Ολες οι εκδηλωσεις

Αρχιτεκτονική,Εκδηλώσεις

6 Οκτωβρίου 2023

Διάλεξη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Παπανικολάου

Με τίτλο “Χώρος, Διαμοιρασμός, και Κινητικότητα: Σχεδιαστικές Προσεγγίσεις για ένα Πεπερασμένο Κόσμο”.

Διάλεξη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Παπανικολάου

Περιγραφή εκδήλωσης

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (CΑΜ) στο πλαίσιο των δράσεων της Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής για το 2023 διοργανώνει διάλεξη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Παπανικολάου
με τίτλο “Χώρος, Διαμοιρασμός, και Κινητικότητα: Σχεδιαστικές Προσεγγίσεις για ένα Πεπερασμένο Κόσμο”, στις 06 Οκτωβρίου.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και η Αρχιτεκτονική Επιτροπή του CΑΜ.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, DDes, είναι αρχιτέκτονας, μηχανικός και ερευνητής με αντικείμενο την εφαρμογή της τεχνολογίας της πληροφορίας και επικοινωνίας στον αρχιτεκτονικό χώρο, κινητικότητα και ανθρώπινη συνεργασία.
Η έρευνά του συνδυάζει αναλογικά και ψηφιακά μέσα για το σχεδιασμό και ανάπτυξη συστημάτων που επιτρέπουν τη σύνδεση των ανθρώπων μέσω του δομημένου περιβάλλοντος και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μέσω αυτών των συστημάτων μέσω υπολογιστικών και εμπειρικών μεθόδων.
Το ευρύτερο ερευνητικό του πεδίο περιλαμβάνει Επιστήμη Συστημάτων, Συμβίωση Ανθρώπου-Υπολογιστή, Κυβερνητική, Δυναμική Συστημάτων, Πολυπρακτορικά Συστήματα, Επιχειρησιακή Έρευνα και Απεικόνιση Πληροφορίας.
Είναι εκλεγείσας Επίκουρος Καθηγητής (αναμένοντας διορισμό) στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής Υπολογιστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στη Charlotte (UNCC) με κοινό διορισμό μεταξύ της Σχολής Αρχιτεκτονικής και του Τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων Λογισμικού. Είναι ο ιδρυτικός διευθυντής του Urban Synergetics Lab, ενός διεπιστημονικού ερευνητικού εργαστηρίου ανάμεσα στα πεδία της Αρχιτεκτονικής, Τέχνης, Πληροφορικής και Υπολογιστικής, με αντικείμενο το σχεδιασμό έξυπνων συστημάτων συλλογικής δράσης και κινητικότητας, την ανάλυση και αξιολόγηση τους, και την επινόηση καινοτόμων εφαρμογών τους στον αρχιτεκτονικό και αστικό χώρο.

Συντελεστές

Την επιμέλεια της διάλεξης έχει αναλάβει η αρχιτέκτονας Πέννυ Χωραφά σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Επιτροπή του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου
(Λευτέρης Βεργεράκης, Βαλίνα Γεροπάντα, Ανδρέας Θεοδωρίδης, Γιώργος Καλλιγέρης, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Δημήτρης Τσακαλάκης).

Χρήσιμα

Παρασκευή 06 Οκτωβρίου
Ώρα: 19:00
Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.