Ολες οι εκδηλωσεις

26/05/2024

03/04/2023
07/04/2023

11:56

2

Εργαστήριο

3 Απριλίου 2023 - 7 Απριλίου 2023

Διεπιστημονικό εργαστήριο “Διαχρονικά Τοπία”

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (CAM) συνδιοργανώνει με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης και την Αρχιτεκτονική Σχολής του Πανεπιστημίου της Φερράρα Ιταλίας το διεπιστημονικό εκπαιδευτικό εργαστήριο «Διαχρονικά τοπία»

Διεπιστημονικό εργαστήριο “Διαχρονικά Τοπία”

Περιγραφή εκδήλωσης

Διεπιστημονικό εργαστήριο “Διαχρονικά Τοπία”. 

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (CAM) συνδιοργανώνει με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης και την Αρχιτεκτονική Σχολής του Πανεπιστημίου της Φερράρα Ιταλίας  το διεπιστημονικό εκπαιδευτικό εργαστήριο «Διαχρονικά τοπία» που αφορά σε θέματα τοπιακής κληρονομιάς και πολιτισμικού τοπίου ανάμεσα στην αρχιτεκτονική, την αρχιτεκτονική τοπίου, τον αστικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και την αρχαιολογία.

Θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα σε φοιτητές/φοιτήτριες και διδάσκοντες/διδάσκουσες της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φερράρα Ιταλίας.
Το εργαστήριο θα θίξει θέματα κατανόησης και ερμηνείας, προστασίας, ανάδειξης και σχεδιασμού της αρχαιολογικής τοποθεσίας της Αρχαίας Απτέρας Χανίων.
Η αρχαία πόλη της Απτέρας βρίσκεται στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κρήτης κοντά στο λιμάνι της Σούδας και ανθρωπογενής δράση έχει ήδη εμφανιστεί από την Μινωική εποχή έως σήμερα.

Ο κύριος στόχος του διαπανεπιστημιακού φοιτητικού εργαστηρίου είναι η παραγωγή ιδεών και η ολιστική συνθετική διαχείριση του χώρου με σεβασμό ως προς την αρχαιολογική λειτουργία του, την μεγάλη πολιτισμική και τοπιακή του αξία αλλά και την τουριστική και εκπαιδευτική του απήχηση.
Η διερεύνηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, θα υποστηριχθεί από σειρά επιστημονικών διαλέξεων και συνθετική έρευνα ανάμεσα σε μικτές ομάδες από τις 2 συμμετέχουσες Σχολές.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου:
-Καραμανέα Παναγιώτα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης)
-Τσακαλάκης Δημήτρης (Καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης)
– Gianni Lobosco (Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φερράρα)
– Elena Dorato (Καθηγήτρια στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φερράρα)

Το εργαστήριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Λευτέρης Βεργεράκης, Βαλίνα Γεροπάντα, Ανδρέας Θεοδωρίδης, Γιώργος Καλλιγέρης, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Δημήτρης Τσακαλάκης).

Χρήσιμα

Δευτέρα 03 Απριλίου έως Παρασκευή 07 Απριλίου 2023
στο χώρο Δίλοβο, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.