Ολες οι εκδηλωσεις

Νίκος Βαλσαμάκης Αρχιτέκτων

Τίτλος έκθεσης: “Νίκος Βαλσαμάκης Αρχιτέκτων”   

Διάρκεια Έκθεσης: 18 Φεβρουαρίου 2022- 14 Μαρτίου 2022

 

Περιγραφή:

Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, σε συνέχιση της φιλοξενίας σειράς εκθέσεων, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη και τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, με τίτλο “Το Μουσείο Μπενάκη έρχεται στο ΚΑΜ”, φιλοξένησε την έκθεση έργου του αρχιτέκτονα Νίκου Βαλσαμάκη “ Νίκος Βαλσαμάκης  Αρχιτέκτων ” των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη στις 18 Φεβρουαρίου 2022 έως και 14 Μαρτίου 2022 στο Μεγάλο Αρσενάλι.

Η έκθεση ήταν αφιερωμένη στο έργο του αρχιτέκτονα Νίκου Βαλσαμάκη και περιλάμβανε αντιπροσωπευτικά έργα από την αρχή της επαγγελματικής του διαδρομής και με επιλεγμένα έργα και από το 2007 μέχρι και σήμερα, μιας διαδρομής που σημάδεψε το αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι του τόπου. Την έκθεση συνόδευσε η προβολή οπτικού υλικού με το σύνολο του έργου του Νίκου Βαλσαμάκη, καθώς και μακέτες από έργα του.

Στα πλαίσια της έκθεσης διοργανώθηκε στις 25/02/2022 ημέρα διαλέξεων σχετικά με το έργο του μεγάλου αυτού αρχιτέκτονα με ομιλητές την κα Αμαλία Κωτσάκη, Δρ. Αρχιτέκτων ΕΜΠ, (Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης) και τον κ. Ηλία Κωνσταντόπουλο (Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών).

Η όλη διοργάνωση υποστηρίχθηκε από ξεναγήσεις για το κοινό από τους επιμελητές και τα μέλη της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής του ΚΑΜ. Επίσης, καθ’όλη τη διάρκεια πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις και εργαστήρια για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων σε συνεργασία με την κα Άννα Νεμπαυλάκη. 

Η σύλληψη και ο σχεδιασμός της έκθεσης, καθώς και η επιλογή των έργων που παρουσιάζονται έχουν γίνει από τον ίδιο τον Νίκο Βαλσαμάκη. Η έκθεση είχε κάνει την παρθενική της εμφάνιση στο Μουσείο Μπενάκη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2007. Την επιμέλεια της μεταφοράς της έκθεσης στα Χανιά και της προσαρμογής της στο χώρο του Μεγάλου Αρσεναλιού είχαν αναλάβει οι αρχιτέκτονες Γιώργος Δασκαλάκης και Ξανθή Μπαλαδήμα, μέλη του αρχιτεκτονικού γραφείου Ixnos Architects, σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Επιτροπή της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ (Λευτέρης Βεργεράκης, Βαλίνα Γεροπάντα, Γιώργος Καλλιγέρης, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Δημήτρης Τσακαλάκης).

Νίκος Βαλσαμάκης Αρχιτέκτων