Ολες οι εκδηλωσεις

14/04/2024

10/03/2023
11/03/2023
12/03/2023

07:01

2

Θέατρο

10 Μαρτίου 2023 - 12 Μαρτίου 2023

Μαρί Κιουρί – Σε Καιρούς Διψασμένους

Εμπνευσμένη από τη συγκλονιστική ζωή μιας από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές του σύγχρονου κόσμου, η παράσταση «Μαρί Skłodowska Κιουρί», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

Μαρί Κιουρί – Σε Καιρούς Διψασμένους

Περιγραφή εκδήλωσης

Θέμης Μουμουλίδης – Παναγιώτα Πανταζή “Μαρί Skłodowska Κιουρί”.

Εμπνευσμένη από τη συγκλονιστική ζωή μιας από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές του σύγχρονου κόσμου, η παράσταση «Μαρί Skłodowska Κιουρί», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη είναι μια παραγωγή της Ars Aeterna και του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Γεννημένη στη ρωσοκρατούμενη Βαρσοβία, η Μαρία Σκλοντόφσκα, η γυναίκα που έγινε αργότερα γνωστή ως Μαρί Κιουρί, χάραξε με ακατάβλητη θέληση την πορεία της, ανατρέποντας κάθε στερεότυπο. Η Μαρί Κιουρί φλέγεται από «την ποίηση της επιστήμης». Το πάθος της και το ανυπέρβλητο ερευνητικό της πνεύμα έγιναν τα όπλα για να αναμετρηθεί με τον ρατσισμό και την προκατάληψη που αντιμετώπισε ως γυναίκα και ως μετανάστρια. Σημάδεψε την εποχή της, στο γύρισμα του σύντομου 20ου αιώνα αναπροσδιορίζοντας τα όρια της επιστήμης.

Το θεατρικό έργο, που υπογράφουν ο Θέμης Μουμουλίδης και η Παναγιώτα Πανταζή, βασισμένο σε βιογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και μαρτυρίες, παρακολουθεί την συναρπαστική περιπέτεια μιας ζωής που αγγίζει το μυθιστόρημα: τα δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια στην υπό τσαρική κατοχή Βαρσοβία, οι σπουδές στη Σορβόννη, ο αγώνας να αναγνωριστεί ως ισότιμο μέλος μιας ανδροκρατούμενης επιστημονικής κοινότητας, ο «απαράμιλλος σύντροφος» στη ζωή και στην επιστήμη Πιερ Κιουρί, οι πολλαπλοί ρόλοι, τα χημικά στοιχεία που την «στοίχειωσαν», η ραδιενέργεια, η «Κιουριθεραπεία» ενάντια στον καρκίνο, τα δύο Νόμπελ, η απώλεια, η δόξα και η κατακραυγή, οι ασυμβίβαστοι αγώνες για μια επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου. Η τραγικότητα αλλά και η ειρωνεία που της επιφύλαξε η ιστορία με την μετέπειτα ολέθρια χρήση των ανακαλύψεών της.

Ο Θέμης Μουμουλίδης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα τοπίο μνήμης, εικόνων και ήχων με κινηματογραφικούς όρους, θέλοντας να αναδείξει την ποίηση, τον παλμό, τη συγκίνηση και τον αδιάκοπο αγώνα μιας θρυλικής ζωής.
Μιας ζωής που χάρισε πολλά στην επιστήμη και στην ανθρωπότητα καθώς και στον αγώνα των γυναικών για δικαιοσύνη και ισότιμη μεταχείριση.
Μια παράσταση που μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής της Μαρί Κιουρί, συνομιλώντας με κλασικά συμφωνικά έργα αλλά και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και ηχοτοπία της Αλεξάνδρας Μικρούτσικου.

Συντελεστές

Κείμενο: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ
Σκηνοθεσία, Μουσική επιμέλεια: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Σκηνικό – κοστούμια: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΚΚΟΡΟΥ
Μουσική: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ
Φωτισμοί: ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Video| Art Work: ΘΩΜΑΣ ΠΑΛΥΒΟΣ
Σχεδιασμός ήχου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτη: ΑΝΟΙΞΙΑ ΜΠΟΥΝΤΖΙΟΥΚΑ
Φωτογραφίες: ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ
Επικοινωνία: ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ
Δ/νση Παραγωγής: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Οργάνωση Παραγωγής: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΑΛΛΑ

Ερμηνεύουν:
Μαρί Κιουρί: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΚΑΛΟΥ
Ιρέν Κιουρί: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ  ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ
Μπρόνια Σκλοντόφσκα: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΠΗΡΙΔΟΥ
Πιερ Κιουρί: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Παραγωγή:
Ars Aeterna
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
5η Εποχή Τέχνης

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Χρήσιμα

Παρασκευή 10, Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Μαρτίου 2023
Ώρα: 21:00
Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ (έκπτωση 20%)
Για τους επισκέπτες της ιστοσελίδας chania-culture.gr ισχύουν ειδικές μειωμένες τιμές.
Συγκεκριμένα, παρέχεται έκπτωση 20% στα κανονικά εισιτήρια και των τριών παραστάσεων (10,11 & 12 Μαρτίου).
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η δήλωση συμμετοχής σας στο [email protected] ή στο τηλέφωνο 2821034200 (ώρες 09:00-15:00).
Δηλώστε ονοματεπώνυμο, αριθμό εισιτηρίων, τηλέφωνο και email.