Ολες οι εκδηλωσεις

Συνέντευξη Τύπου

Ανοιχτά Πανιά 2022: Παρουσιάστηκαν οι 15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά από τον Ιούλη έως τον Δεκέμβρη 2022

Ο Δήμος Χανίων και η Κοινωφελής του Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος – Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ.), διοργανώνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά τα «Ανοιχτά Πανιά 2022».  Ένα μεγάλο φεστιβάλ που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές.

Τα Χανιά το επόμενο διάστημα, από Ιούλιο έως Δεκέμβριο 2022, θα κατακλυστούν από χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλά άλλα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε, για τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», κατόπιν της ανακοίνωσης των 15 εγκεκριμένων δράσεων, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., Γιάννης Γιαννακάκης, καθώς και η  καλλιτεχνική/παιδαγωγική σύμβουλος και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των προτάσεων για τα «Ανοιχτά Πανιά», Μυρτώ Λάβδα, παρουσίασαν τις φετινές δράσεις και τις περιγραφές των καλλιτεχνικών έργων, καθώς και τους βασικούς συντελεστές και τα βιογραφικά τους.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι «Τα Χανιά βρίσκονται σε μία πολιτιστική έκρηξη και όλο αυτό χάρη στη στοχευμένη πολιτική, η οποία υπάρχει τα τελευταία χρόνια στο να επενδύουμε στον πολιτισμό και να καθιερώσουμε τα Χανιά ως ένα εύπορο πεδίο πολιτιστικής δημιουργίας». Μάλιστα ο κ. Σημανδηράκης ανέφερε πως τα φετινά «Ανοιχτά Πανιά», αναδεικνύουν και φωτίζουν πολιτιστικά πολλές κρυμμένες γωνιές των Χανίων, ώστε μέσα από 15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες, σε πολλά αντικείμενα Τέχνης και Πολιτισμού, να δώσουν μια νέα πνοή στον πολιτιστικό χώρο των Χανίων.

«Για όλους εμάς είναι πολύ σημαντικό, ότι χρόνο με τον χρόνο καταφέρνουμε και ταυτίζουμε τα Χανιά με τον Πολιτισμό και όλο αυτό, το οποίο θα ξεκινήσει τις προσεχείς ημέρες στο πλαίσιο των Ανοιχτών Πανιών και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022, θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες αλλά και στους επισκέπτες, να έρθουν ακόμη πιο κοντά με την Τέχνη, να εμπνευστούν και να λάβουν ερεθίσματα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για να βελτιώσουμε το επίπεδο της τοπικής μας κοινωνίας», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σημανδηράκης.

Από τη μεριά του ο κ. Γιαννακάκης υπογράμμισε πως «ο απολογισμός των «Ανοιχτών Πανιών 2021», είναι απολύτως θετικός από όσους συμμετείχαν στη διαδικασία, η οποία έγινε με έναν -πρωτόγνωρο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση- τρόπο, μέσα από μία Επιτροπή υψηλού επιπέδου, που δεν είχε καμία σχέση και εμπλοκή με υπηρεσιακούς ή άλλους παράγοντες του Δήμου και κυρίως, μέσα από καλλιτέχνες, που είχαν την ευγένεια και την εργατικότητα να υποβάλλουν το πρόγραμμά τους σε εμάς».

Οι περυσινές δράσεις κατάφεραν και κέρδισαν την αγάπη του κοινού, σημείωσε ο κ. Αντιδήμαρχος καθώς όπως γνωστοποίησε: «Είχαμε περισσότερες από 6.000 επισκέψεις φίλων τόσο στις καλλιτεχνικές παραγωγές όσο και στα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία για μας είναι εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχία μιας τέτοιας δράσης».

Ο κ. Γιαννακάκης είπε κλείνοντας: «Νομίζω πως η υποστήριξη, που η Περιφέρεια απλόχερα παρείχε, η αιγίδα από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και η συνεργασία με μεγάλους φορείς, – φέτος θα έχουμε τη χαρά να έχουμε και συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης για μία από τις παραγωγές-, αποδεικνύουν ότι τα Ανοιχτά Πανιά ήρθαν για να μείνουν στα Χανιά, στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. Οι δράσεις, που έγιναν, επέτρεψαν σε καλλιτέχνες στη φετινή χρονιά να προτείνουν ακόμη πιο δυνατές συμμετοχές, κάτι που καθιστά τη δουλειά της Επιτροπής πολύ δύσκολη, για την οποία και ευχαριστούμε θερμά».

Τέλος η Καλλιτεχνική Διευθύντρια-παιδαγωγική σύμβουλος και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των προτάσεων για τα «Ανοιχτά Πανιά», Μυρτώ Λάβδα, ανέλυσε χαρακτηριστικά την κάθε μία από τις 15 ξεχωριστές καλλιτεχνικές παραγωγές που ξεκινούν από τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως συμπλήρωσε η ίδια, τα Χανιά έχουν αγκαλιάσει τα «Ανοιχτά Πανιά», μέσα από τις πολυποίκιλες δράσεις, αφού «ο συνδετικός ιστός του Φεστιβάλ είναι η ίδια η πόλη των Χανίων, πώς η παράδοση και η τοπική ιστορία μπορούν να δώσουν “τροφή” για σύγχρονη, καλλιτεχνική δημιουργία και διατομεακές συνέργειες της Τέχνης∙ πολλά είδη Τέχνης μαζί συνθέτουν το αποτέλεσμα των έργων», ανέφερε η κ. Λάβδα μεταξύ άλλων.

Βασική επιδίωξη του προγράμματος, είναι να αναστοχαστούμε όλοι μας το παρελθόν, να συνομιλήσουμε με το παρόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον, μέσα από ποικίλες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Βρείτε αναλυτικά όλες τις φετινές δράσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που εντάσσονται στα «Ανοιχτά Πανιά 2022» στον επίσημο ιστότοπο της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. του Δήμου Χανίων, chaniaculture.gr

#anoixtapania

Συνέντευξη Τύπου