ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ "Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ" Μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου

23 Ιουλίου 2021
21:00 - 22:30
Κατάλληλο για όλους
Μοιράσου το με φίλους!

Πληροφορίες

Διδασκαλία ερμηνείας, Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης


Χανιά, Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021


Με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»


Αύλειος χώρος Ιδρύματος "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" στη Χαλέπα στις 9 μ.μ

Είσοδος Ελεύθερη

Με μια μοναδική ερμηνεία από την ηθοποιό Ηωάννα Σπανού

Με αφορμή την ταφή των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού πολέμου, ο Περικλής εκφώνησε το Φθινόπωρο του 431 π.Χ., στο Δημόσιο Σήμα [Κεραμεικός], την ωραιότερη περιοχή της Αθήνας, όπως λέει ο Θουκυδίδης, τον επιτάφιο λόγο για τους θανόντες στρατιώτες των Αθηναίων. Λόγος, ο οποίος κατέγραψε την πιο σημαντική πολιτική επιλογή της ανθρώπινης σκέψης στην προσπάθεια της αναζήτησης ενός ιδανικού πολιτεύματος. 

«Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ» του Θουκυδίδη είναι το μοναδικό κείμενο στην πολιτική και πολιτισμική ιστορία της ανθρωπότητας, που καταγράφει με τον νου και με την καρδιά τι σημαίνει Δημοκρατία και ποιος είναι ο σκοπός της.                                         

Δεν πρόκειται για μια εθιμική νεκρολογία αλλά για μια υπερβατική κατάθεση του ίδιου του Περικλή, που μιλάει στους συμπολίτες του, κόντρα στο βαρύ αυτό πένθος, για να εξηγήσει, λογικά και απλά, το γιατί ο τρόπος που επέλεξαν να ζήσουν με Ελευθερία είναι μια συνειδητή επιλογή, μια ιερή πράξη.

Είναι πνευματικά η ανώτερη επιλογή, ως προσωπική ευθύνη και σεβασμός του κάθε πολίτη στον εαυτό του και στους άλλους, απέναντι σε άλλα πολιτεύματα, που στερούν την ελευθερία, την δημιουργική σκέψη και το ανθρώπινο μεγαλείο, που αναζητά με την ειρηνική συνύπαρξη, την καθημερινή ευχαρίστηση και την ευημερία.

Όταν οι πολίτες απολαμβάνουν το υπέρτατο ελευθέριο αγαθό της ισονομίας και της αξιοκρατίας, που ταυτίζεται με την έννοια της πατρίδας, δεν γίνεται να μην την υπερασπισθούν άφοβα και συνειδητά, γιατί δεν μπορούν να την στερηθούν ή να την ανταλλάξουν με κάτι κατώτερο από το αγαθό της Ελευθερίας, που είναι το ουσιώδες νόημα της Πατρίδας.

Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε τόσο απλά την έμπρακτη ιδέα  της Δημοκρατίας ως μοντέλου πολιτεύματος, μέσα από τα ιστορικά αρχεία και τις περιγραφές, εάν δεν είχαμε το ολοζώντανο αυτό ντοκουμέντο από τον Θουκυδίδη, να αποτυπώνει την εξήγηση του ίδιου του Περικλή για την Αθηναϊκή Δημοκρατία.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του πολιτισμού, που ένας ηγέτης εξηγεί ότι ο σκοπός της ζωής του κάθε ανθρώπου είναι η χαρά, η δημιουργία  και η απόλαυση όλων των πνευματικών και υλικών αγαθών της φύσης και της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ότι αυτός είναι και ο σκοπός του Δημοκρατικού πολιτεύματος. 

Δήμος Αβδελιώδης

Ερμηνεύει η Ηωάννα Σπανού, υπό την διδασκαλία του Δήμου Αβδελιώδη. Μέσα από την πρωτοποριακή ερμηνευτική μέθοδο, που έχει αναπτύξει ο βραβευμένος σκηνοθέτης αλλάζοντας δημιουργικά τη σχέση μας με τα κορυφαία κείμενα της Ελληνικής Γραμματείας. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«O Επιτάφιος Λόγος του Περικλή», του Θουκυδίδη

Μετάφραση: Ελευθέριου Βενιζέλου

Διδασκαλία ερμηνείας/Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Ερμηνεία: Ηωάννα Σπανού

Διάρκεια: 45 λεπτά

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάσθηκε στην Οικία Κατακουζηνού, πλατεία Συντάγματος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά, ως ελάχιστος φόρος τιμής στην πολύτιμη προσφορά του. Η πρόταση να δραματοποιηθεί ο Επιτάφιος Λόγος έγινε της συντελεστές από την Μουσειολόγο και Επιμελήτρια της Οικίας Κατακουζηνού Κα Σοφία Ε. Πελοποννησίου.

 
Περισσοτερα