Ολες οι εκδηλωσεις

25/06/2024

04/08/2022
25/08/2022

22:33

2

Εκθεση

4 Αυγούστου 2022 - 25 Αυγούστου 2022

Ανοιχτά Πανιά 2022 – She left, she left again, she left once more

Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές.

Ανοιχτά Πανιά 2022 – She left, she left again, she left once more

Περιγραφή εκδήλωσης

Ανοιχτά Πανιά 2022: Πρώτη δράση – She left, she left again, she left once more

Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές. 15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.
Τα Χανιά το διάστημα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2022, θα κατακλυστούν από χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλά άλλα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ως τη Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, από τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε μέχρι τον Άγιο Ρόκκο, από τη συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών, ως τους Τάφους των Βενιζέλων, τη Λίμνη της Αγιάς, τη γέφυρα του Κλαδισού, κ.ά., θα φιλοξενήσουν ξεχωριστές καλλιτεχνικές δράσεις.

Ανοιχτά Πανιά 2022: Πρώτη δράση – She left, she left again, she left once more

Η Ελένη Μπαγάκη στην έκθεση με τίτλο, She left, she left again, she left once more, παρουσιάζει μια σειρά από ζωγραφικά έργα καθώς και ένα βιβλίο, συνεχίζοντας την έρευνά της γύρω από την ιδέα της περιπλάνησης, του χρόνου, του τόπου και της αίσθησης του ανήκειν μέσα από την αυτοβιογραφική της ματιά. Η Μπαγάκη μοιράζεται την πολύ προσωπική της γραφή, σε μια έκδοση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της από τόπο σε τόπο. Μεταξύ 2017-2020 και σε μια υπαρξιακή αναζήτηση, έφυγε από την Αθήνα και ταξίδεψε στο πλαίσιο διάφορων καλλιτεχνικών residencies στο Χουσίσκο, το Βερολίνο, το Σάο Πάολο, τη Στοκχόλμη, το νησί Φόγκο και το Μπέργκεν, πριν επιστρέψει ξανά στην Αθήνα. Εξετάζει την πράξη της αναχώρησης, την αίσθηση του να είσαι κάπου αλλού από εκεί που ήδη βρίσκεσαι και την αναζήτηση της ευτυχίας ή κάποιου νοήματος.
Παράλληλα, συναντήσεις, πρόσωπα και φιλίες αποτελούν τα πορτρέτα που συνθέτουν το ζωγραφικό μέρος της έκθεσης. Η κοινότητα που συνοδεύει την Μπαγάκη είναι – όπως και η ίδια-νομαδική, σε μια διαρκή κίνηση. Τα μέλη της κοινότητας, ακόμα και αν φαίνονται αυτόνομα, συνδέονται αφηρημένα μεταξύ τους. Πώς μπορεί μια κοινότητα διασκορπισμένη σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο, να αποτελεί κατά κάποιο τρόπο έναν “τόπο”, ένα σταθερό σημείο αναφοράς;
Η πρακτική της Ελένης Μπαγάκη ενημερώνεται από φεμινιστικές θεωρίες και διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η αυτοβιογραφική αφήγηση μπορεί να συνδεθεί με το συλλογικό και το πολιτικό και αποδίδεται ως κείμενο, ήχος, βίντεο, ζωγραφική, γλυπτική ή κάτι άλλο.

Στιγμές από την έκθεση με τίτλο She left, she left again, she left once more: εδώ.

Συντελεστές

Ελένη Μπαγάκη
Η Ελένη Μπαγάκη είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου MA Fine Arts από το Central Saint Martins, Πανεπιστήμιο Τεχνών του Λονδίνου (UAL). Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Ελένη Κορωναίου gallery, Αθήνα (2021), Chauffeur gallery, Σύδνεϋ (2021), Palette Terre, Παρίσι (2018), Radio Athènes, Αθήνα (2017 & 2015), Signal, Μαλμέ (2016), New Studio, London (2015), ReMap (2013), Αθήνα. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις διεθνώς, όπως η L’Inconnue Gallery, Μόντρεαλ (2017), στο Μουσείο Μπενάκη με το Ίδρυμα DESTE και το New Museum of New York, Αθήνα (2016) και στο Family Business, Νέα Υόρκη (2013). Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών όπως Hordaland Kunstsenter, Bergen (2020), Fogo Island Arts, Fogo Island (2019), Iaspis, Stockholm (2018-2019), Pivô, São Paulo (2018, με υποτροφία καλλιτέχνη) και το Ίδρυμα Kantor, Κρακοβία (2017). Το 2021 ήταν Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ARTWORKS.

Επιμέλεια έκθεσης: Σοφία Μαυρουδή

Οργάνωση – Παραγωγή: Δήμος Χανίων, Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ.
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης

Χρήσιμα

Πρώτη δράσηΑνοιχτά Πανιά 2022

Εικαστική έκθεση
She left, she left again, she left once more
της Ελένης Μπαγάκη

4 – 25 Αυγούστου 2022, καθημερινά 18:30-22:30
(εκτός Κυριακής και Δευτέρας)
Άγιος Ρόκκος, Χανιά, Κρήτη
Είσοδος ελεύθερη
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 4 Αυγούστου στις 20:00.

Παράλληλες δράσεις:
-Εκπαιδευτικό εργαστήριο για ενήλικες «Το αυτοβιογραφικό στην τέχνη»
Πέμπτη 18 Αυγούστου, 19:00-22:00
Στόχος του εργαστηρίου θα είναι, να προβάλει διαφορετικές τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης, αντλώντας έμπνευση από την καθημερινότητά του και τα προσωπικά του βιώματα. Πώς οι προσωπικές εμπειρίες και το περιβάλλον που ζει, μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για καλλιτεχνική δημιουργία; Για την παρακολούθηση του εργαστηρίου δεν απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία.
Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης στο email: [email protected]

 -Ξενάγηση στην έκθεση
Τις Τρίτες 09, 16 και 23 Αυγούστου, 20:00
Με παρουσία του καλλιτέχνη και επιμελητή.