Ολες οι εκδηλωσεις

Ρεσιτάλ

24 Ιουλίου 2022

Fratres – Ρεσιτάλ βιολοντσέλου & πιάνου

Το ντουέτο της πιανίστριας Dulguun Chinchuluun, από τη Μογγολία, και του βιολοντσελίστα Μιχάλη Χόιπελ, από την Ελλάδα, αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα της δύναμης της μουσικής να φέρνει τους ανθρώπους κοντά.

Fratres – Ρεσιτάλ βιολοντσέλου & πιάνου

Περιγραφή εκδήλωσης

Το ντουέτο της πιανίστριας Dulguun Chinchuluun, από τη Μογγολία, και του βιολοντσελίστα Μιχάλη Χόιπελ, από την Ελλάδα, αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα της δύναμης της μουσικής να φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Με αφορμή το έργο «Fratres» του Εσθονού συνθέτη Arvo Pärt, του οποίου ο τίτλος μεταφράζεται ως «αδέρφια», οι δυο καταξιωμένοι μουσικοί συνδυάζουν έργα απ’ όλο τον κόσμο για να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη συναυλία.
Τραγούδια για τη φύση από τη Φινλανδία συνομιλούν με αυτά του Χατζηδάκη απ’ το «Μεγάλο Ερωτικό», ενώ το πάθος του αργεντίνικου τανγκό στέκεται πλάι στην κατανυκτική διάθεση των πνευματικών έργων του Pärt και της «Ελεγείας» του Gabriel Fauré. Έρωτας, πνευματικότητα, ελπίδα, λύπη και χαρά, όλα τα στοιχεία που διέπουν τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το που προέρχονται, καταφέρνουν μέσω της μουσικής να μας φέρουν όλους κοντά μέσα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Πρόγραμμα

Arvo Pärt
Fratres

Gabriel Faure
Elegie

Yrjö Kilpinen
Fjeldlieder (μεταγραφή P. Grümmer):
– Die Feldquelle
– An das Lied
– Tunturille- den Fjelden zu
– Der Zugvogel
– Die Multbeerblüte
– Du gingst

Astor Piazzolla
Le Grand Tango

Μάνος Χατζιδάκις
Μεγάλος ερωτικός (μεταγραφή Μ. Χόιπελ):
– Με την πρώτη σταγόνα της βροχής
– Σ’ αγαπώ
– Ποιος ειν’ τρελός από έρωτα
– Πέρα στο θολό ποτάμι

Arvo Pärt
Spiegel im Spiegel.

Συντελεστές

Βιολοντσέλο: Μιχάλης Χόιπελ
Πιάνο: Dulguun Chinchuluun

Ο Μιχάλης Χόιπελ είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς της νέας γενιάς. Η δυναμικές του ερμηνείες και η δημιουργική του προσέγγιση της μουσικής τον έχουν οδηγήσει σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών σε ολοκληρο τον κόσμο.
Έχει σήμερα ως ορμητήριο το Αμβούργο, όπου μετα την απόκτηση του Master του με τον διεθνούς φήμης καθηγητή Arto Noras, συνεχίζει τις σπουδές του για την απόκτηση του διδακτορικού του. Έχει βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως τον International Mozart Competition Hagen 2014 και τον διαγωνισμό Masefield στο Αμβούργο και έχει λάβει υποτροφίες απο το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Alfred Toepfer και το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου.
Παράλληλα κάνει παρουσιάσεις και ομιλίες για παιδιά και ενήλικες, όπως στο TEDxAcademy 2016, και γράφει άρθρα για τη μουσική, αποβλέποντας σε μια πιο άμεση επαφή ενός ευρύτερου κοινού με την κλασσική και τη σύχρονη μουσική.
Ο πρώτος του δίσκος, Afierossis, κυκλοφόρησε το 2017 από την ARS-Produktion και επιλέχθει ως μια από τις 5 καλύτερες ηχογραφήσεις για βιολοντσέλο του 2017 από το ίδρυμα Violoncello Foundation στις ΗΠΑ. Ο δεύτερος δίσκος του Continuum, που κυκλοφόρησε το 2021 από την Genuin classics, και για τον οποίο συνεργάστηκε με τον πιανίστα Mario Häring έλαβε την επιδοκιμασία διεθνών κριτικών.
Παίζει σε ένα βιολοντσέλο κατασκευασμένο το 1723 από τον David Tecchler στη Ρώμη.

Η Dulguun Chinchuluun γεννήθηκε στη Μογγολία και ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 8 ετών στην Ακαδημία Μουσικής και Χορού του Ulaanbaatar στην τάξη της καθηγήτριας Zanaa Gombojaw. Ήδη σε μικρή ηλικία διακρίθηκε σε διαγωνισμούς και εμφανίστηκε σε πολυάριθμα φεστιβάλ μουσικής. Από το 2012 συνέχισε την καριέρα της στη Γερμανία όπου γρήγορα αναγνωρίστηκε ως μια μουσικός με μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Παράλληλα με τις σολιστικές της εμφανίσεις, δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη μουσική, τη μουσική δωματίου και το μουσικό θέατρο.
Μετά την ολοκλήρωση των πτυχίων Bachelor και Master στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου στο Αμβούργο με την καθηγήτρια Caroline Weichert, ξεκίνησε το 2021 το δεύτερο Master της στην ερμηνεία και συνοδεία κλασικού τραγουδιού.

Χρήσιμα

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022
Φρούριο Φιρκά
Ώρα: 20.00
Είσοδος ελεύθερη
Διοργάνωση : Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ
Με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων