Ολες οι εκδηλωσεις

Θέατρο

25 Οκτωβρίου 2023

«Ιφιγένεια στο Σπλοτ»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει το θεατρικό μονόλογο του Ουαλού συγγραφέα Γκάρι Όουεν «Ιφιγένεια στο Σπλοτ».

«Ιφιγένεια στο Σπλοτ»

Περιγραφή εκδήλωσης

Εμπνευσμένο από τον αρχαίο ελληνικό μύθο, όπου η Ιφιγένεια θυσιάζεται για να σώσει τους άλλους, στην εκδοχή του Γκάρι Όουεν, η Έφη (έτσι λέγεται η ηρωίδα σήμερα) φαίνεται αρχικά πολύ διαφορετική από την μυθική ευριπίδεια εκδοχή. Επιθετικά οργισμένη, τύφλα στο μεθύσι, μια ζωντανή πρόκληση που περιφέρεται από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο και από μπαρ σε μπαρ, ενσαρκώνει ίσως την χειρότερη εικόνα παρακμής που μπορεί κανείς να συναντήσει στην σύγχρονη κοινωνία. Το κοινό σίγουρα θα μισήσει την Έφη… Τουλάχιστον στην αρχή του έργου. Γιατί κάπου εκεί αρχίζει η μαγεία του θεάτρου που αρπάζει τον θεατή απ’ τη μύτη και τον οδηγεί σε ένα ταξίδι αποκάλυψης των μηχανισμών ενός απάνθρωπου κοινωνικού συστήματος. Ενός συστήματος που ενώ προορίζεται να υποστηρίξει τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, εντούτοις ισοπεδώνει αυτούς ακριβώς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, τους στερεί την ελευθερία και εξοντώνει την ύπαρξή τους.

Η «Ιφιγένεια στο Σπλοτ» είναι ένα ρηξικέλευθο κείμενο που λέει τα πράγματα με το όνομά τους και καταφέρνει να αποτυπώσει με συμπάθεια το ανθρώπινο πρόσωπο της ηρωίδας, την οποία τελικά ανυψώνει ηθικά μέσα από την αποδοχή της θυσίας θεμελιωδών δικαιωμάτων της για χάρη του κοινωνικού συνόλου, όπως ακριβώς και η αρχαία πρόγονός της.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
O Γκάρι Όουεν (Gary Owen), γεννημένος το 1972, είναι πολυβραβευμένος Ουαλός θεατρικός συγγραφέας, δραματουργός και σεναριογράφος. Τα έργα του έχουν ανέβει σε Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Γερμανία, Αυστραλία και Αμερική. Για το Iphigenia in Splott με πρώτη παραγωγή του Sherman Theatre το 2015, του απονεμήθηκε το βραβείο Best New Play 2015 στα UK Theatre Awards, καθώς επίσης και το βραβείο James Tait Black Prize στην κατηγορία Drama, τα οποία αποτελούν τον αρχαιότερο θεσμό βρετανικών βραβείων λογοτεχνίας.

Συντελεστές

Μετάφραση: Κωνσταντίνα Αγαθοκλέους
Σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης: Μιχάλης Βιρβιδάκης Συνθέσεις ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίας Μεντέζ
Κοστούμια: Αιμίλιος Καλογερής
Επιμέλεια φώτα – ήχος: Ευγενία Αναστασοπούλου
Ερμηνεύει η ηθοποιός Ντία Κοσκινά

Χρήσιμα

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023
Ώρα: 21.00
στο χώρο του θεάτρου ΚΥΔΩΝΙΑ.

Είσοδος Ελεύθερη.

Κρατήσεις θέσεων: 28210 92395