Ολες οι εκδηλωσεις

Εκδηλώσεις

13 Μαΐου 2023

Η Ακράτεια Ούρων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Το Τμήμα Ουροδυναμικής, Νευροουρολογίας και Γυναικολογικής Ουρολογίας (Ο.ΝΟ.Γ.Ο) της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (Ε.Ο.Ε), διοργανώνει  επιστημονική – ενημερωτική εκδήλωση, τόσο για το Κοινό, όσο και τους Επαγγελματίες Υγείας.

Η Ακράτεια Ούρων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Περιγραφή εκδήλωσης

Το Τμήμα Ουροδυναμικής, Νευροουρολογίας και Γυναικολογικής Ουρολογίας (Ο.ΝΟ.Γ.Ο) της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (Ε.Ο.Ε), διοργανώνει  επιστημονική – ενημερωτική εκδήλωση, τόσο για το Κοινό, όσο και τους Επαγγελματίες Υγείας.

H Εκδήλωση στοχεύει διττά:

Α. Να ενημερώσει τις/τους Συναδέλφους που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αντιμετωπίζουν άτομα με Ακράτεια Ούρων, σχετικά με τις παραμέτρους του εν λόγω προβλήματος και

Β. Να δώσει στις πάσχουσες και τους πάσχοντες, όπως και στο οικείο τους περιβάλλον, τις απαραίτητες βασικές γνώσεις, προκειμένου να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη στις δομές υγείας, που θα τους επιτρέψει να αναζητήσουν βοήθεια και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Η ακράτεια ούρων, δηλαδή η απώλεια ούρων χωρίς τη θέληση μας, είναι συχνό πρόβλημα και μπορεί να παρατηρηθεί σε διάφορες καθημερινές καταστάσεις, όπως κατά τον έντονο βήχα, φτάρνισμα ή γέλιο, το σήκωμα βάρους, το τρέξιμο ή το γρήγορο περπάτημα, αλλά και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις γυναίκες.
Συχνά όμως εκδηλώνεται σαν συνέπεια μια ξαφνικής, επείγουσας ανάγκης προς ούρηση. Σχεδόν 1 στις 8 γυναίκες και 1 στους 20 άνδρες υποφέρουν από κάποιας μορφής ακράτεια, η έκταση και η σοβαρότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία. Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών μαθαίνουν να ζουν με το πρόβλημα, καλύπτοντας το συχνά πίσω από την χρήση σερβιέτας ή πάνας ακράτειας και περιορίζοντας τις κοινωνικές και σωματικές τους δραστηριότητες, καταλήγοντας συχνά να ζουν σε αποξένωση, με συνοδό κατάθλιψη και αυξημένο στρες.

Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα και χειρουργικές μέθοδοι, που δίνουν λύση στο πρόβλημα της ακράτειας ούρων. Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένα ιατρεία σε Νοσοκομεία της χώρας στα οποία μπορούν οι ασθενείς να απευθυνθούν, να συζητήσουν και να εξεταστούν για το πρόβλημα τους από Ειδικούς Ουρολόγους.
Δυστυχώς η ακράτεια παραμένει σε μεγάλο βαθμό θέμα ταμπού ή υποβιβάζεται σε ήσσονος σημασίας πρόβλημα, με αποτέλεσμα λιγότερο από τους μισούς πάσχοντες να επισκεφτούν κάποιο γιατρό για το πρόβλημα τους, συχνά έχοντας αμφιβολίες για τη δυνατότητα επιτυχούς αντιμετώπισης αυτού.

Το τμήμα Ουροδυναμικής, Νευροουρολογίας και Γυναικολογικής Ουρολογίας (ΟΝΟΓΟ) της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), επιδιώκει με την επιστημονική αυτή εκδήλωση, να ενημερώσει τους επαγγελματίες υγείας που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αντιμετωπίζουν άτομα με την διαταραχή αυτή, σχετικά με τις παραμέτρους της εν λόγω κατάστασης, καθώς και να δώσει στους πάσχοντες και το οικείο τους περιβάλλον, τις απαραίτητες βασικές γνώσεις προκειμένου να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη στις δομές υγείας, που θα τους επιτρέψει να αναζητήσουν βοήθεια και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να δείτε το προσχέδιο του επιστημονικού προγράμματος της Ημερίδας, εδώ.

Χρήσιμα

Σάββατο 13 Μαϊου 2023

10:00 – 13:00 Πρωινή Συνεδρία – Εισηγήσεις προς τους Ιατρούς.
17:00 – 19:00 Απογευματινή Συνεδρία – Συζήτηση με το Κοινό.

Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου)

Είσοδος Ελεύθερη.