Ολες οι εκδηλωσεις

Αρχιτεκτονική,Εκδηλώσεις

19 Οκτωβρίου 2023

Διάλεξη της αρχιτέκτονος Δήμητρας Χατζησάββα

με τίτλο “Τρόποι του τόπου στη σύγχρονη αρχιτεκτονική”.

Διάλεξη της αρχιτέκτονος Δήμητρας Χατζησάββα

Περιγραφή εκδήλωσης

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (CΑΜ) διοργανώνει διάλεξη της αρχιτέκτονος Δήμητρας Χατζησάββα με τίτλο “Τρόποι του τόπου στη σύγχρονη αρχιτεκτονική”, στις 19 Οκτωβρίου.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και η Αρχιτεκτονική Επιτροπή του CΑΜ.

Το θέμα της σχέσης ανάμεσα στον τόπο και την αρχιτεκτονική είναι εξαιρετικά σύνθετο στη σύγχρονη συνθήκη της ψηφιακής ατοπίας, της ομοιογενοποίησης, της άμεσης σύνδεσης του τοπικού με το παγκόσμιο, της έντονης εκούσιας και ακούσιας κινητικότητας. Ακόμη και στα πυκνά ιστορικά μεσογειακά περιβάλλοντα οι τόποι είναι αλωμένοι, αλλοιωμένοι και καταναλωμένοι μέσα από το τουριστικό βλέμμα που δεν συνεισφέρει στον βιωματικό εμπλουτισμό της σημασίας ενός τόπου και στην αίσθηση του ανήκειν.

Η διάλεξη θα διερευνήσει εάν η έννοια του τόπου εξακολουθεί σήμερα να έχει νόημα ως ερμηνευτικό και συνθετικό εργαλείο της αρχιτεκτονικής παραγωγής και με ποιους τρόπους;
Αρχικά θα εξετάσει εν συντομία τις καταβολές της έννοιας του τόπου στον αρχιτεκτονικό λόγο και τους διαδοχικούς μετασχηματισμούς και τις θεωρητικές ερμηνείες που δέχεται αυτή η έννοια μέσα και από τη σχέση της με την έννοια του αρχιτεκτονικού χώρου. Μετέπειτα, θα διερευνήσει μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα της σύγχρονης μεσογειακής αρχιτεκτονικής (A. Siza, RCR, Aires Mateus, Nieto Sobejano, E. Miralles κ.ά.), τις διαφορές αλλά και τις συνηχήσεις στις προσεγγίσεις διαχείρισης της τοπικότητας καθώς και τα όρια δυνατοτήτων της σύγχρονης αρχιτεκτονικής για τη δημιουργία τόπου.

Η Δήμητρα Χατζησάββα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου διδάσκει θεωρία και αρχιτεκτονικό – αστικό σχεδιασμό.
Είναι αρχιτέκτων μηχανικός ΑΠΘ και διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ. Η διατριβή της και οι μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αρχιτεκτονική Σχολή ETSAB Βαρκελώνης εστιάζουν στο διεπιστημονικό πεδίο ανάμεσα στη σύγχρονη θεωρία, τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική. Το ερευνητικό, δημοσιευμένο και εκπαιδευτικό της έργο επικεντρώνεται στη σύνδεση της θεωρητικής και της φιλοσοφικής σκέψης με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Την επιμέλεια της διάλεξης έχει αναλάβει η αρχιτέκτονας Πέννυ Χωραφά σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Επιτροπή του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Λευτέρης Βεργεράκης, Βαλίνα Γεροπάντα, Ανδρέας Θεοδωρίδης, Γιώργος Καλλιγέρης, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Δημήτρης Τσακαλάκης).

Χρήσιμα

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου
Ώρα: 19:00
Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.