Ολες οι εκδηλωσεις

27/02/2024

03/09/2022

17:53

2

Συναυλίες

3 Σεπτεμβρίου 2022

“Ο Μίκης και η Κρήτη” (συναυλία) | Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2022

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Κορυφαίου Συνθέτη, ο τόπος του, τιμώντας τη Μνήμη του, αναβαθμίζει το «Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης» το οποίο πραγματοποιείται από το 2015 στα Χανιά.

“Ο Μίκης και η Κρήτη” (συναυλία) | Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2022

Περιγραφή εκδήλωσης

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Κορυφαίου Συνθέτη, ο τόπος του, τιμώντας τη Μνήμη του, αναβαθμίζει το «Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης» το οποίο πραγματοποιείται από το 2015 στα Χανιά.
Μια διεθνής διοργάνωση σχεδιασμένη να προσεγγίζει το σύνολο των πτυχών της προσωπικότητας του Μίκη. Τον Λαϊκό, τον Κλασικό, τον Λυρικό, τον Στοχαστή, τον Δημιουργό που τολμούσε!
Αυτό είναι το Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης, από τα τέλη Αυγούστου έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και παράλληλων δράσεων.

Συντελεστές

Διοργάνωση:
Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων
Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ
Παγκρήτιος Σύλλογος «Φίλοι Μίκη Θεοδωράκη»
Οργάνωση Παραγωγής: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.

 

Χρήσιμα

Φεστιβαλικές Εκδηλώσεις

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα: 21:00
Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
Συναυλία: «Ο Μίκης και η Κρήτη: Συμφωνικά Έργα και Τραγούδια»
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ
Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης
Μουσική επιμέλεια – πιάνο: Τατιάνα Παπαγεωργίου
Ερμηνεία τραγουδιών: Μαρία Σουλτάτου
Κρητικός Μουσικός Πρόλογος από τον Παραδοσιακό Σύλλογο «Χάρχαλης», Στέλιος & Λεωνίδας Λαϊνάκης, Παναγιώτης Δαρμαράκης.

Η συναυλία παρουσιάζει αγαπημένες μελωδίες, τραγούδια και συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη που αντλούν έμπνευση από την μουσική παράδοση της Κρήτης, μια πηγή έμπνευσης που διαπερνά ολόκληρο το μουσικό του σύμπαν, από τα κλασικά συμφωνικά έργα της περιόδου 1940-50 έως και τον διάσημο κινηματογραφικό και συμφωνικό «Ζορμπά» του 1964 και 1987. Σε πρώτη εκτέλεση θα παρουσιαστεί το «Κρητικό Κοντσέρτο» για πιάνο και ορχήστρα, το οποίο ενσωματώνει τον «Συρτό Χανιώτικο» στην αρχική του μορφή, έργο που πρωτοέγραψε και διηύθυνε ο 26χρονος Μίκης Θεοδωράκης στην πρώτη του συναυλία στα Χανιά το 1951. Το έργο αυτό μετέγραψε και επεξεργάστηκε ο συνθέτης αργότερα σε άλλες μορφές, για πιάνο και κρουστά, για πιάνο σόλο, για πιάνο και βιολί, και μερικώς για συμφωνική ορχήστρα. Όμως οι παρτιτούρες της αρχικής μορφή του 1951 χάθηκαν, και την αποκατάσταση κι επανενορχήστρωση του πρωτότυπου έργου για πιάνο και ορχήστρα έφερε εις πέρας η Τατιάνα Παπαγεωργίου το 2018, σε συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη, όποτε και έδωσε την πρώτη εκτέλεση με την Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας του Κιέβου.

Η προσέλευση θα γίνεται με Δελτία Δωρεάν Εισόδου,
ηλεκτρονικά από το www.chania-culture.gr,
παραλαβή από το Μεγάλο Αρσενάλι, Δευτέρα – Σάββατο 10:00-14:00.