Ολες οι εκδηλωσεις

Λίμνες: μύθοι, ιστορίες και νοήματα • Όλγα Ευαγγελίδου, Irene Ragusini & Νεφέλη Παπαϊωάννου

Ανοιχτά Πανιά 2022 | δράση δωδέκατη

Ταινία μικρού μήκους και εικαστική έκθεση.

Λίμνες: μύθοι, ιστορίες και νοήματα.

Όλγα Ευαγγελίδου, Νεφέλη Παπαϊωάννου, Irene Ragusini

5 έως 18 Δεκεμβρίου

Λίμνες: μύθοι, ιστορίες και νοήματα.

Η έκθεση «Λίμνες: Μύθοι, ιστορίες και νοήματα» των: Όλγας Ευαγγελίδου, Νεφέλης Παπαϊωάννου και Irene Ragusini καταπιάνεται με μια παραλλαγή του μύθου της λίμνης Κουρνά και αναδεικνύει σύγχρονα ζητήματα προστασίας των γυναικών, των παιδιών και της φύσης από δύο μοναδικές τοποθεσίες, την προαναφερθείσα φυσική λίμνη καθώς και την τεχνητή λίμνη Αγυιά, κοντά στα Χανιά. Ο μύθος της πλημμύρας συμβολίζει τη δικαιοσύνη, τον εξαγνισμό και τη γενεσιουργό δύναμη της φύσης.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Βουλολίμνα», η οποία είναι αποτέλεσμα επιτόπιας παρατήρησης των προστατευόμενων υγροβιότοπων, ενός εκπαιδευτικού εργαστηρίου για παιδιά και γονείς τα οποία δημιούργησαν τα δικά τους πλάσματα, με αναφορά στην πανίδα της περιοχής και της επανοικειοποίησης του τοπικού μύθου, μαζί με γλυπτικά και φωτογραφικά στοιχεία που απορρέουν από αυτή. Επιπλέον, η τοποθεσία που επιλέχθηκε για την πραγματοποίηση της έκθεσης, το Χαμάμ της οδού Κατρέ, ένα δημόσιο οθωμανικό λουτρό, συνάδει με την ιδέα ότι το νερό δεν είναι μόνο φυσική ύλη αλλά και μια πανίσχυρη μεταφορά που δημιουργεί ήθη, έθιμα, τελετουργικά, κοσμολογίες και πολιτικές.

Οι καλλιτέχνιδες συνδυάζουν το μύθο, ένα μέσο έκφρασης της λαϊκής γνώσης και της συλλογικής συνείδησης και τον οικοφεμινισμό, μια θεωρία που προκύπτει από την ενοποίηση του οικολογικού και φεμινιστικού κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του ‘70.

Παράλληλες δράσεις:

 -Ξενάγηση από τις δημιουργούς.
Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2022
Ώρα: 20:00

 -Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά 6-10 ετών και γονείς.
16 Οκτωβρίου 2022, τρεις διαφορετικές ομάδες γονέων-παιδιών.
Οι συμμετέχοντες/ουσες δημιούργησαν μέσω της ζωγραφικής και της γλυπτικής τα δικά τους φανταστικά πλάσματα έχοντας ως αναφορά την πανίδα της περιοχής της λίμνης Αγυιάς. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου αποτέλεσαν την έμπνευση για το κοστούμι και τα σκηνογραφικά αντικείμενα της ταινίας.

Εγκαίνια: Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου.
Ώρα: 18:00-21:00.
Χαμάμ της οδού Κατρέ.
Με την παρουσία των καλλιτεχνών και της επιμελήτριας.


Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές.

15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.

Τα Χανιά το διάστημα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2022, θα κατακλυστούν από χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλά άλλα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ως τη Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, από τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε μέχρι τον Άγιο Ρόκκο, από τη συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών, ως τους Τάφους των Βενιζέλων, τη Λίμνη της Αγιάς, τη γέφυρα του Κλαδισού, κ.ά., θα φιλοξενήσουν ξεχωριστές καλλιτεχνικές δράσεις.

Λίμνες: μύθοι, ιστορίες και νοήματα • Όλγα Ευαγγελίδου, Irene Ragusini & Νεφέλη Παπαϊωάννου