Ολες οι εκδηλωσεις

Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα

Τίτλος έκθεσης: “Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα”

 16 Ιουνίου 2021 – 12 Ιουλίου 2021

 

Περιγραφή:

Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου φιλοξένησε την έκθεση έργου του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα “Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα” των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη στις 16 Ιουνίου έως και 12 Ιουλίου στο Μεγάλο Αρσενάλι. 

Η έκθεση αυτή εγκαινίασε τη φιλοξενία μιας σειράς εκθέσεων σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, με τίτλο “Το Μουσείο Μπενάκη έρχεται στο ΚΑΜ”.

Μεγάλο τμήμα του έργου του αρχιτέκτονα (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, κτίρια γραφείων, δημόσια κτήρια, τράπεζες, ξενοδοχεία, κ.ά.) παρουσιάστηκε στην έκθεση, όπως αυτό διασώζεται στο προσωπικό του αρχείο καθώς και στα αρχεία των συνεργατών του. Πολλά από τα έργα του, όπως το ξενοδοχείο Athens Hilton, οι τουριστικές εγκαταστάσεις στη Γλυφάδα, το Καβούρι, και τη Βουλιαγμένη, αποτελούν τοπόσημα της πρωτεύουσας και των προαστίων της, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση της μορφής και του ύφους της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής.

Την έκθεση συνόδευσε η προβολή οπτικό-ακουστικού υλικού από τα “Επίκαιρα” και άλλες εκπομπές της εποχής, όπου παρουσιάζονταν πλάνα από έργα του αρχιτέκτονα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, της θεμελίωσης αλλά και της καθημερινής τους χρήσης από το κοινό. Το υλικό των αποσπασμάτων παραχωρήθηκε από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και το Αρχείο της ΕΡΤ.

Κατά τη διάρκειά της προβαλλόταν επίσης βίντεο με τη διάλεξη που έδωσε και παραχώρησε για τις ανάγκες της έκθεσης ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππίδης. Την έκθεση συνόδευε κατάλογος-μονογραφία, που κυκλοφορεί στα αγγλικά από τις εκδόσεις Μέλισσα, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. 

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης στο Μπενάκη είχε αναλάβει η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη και το σχεδιασμό της η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη  των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Ναταλία Μπούρα. Την επιμέλεια της μεταφοράς της έκθεσης στα Χανιά και της προσαρμογής της στο χώρο του Μεγάλου Αρσεναλιού είχαν αναλάβει οι αρχιτέκτονες Γιώργος Δασκαλάκης και Ξανθή Μπαλαδήμα, μέλη του αρχιτεκτονικού γραφείου Ixnos Architects, σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Επιτροπή της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ (Λευτέρης Βεργεράκης, Βαλίνα Γεροπάντα, Ανδρέας Θεοδωρίδης, Γιώργος Καλλιγέρης, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Δημήτρης Τσακαλάκης).

Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα