαία της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, παρόντος του τότε Βασιλιά, του Χανιώτη Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και πλήθους κόσμου.

Τη περίοδο 2008 – 2011, έγινε μια ριζική παρέμβαση στο χώρο. Σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με την εφορία αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές, παρεμβάσεις και ανακατασκευές σε όλη την έκταση του κτηρίου.

Σήμερα, στον προαύλιο χώρο πραγματοποιούνται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα. Όποιος έχει βρεθεί σε κάποια εκδήλωση του χώρου, είναι βέβαιο ότι θα μείνει γοητευμένος από την επιβλητικότητα τόσο του κτηρίου όσο και της θέας του παλιού λιμανιού.

 

Πληροφοριες

Άλλοι χώροι