Ολες οι εκδηλωσεις

Χαμάμ Οδού Κατρέ

Περιγραφη χωρου

 

ο Χαμάμ στην οδό Κατρέ, βρίσκεται στην παλιά αριστοκρατική συνοικία Καστέλι της παλιάς πόλης των Χανίων και πρόκειται για ένα κτίσμα που περιβάλλεται από καμαροσκέπαστες στοές και μικρότερους τρούλους. Ο κεντρικός χώρος καλύπτεται από έναν χαμηλωμένο τρούλο χωρίς τύμπανο. Υπήρχε και δεύτερος όροφος ενώ, ένα μέρος των περιμετρικών κτισμάτων έχει καταστραφεί.

Είναι ένα από τα δημόσια λουτρά που κατασκεύασαν οι Οθωμανοί όσο ήταν κυρίαρχοι στα Χανιά. Είναι από τα τουρκικά λουτρά που συνεχίζουν την παράδοση των ρωμαϊκών και βυζαντινών λουτρών, με τα υπόγεια «υπόκαυστα» και τις πήλινες σωληνώσεις που μεταφέρουν το ζεστό νερό και τον ατμό στους κατάλληλους χώρους.

Σύμφωνα με τις επιταγές του Κορανίου η σωματική καθαριότητα θεωρείται θρησκευτικό καθήκον. Τα δημόσια λουτρά (Χαμάμ) είναι παλιά Οθωμανική παράδοση που έφεραν οι Οθωμανοί από τη Μικρά Ασία και τη διέδωσαν σε όλη την επικράτεια τους. Γενικά η υγιεινή του σώματος ήταν στενά συνδεδεμένη με τη λατρεία και το στοχασμό και σύμφωνα με το Κοράνι μόνο το τρεχούμενο νερό εξαγνίζει.

Με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, το Χαμάμ μετατράπηκε σε αίθουσα τέχνης που έχει την δυνατότητα φιλοξενίας επιλεγμένων καλλιτεχνικών δράσεων.

Πληροφοριες

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να οργανώσετε την εκδήλωση σας Πατήστε εδώ

Άλλοι χώροι