Ολες οι εκδηλωσεις

25/05/2024

28/07/2022
29/07/2022

02:10

2

Θέατρο

28 Ιουλίου 2022 - 29 Ιουλίου 2022

Αντιγόνη

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή, αποτελεί για πολλούς το κορυφαίο κείμενο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και ένα από τα κορυφαία κείμενα όλων των εποχών. Η τραγωδία…

Αντιγόνη

Περιγραφή εκδήλωσης

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή, αποτελεί για πολλούς το κορυφαίο κείμενο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και ένα από τα κορυφαία κείμενα όλων των εποχών.
Η τραγωδία παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου.
Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Τσέζαρις Γκραουζίνις.
Tο ρόλο του Κρέοντα ερμηνεύει ο Βασίλης Μπισμπίκης και της Αντιγόνης η Έλλη Τρίγγου.

Το έργο
Το θέμα της τραγωδίας προέρχεται από τον Θηβαϊκό κύκλο, απ’ όπου ο Σοφοκλής άντλησε υλικό για δύο ακόμη τραγωδίες του, τον Οιδίποδα Τύραννο και τον Οιδίποδα επί Κολωνώ.
Η Αντιγόνη είναι ένα από τα τέσσερα παιδιά που ο Οιδίποδας απέκτησε με την Ιοκάστη, βασίλισσα της Θήβας, χωρίς να γνωρίζει πως εκείνη ήταν η φυσική μητέρα του. Αδέλφια της η Ισμήνη, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης.
Όταν ο Οιδίποδας ανακάλυψε την αλήθεια για την καταγωγή του, αυτοεξορίστηκε και τα δύο αδέρφια συμφώνησαν να κυβερνούν εναλλάξ τη Θήβα ανά έναν χρόνο. Όταν, μετά το πρώτο έτος διακυβέρνησης, ο Ετεοκλής αρνείται να παραχωρήσει τον θρόνο στον Πολυνείκη, εκείνος εξοργισμένος καταφεύγει στο Άργος και οργανώνει εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Η εκστρατεία αποτυγχάνει, όμως τα δύο αδέλφια σκοτώνονται σε μονομαχία μεταξύ τους. Τον θρόνο αναλαμβάνει ο Κρέων, αδερφός της Ιοκάστης, που διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής.
Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Η Αντιγόνη αποφασίζει να αντισταθεί στην απόφαση του Κρέοντα, η οποία καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς. Η αδελφή της Ισμήνη προσπαθεί να την αποτρέψει, αλλά η Αντιγόνη θέτει πάνω από τις διαταγές του απολυταρχικού άρχοντα την αγάπη της για τον αδελφό της. Επιχειρώντας να θάψει τον νεκρό, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Η αδιάλλακτη επιμονή του Κρέοντα στην καταδίκη της θα οδηγήσει σε αλυσιδωτούς θανάτους. Στο τέλος της τραγωδίας ο βασιλιάς Κρέων θα κατοικεί την ερημιά του, αφού έχει χάσει κάθε αγαπημένο του πρόσωπο.

Συντελεστές

Μετάφραση ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ
Σκηνοθεσία ΤΣΕΖΑΡΙΣ ΓΚΡΑΟΥΖΙΝΙΣ
Σκηνικό – Κοστούμια ΚΕΝΝΥ ΜΑΚΛΕΛΑΝ
Μουσική ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
Κίνηση ΕΝΤΥ ΛΑΜΕ
Φωτισμοί ΑΛΕΚΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ

Ερμηνεύουν
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ, ΕΛΛΗ ΤΡΙΓΓΟΥ, ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΔΑΝΑΗ ΜΙΧΑΛΑΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΑΡΓΥΡΙΑΔΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ, ΤΑΣΟΣ ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Χρήσιμα

Παραγωγή: Λυκόφως
Οργάνωση παραγωγής και περιοδείας: 5η Εποχή Τέχνης

Γενική Είσοδος: 20€
Μειωμένο (άνεργοι, φοιτητές, μαθητές, ΑμεΑ): 17€

Η διαδικτυακή και φυσική προπώληση των εισιτηρίων γίνεται χωρίς αρίθμηση θέσεων.
Έναρξη προπώλησης 25/07 στο Μεγάλο Αρσενάλι Δευτέρα έως Σάββατο, 10:00-14:00