Ολες οι εκδηλωσεις

Συναυλίες

29 Ιουλίου 2022

Aπ’τη Σμύρνη έρχομαι να βρω παρηγοριά – Smyrna

«Aπ’τη Σµύρνη έρχοµαι να βρω παρηγοριά»
µε τη γυναικεία ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής Smyrna, συµµετέχει η Ερωφίλη.

Aπ’τη Σμύρνη έρχομαι να βρω παρηγοριά – Smyrna

Περιγραφή εκδήλωσης

«Aπ’τη Σµύρνη έρχοµαι να βρω παρηγοριά»
µε τη γυναικεία ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής Smyrna
συµµετέχει η Ερωφίλη.

Διαβάζοντας κανείς για τη Σμύρνη, αντιλαμβάνεται εύκολα ότι αναπόσπαστο κοµµάτι της φυσιογνωμίας της ήταν η χαρά της ζωής και η κλίση των κατοίκων προς την ψυχαγωγία. Οι Σμυρνιοί ήξεραν να χαίρονται τη ζωή και παράλληλα µε τη φιλοπονία και τη σκληρή δουλειά, είχαν ενσωματώσει στη ζωή τους τη διασκέδαση. Μικρασιατική καταστροφή, ξεριζωμός, άφιξη στην Ελλάδα… Αγώνας να επιβιώσουν, να στεριώσουν στη νέα πατρίδα, να ξαναρχίσουν τη ζωή τους…
Οι πρόσφυγες τραγούδησαν τα πάθη τους µε τη δική τους μουσική. Οι μουσικές ενώθηκαν…
Η καταστροφή του 1922, έμελλε να αλλάξει κατά πολλούς τρόπους την πορεία της ελληνικής ιστορίας.
Ανάμεσα στα άλλα, έμελλε να φέρει από τα μικρασιάτικα ακρογιάλια τους μεγάλους δεξιοτέχνες της Σμύρνης για να διασταυρώσουν την τέχνη τους µε τους Έλληνες μουσικούς.

Η ορχήστρα Smyrna, που συνεχίζει γνήσια και αισθαντικά την παράδοση των μεγάλων ορχηστρών που άνθισαν στη Μικρά Ασία, µε εξαιρετικές ερμηνείες και µε ιδιαίτερη ενορχηστρωτική µατιά, συναντά την Ερωφίλη, ερμηνεύτρια που μετρά αρκετά χρόνια αξιόλογης παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι τόσο μέσα από την προσωπική της δισκογραφία όσο και µε τις συνεργασίες της µε δεκάδες ερμηνευτές και δημιουργούς.

Στόχος της μουσικής αυτής παράστασης είναι να τιμήσουμε την ελληνική Σμύρνη και τους Μικρασιάτες Έλληνες, αλλά και να παραθέσουμε απτές αποδείξεις των αγαθών και των επιτευγμάτων, που προκύπτουν από την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών εθνικοθρησκευτικών κοινοτήτων. Στιγμές που δείχνουν τις ευτυχισμένες ημέρες, την ομορφιά και τον πλούτο της πόλης, την ευμάρεια των κατοίκων της, το πολιτισμένο πρόσωπο της ακραίας προς ανατολάς ευρωπαϊκής μητρόπολης και όχι µόνον εκείνες τις φωτογραφίες που θυμίζουν τις εικόνες της καταστροφής και της προσφυγιάς, που οι µνήµες και τα αφιερώματα πρώτες ανασύρουν.
Τα κορίτσια της ορχήστρας µας παρασύρουν µε το προσωπικό τους ύφος, αρμονικά δεμένο µε το χθες και συνδυάζοντας τη φρεσκάδα µε την παράδοση, µας ταξιδεύουν μελωδικά στο χρόνο κάνοντας στάσεις σε στιγμές – ορόσημα, µε σκοπούς και τραγούδια από τη Σμύρνη, και το ευρύτερο τόξο της Μ.Ασίας υπενθυμίζοντάς µας πως η συμβολή των Μικρασιατών υπήρξε καθοριστική στον εκσυγχρονισμό της νεότερης Ελλάδας.

Συντελεστές

Την ορχήστρα Smyrna αποτελούν οι :
Τσέλο : Σταυρούλα Βλασοπούλου 
Κιθάρα – Τραγούδι: Άντρια Ζήκου 
Κανονάκι – Τραγούδι: Κάλια Καµπούρη
Ακορντεόν:  Άννα Λάκη
Βιολί – Τραγούδι: Ζωή Προκοπίου
Πολίτικο Λαούτο – Κρουστά – Τραγούδι: Πένυ Παπακωνσταντίνου
συµµετέχει η Ερωφίλη.

Χρήσιμα

Παρασκευή 29 Ιουλίου
Ώρα: 21:00

Φρούριο Φιρκά
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Σύνδεσµοι :
http://www.smyrnaorchestra.gr
https://www.facebook.com/smyrnaorchestra
http://www.youtube.com/user/smyrnaorchestra?feature=mhee