Ολες οι εκδηλωσεις

Εργαστήριο

4 Ιουνίου 2022

Το μουσείο MAXXI στο ΚΑΜ μέσα από την έκθεση ALDO ROSSI: Ο αρχιτέκτονας και οι πόλεις

Προβολή-Διάλεξη : “Το μουσείο MAXXI στο ΚΑΜ μέσα από την έκθεση ALDO ROSSI: Ο αρχιτέκτονας και οι πόλεις”. Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου διοργανώνει…

Το μουσείο MAXXI στο ΚΑΜ μέσα από την έκθεση ALDO ROSSI: Ο αρχιτέκτονας και οι πόλεις

Περιγραφή εκδήλωσης

Προβολή-Διάλεξη : “Το μουσείο MAXXI στο ΚΑΜ μέσα από την έκθεση ALDO ROSSI: Ο αρχιτέκτονας και οι πόλεις”.

Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου διοργανώνει ένα διήμερο εκδηλώσεων (04-05 Ιουνίου) που θα περιλαμβάνει προβολή, διάλεξη και εργαστήριο αρχιτεκτονικής για παιδιά, με αφορμή την κινηματογράφηση της έκθεσης-αφιέρωμα του MAXXI Museum, (Εθνικό Μουσείο Τεχνών του 21ου αιώνα), για τον αρχιτέκτονα ALDO ROSSI, με τίτλο “ALDO ROSSI: Ο αρχιτέκτονας και οι πόλεις”, τον περασμένο Μάρτιο (10 Μαρτίου – 14 Νοεμβρίου 2021) στη Ρώμη.

Το έργο αποτελεί προϊόν συνεργασίας της εταιρείας παραγωγής Arteria Films με το μουσείο Maxxi και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, μετά από μια πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα κου Ζαχαρία Πιστόπουλου και της κας Βαλίνας Γεροπάντα (Αρχιτέκτων, Επ.Καθηγήτρια Πολ.Κρήτης), σε σκηνοθεσία του Andrea Rovetta και τη συμβολή του επικεφαλής του MAXXI Architettura Pippo Ciorra. Για πρώτη φορά εκτίθενται, σε μια εντυπωσιακή διαδρομή, πάνω από 350 αντικείμενα, πρωτότυπα και μοντέλα, πίνακες ζωγραφικής, σχέδια και μελέτες που σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν από τον Aldo Rossi, αρχιτέκτονα, σχεδιαστή, θεωρητικό και κριτικό, από το 1960 έως το 1997.

Το ντοκιμαντέρ “ALDO ROSSI at MAXXI” θα προβληθεί για πρώτη φορά στις 04 Ιουνίου στις 20:00 στο θέατρο ¨Μίκης Θεοδωράκης”. Προλογίζουν οι Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Andrea Rovetta και Βαλίνα Γεροπάντα. Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών Pippo Ciorra και Γεώργιου Πανέτσου.

Ο Pippo Ciorra είναι επικεφαλής έφορος Αρχιτεκτονικής στο MAXXI, καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Ascoli Piceno του Πανεπιστημίου του Camerino και Σύμβουλος των βραβείων Medaglia d’oro all’architettura italiana στην Milan Triennial, καθώς και του βραβείου Mies van der Rohe Award του ιδρύματος MVDR.

Ο Γεώργιος Πανέτσος είναι καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος για δέκα χρόνια. Από το 2005 είναι επιμελητής του αρχιτεκτονικού περιοδικού ‘Δομές’ και από το 2020 του περιοδικού ‘DOMa’. Είναι ιδρυτής των ‘Βραβείων Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ’ (ήδη ‘Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής’) και του ψηφιακού αρχείου νεότερης ελληνικής αρχιτεκτονικής DomésIndex.com.

Συντελεστές

Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει αναλάβει η αρχιτέκτονας Πέννυ Χωραφά, σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Επιτροπή της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ (Λευτέρης Βεργεράκης, Βαλίνα Γεροπάντα, Ανδρέας Θεοδωρίδης, Γιώργος Καλλιγέρης, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Δημήτρης Τσακαλάκης).

Χρήσιμα

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη