Ολες οι εκδηλωσεις

25/05/2024

19/10/2023
29/10/2023

01:13

2

Εκθεση

19 Οκτωβρίου 2023 - 29 Οκτωβρίου 2023

“Χωρίς σύνορα”

Εικαστική έκθεση του ερασιτέχνη ζωγράφου Νίκου Κετσετζή.

“Χωρίς σύνορα”

Περιγραφή εκδήλωσης

«Χωρίς σύνορα» τιτλοφορείται η πρώτη, ατομική εικαστική έκθεση του ερασιτέχνη ζωγράφου Νίκου Κετσετζή που θα πραγματοποιηθεί στον βενετσιάνικο ναό του Αγίου Ρόκκου στην πλατεία της Σπλάντζιας στα Χανιά, από τις 19 έως τις 29 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «τρεις είναι οι βασικοί άξονες που θέλει να αναδείξει ο δημιουργός μέσα από το έργο του. Πρώτα απ’ όλα, ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στους άλλους. Τα σύνορα, τα τείχη και οι κλειστές πόρτες δεν αποτελούν ικανή συνθήκη για μια κοινωνία που διεκδικεί ένα διαφορετικό μέλλον απέναντι και ενάντια σε κάθε προκατάληψη που στοχοποιεί τα άτομα με αναπηρία, τους πρόσφυγες και τους φτωχούς. Στη συνέχεια ο δημιουργός τονίζει ότι η ζωγραφική είναι ή οφείλει να είναι μια τέχνη για όλους, ένα εργαλείο για την ατομική ή/και συλλογική μας πρόοδο. Σε μια πόλη αφιλόξενη για τους ντόπιους καλλιτέχνες, ο Νίκος διεκδικεί να ακουστεί και η δική του φωνή. Και το καταφέρνει!

«Οι πρόσφυγες δεν είναι οι εχθροί μας», αναφέρει συχνά και κάτω από αυτό το πρίσμα, τα έργα του αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία για τους επισκέπτες της έκθεσης καθώς θα δουν να απεικονίζονται πορτρέτα ανθρώπων, νεκρές φύσεις, στοιχεία του φυσικού και ανθρωπινου περιβάλλοντος, θρησκευτικά θέματα αποτυπωμένα με αγάπη και μεράκι.

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Νίκος Κετσετζής, γεννήθηκε το 1965 με πρόσφυγες παππούδες από τη Σμύρνη και την Καππαδοκία. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει το 1992 κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στη μονάδα βραχύβιας νοσηλείας του Ψυχιατρείου Χανίων (έκλεισε το 2006 στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης) κι έκτοτε δέθηκε στενά με τη συγκεκριμένη τέχνη. Δεν περνάει μέρα και λεπτό που δεν θα ετοιμάσει έναν πίνακα, τον οποίο με μεγάλη χαρά θα χαρίσει ως δώρο στους φίλους του».

Χρήσιμα

Πέμπτη 19 έως Κυριακή 29 Οκτωβρίου
Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 12.00 και 18.00 – 20.00
Άγιος Ρόκκος, Πλατεία 1821 – Σπλάντζια