Ολες οι εκδηλωσεις

Ανοιχτά Πανιά

Ανοιχτά Πανιά

Επισκεφθείτε το microsite της διοργάνωσης:
anoixtapania.gr

Τα “Ανοιχτά Πανιά” είναι ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της νέας καλλιτεχνικής παραγωγής. Ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποίησαν ένα πλήρες πρόγραμμα, πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Η σύλληψη της ιδέας της δράσης “Ανοιχτά Πανιά” έγινε το 2021 σε μια περίοδο “εγκλεισμού” και με την πρώτη ανακοίνωση συγκέντρωσε συνολικά πάνω από 200 αιτήσεις πανελλαδικά. Τα “Ανοιχτά Πανιά” με σημείο αναφοράς τα Χανιά απευθύνθηκαν σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες, φορείς και οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται σε ποικίλα πεδία τεχνών και έχουν ή επιθυμούν μία σύνδεση με την Κρήτη.

Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν από εξειδικευμένη αλλά ανεξάρτητη από τον Δήμο Χανίων Επιτροπή, με αποτέλεσμα να επιλεγούν δεκάδες πρωτότυπες καλλιτεχνικές προτάσεις-παραγωγές, συνοδευόμενες όλες από παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, που επιμελήθηκαν εκατοντάδες καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα. Η συνολική χρηματοδότηση της δράσης από τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης ξεπέρασε τα 200.000 ευρώ για κάθε έτος (2021 & 2022).

Έτσι, τα Χανιά υποδέχονται τον πολιτισμό σε δεκάδες ιδιαίτερους χώρους της πόλης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν θέατρα, κήπους, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και πλατείες.

Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, κατά την πρώτη παρουσίαση της δράσης επεσήμανε: “Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα πολιτισμού, που με αναφορά και αφετηρία τα Χανιά, καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα συναντιούνται και δημιουργούν, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου, στα Χανιά. Με την δράση αυτή φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε τον Δήμο Χανίων σε εύφορο πεδίο πολιτιστικής παραγωγής και δραστηριότητας και όχι απλά ένα φιλόξενο τόπο για περιοδείες άλλων παραγωγών”.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης από την πλευρά του τόνισε: Τα “Ανοιχτά Πανιά” αποτελούν μια νέα πρόταση του Δήμου Χανίων, τόσο στη σύλληψη όσο και την εφαρμογή. Νέες δημιουργίες σχετίζονται με τον τόπο μας, ο οποίος αναδεικνύεται σε κόμβο καλλιτεχνικής παραγωγής και ενεργοποιείται ένα πανελλήνιο δίκτυο δημιουργών που συνδέεται με τους τοπικούς καλλιτέχνες”.