Ολες οι εκδηλωσεις

25/06/2024

12/05/2023
21/04/2023

21:51

2

Εκθεση

21 Απριλίου 2023 - 12 Μαΐου 2023

Έκθεση «Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Οι τύχες των προσφύγων στην Κρήτη μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, οι περιπέτειες της εγκατάστασης, της ενσωμάτωσης, και της συμβολής τους στη διαμόρφωση της κρητικής κοινωνίας του 20ου αιώνα αναδεικνύονται στην έκθεση…

Έκθεση «Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Περιγραφή εκδήλωσης

Η Έκθεση «Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή» στα Χανιά.

Οι τύχες των προσφύγων στην Κρήτη μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, οι περιπέτειες της εγκατάστασης, της ενσωμάτωσης, και της συμβολής τους στη διαμόρφωση της κρητικής κοινωνίας του 20ου αιώνα αναδεικνύονται στην έκθεση «Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή» που συνδιοργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών/Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με την Περιφέρεια Κρήτης και την Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου.
Με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου η έκθεση παρουσίαστηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου από τις 4 Ιανουαρίου ως τις 10 Φεβρουαρίου 2023.

Σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια και τον Δήμο Χανίων, η Έκθεση θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, από τις 21 Απριλίου ως τις 12 Μαΐου 2023.

Με αφετηρία το διεθνές ιστορικό πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται στις αρχές του 20ού αιώνα, και την Μικρασιατική Καταστροφή, το περιεχόμενο της έκθεσης αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες που εστιάζουν στις προσπάθειες της ένταξης των προσφύγων στην τοπική κοινωνία και στην συμβολή τους στη διαμόρφωσή της κοινωνίας αυτής.
Η άφιξη, η περίθαλψη και η εγκατάσταση, η εργασία και η εκπαίδευση, η πολιτικοποίηση, η ώσμωση με τους Κρήτες αδελφούς, η συμβολή στον τοπικό πολιτισμό και τον αθλητισμό, η διατήρηση της ταυτότητας και της συλλογικής μνήμης τους αποτελούν τις βασικές υποενότητες.

Η έκθεση είναι προϊόν  του ερευνητικού προγράμματος «Πρόσφυγες και προσφυγικοί πληθυσμοί στην Κρήτη από τον Μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα» που πραγματοποιεί η Ε.Κ.Ι.Μ. μέσω του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, με αφορμή τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των πρώτων προσφύγων στο νησί.
Για τη δημιουργία της εργάστηκε η δεκαμελής επιστημονική ομάδα των νέων ιστορικών της Ε.Κ.Ι.Μ. μαζί με τους ερευνητές και τους αρχειονόμους της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Χρήσιμα

Παρασκευή 21 Απριλίου με  Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Μεγάλο Αρσενάλι – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου