Τύπος:Έκθεση

Χώρος:Πύλη Σαμπιονάρα

Ημ/νια:Κυρ, 20 Οκτ 2019 - Σαβ, 26 Οκτ 2019

Ωράρια

Πρωινή Ώρα Έναρξης: 10:00

Πρωινή Ώρα Λήξης: 13:00

Απογευματινή Ώρα Έναρξης: 18:00

Απογευματινή Ώρα Λήξης: 23:00

Τιμές

Ελεύθερη Είσοδος

Πληροφορίες

Παράλληλες Οπτικές Γωνίες

Πώς μία βυζαντινή εικόνα μουσουλμάνων εισβολέων, μία οικογενειακή φωτογραφία που βρίσκεται στη σημερινή Τουρκία, μία ταλαιπωρημένη μασκότ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ένα σκεύος γεμάτο χόρτα κι ένα πορτοκαλί πλαστικό βαρκάκι δημιουργούν μια καλειδοσκοπική οπτική των σύγχρονων Χανίων;
Η έκθεση «Παράλληλες Οπτικές Γωνίες: κληρονομιά και διαπολιτισμικός διάλογος. Πρόγραμμα Heritage Contact Zone, Χανιά», που θα ανοίξει τις πύλες της στον χώρο της Σαμπιονάρα, στις 20 Οκτωβρίου, προσπαθεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση.
Η έκθεση αποτελεί μια ματιά στα σημερινά Χανιά. Επιθυμεί να απευθύνει το ερώτημα του κατά πόσο η σημερινή κοινωνία συνδέεται με το παλίμψηστο της μακράς ιστορίας της πόλης, και γενικότερα του νησιού. Πενήντα συμμετέχοντες επέλεξαν πενήντα διαφορετικά αντικείμενα και οι ιστορίες τους ειπώθηκαν σε μία σειρά εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν πριν την έκθεση. Οι συμμετέχοντες αυτοί παρουσιάζουν στην έκθεση δέκα διαφορετικές αφηγήσεις που έχουν παραγκωνιστεί από την επικρατούσα μνήμη. Τα αντικείμενα και οι ιστορίες τους θα αντιπαρατεθούν με έργα σύγχρονης τέχνης που ντόπιοι καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει ειδικά για την περίσταση, ως απάντηση στη συγκεκριμένη αφήγηση.
Ο επιμελητής της έκθεσης, Konstantin Fischer, εξηγεί: «Σκοπός μας είναι να δείξουμε τον πλούτο της υπάρχουσας πολιτισμικής ποικιλίας στην περιοχή μας, όπως και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και να παρουσιάσουμε αυτή την πλούσια κληρονομιά στο ευρύ κοινό, ως μία ευκαιρία τόσο για τα Χανιά και την Κρήτη, όσο και για όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να δημιουργούμε γέφυρες, σε πείσμα των καιρών, όπου τα πολιτισμικά στερεότυπα χωρίζουν τον κόσμο».
Ήδη στα εργαστήρια, με συμμετέχοντες από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, επιτεύχθηκε ως έναν βαθμό το χτίσιμο γεφυρών, πράγμα που αξιοποιήθηκε από τον επιμελητή καλλιτέχνη. Αυτή η προσέγγιση θα συνεχιστεί όταν η έκθεση ανέβει για το κοινό για μία εβδομάδα. Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να συμμετέχουν, να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες, και να στοχαστούν, με διαδραστικούς τρόπους, για τη φύση των παράλληλων αφηγήσεων. Σκοπός είναι ο θεατής να τις προσεγγίσει ως εμπλουτιστικές «παράλληλες οπτικές γωνίες».
Η έκθεση θα συνοδεύεται από έναν κατάλογο τεκμηρίωσης των πενήντα αντικειμένων και των ιστοριών τους, μαζί με κείμενα σχετικά με την ιδέα για τον ευρύτερο προβληματισμό της έκθεσης. Επιπλέον, η έκθεση θα υπάρχει και ηλεκτρονικά, δίπλα στις συνεισφορές των υπολοίπων εταίρων του προγράμματος, στην ιστοσελίδα www.heritagecontactzone.com. Η ιστοσελίδα δείχνει στο ευρωπαϊκό περιβάλλον – με παραδείγματα από την Ολλανδία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα – πώς καθημερινά και προσωπικά αντικείμενα μπορούν να γίνουν εφαλτήρια για ενδιαφέρουσες αφηγήσεις κληρονομιάς και ταυτότητας, κοινωνικής συμπερίληψης και αποκλεισμού.
Η έκθεση διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ Ετς Χαγίμ, Χανιά, και τον πολιτιστικό σύλλογο Νέοι Πολίτες του Κόσμου ως συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Heritage Contact Zone, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Συνδιοργανωτής έκθεσης: ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ.

Εγκαίνια Έκθεσης: 20.10.19 – 18:00