Ανοίγουμε το Μουσείο Σχολικής Ζωής σε μαθητές και μαθήτριες του Δήμου Χανίων με δύο δράσεις που υποστηρίζονται επιστημονικά από το Πολυτεχνείο Κρήτης και προσφέρουν ευκαιρίες δημιουργικής έκφρασης και μάθησης STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics).

13 Νοεμβρίου-05 Δεκεμβρίου 2021
09:00 - 15:15
Κατάλληλο για όλους
Μοιράσου το με φίλους!

Πληροφορίες

Ανοίγουμε το Μουσείο Σχολικής Ζωής σε μαθητές και μαθήτριες του Δήμου Χανίων με δύο δράσεις που υποστηρίζονται επιστημονικά από το Πολυτεχνείο Κρήτης και προσφέρουν ευκαιρίες δημιουργικής έκφρασης και μάθησης STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics).

Σκοπός των πρωτότυπων βιωματικών εργαστηρίων στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του Μουσείου, οι μαθητές να συμμετάσχουν σε αυθεντικές καταστάσεις μάθησης με εμπειρίες STEAM, για να κατανοήσουν βασικές έννοιες και δεξιότητες μέσα από τη διεπιστημονική προσέγγιση και να αντιληφθούν τη διαχείριση προβλημάτων, όπως η ακριβής παρατήρηση, η αποτελεσματική συνεργασία, η κιναισθητική αντίληψη, η ευρηματικότητα, η κριτική σκέψη, δεξιότητες που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τους θετικούς επιστήμονες και τις καινοτομίες του αύριο. Η εκπαίδευση STEAM περιλαμβάνει τη συσχέτιση των Επιστημών με τη Τέχνη, ώστε να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και το σχεδιασμό, αλλά και να κάνει ελκυστική και ενδιαφέρουσα τη διαδικασία διερεύνησης ενός προβλήματος και την παραγωγή ενός έργου. Η τέχνη ανατροφοδοτεί την επιστήμη και αντίστροφα, χωρίς όρια.

Πρώτη δράση: Cooking STEAM – Μικροί Επιστήμονες στην Κουζίνα


Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στην Α΄ Γυμνασίου.

Συνδυάζει την Κρητική Διατροφή και τη μαγειρική με το θεατρικό παιχνίδι, τη μουσική, τα μαθηματικά και την πληροφορική. Έχει διάρκεια τριών ωρών και πραγματοποιείται σε τέσσερις αυτοτελείς συναντήσεις (τμήματα) στο Μουσείο Σχολικής Ζωής στα Νεροκούρου.

Συμμετέχουν: Μαρία Αρχοντάκη (εμψυχώτρια), Στέφανος Αρχοντάκης (μάγειρος), Γιώργος Γυπάκης (μουσικός - εκπαιδευτική οργανοποιία), Λάζαρος Χαραλαμπίδης (πληροφορικός).


● Α’ Τμήμα: Σάββατο 13 Νοεμβρίου 09:00-12:00
● Β’ Τμήμα: Σάββατο 20 Νοεμβρίου 09:00-12:00
● Γ’ Τμήμα: Σάββατο 27 Νοεμβρίου 09:00-12:00
● Δ’ Τμήμα: Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 09:00-12:00


Δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρ. διεύθυνση: https://forms.gle/jjArbuvNsUsV1JxR8

Δεύτερη δράση: Η Χημεία στη ζωή μας – Μικροί Επιστήμονες σε εργαστήριο Χημείας


Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στην Α’ Γυμνασίου και Β’ Γυμνασίου.


Διαλέξεις/ Εργαστήρια στην Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της Χημείας: Από το άτομο στο μόριο- Υδατικά διαλύματα- Κύκλοι χημικών στοιχείων- Ανακύκλωση. Πραγματοποιείται σε 4 αυτοτελείς 3-ωρες διαλέξεις/ εργαστήρια στο Μουσείο Σχολικής Ζωής στα Νεροκούρου, Χανιά.

Εισηγήτρια Δρ. Κατερίνα Βαβουράκη (Χημικός)


● Α’ Τμήμα: Κυριακή 28 Νοεμβρίου 09:00-12:00
● Β’ Τμήμα: Κυριακή 28 Νοεμβρίου 12:15-15:15
● Γ’ Τμήμα: Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 09:00-12:00
● Δ’ Τμήμα: Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 12:15-15:15


Δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρ. διεύθυνση: https://forms.gle/rt8UrVZ8yUFRnvNv5

Διοργάνωση:

Δήμος Χανίων (https://www.chania.gr/)

ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ (https://www.chania-culture.gr/)

Νεκτάριος Μουμουτζής, Εργαστήριο TUC/MUSIC του Πολυτεχνείου Κρήτης (http://www.music.tuc.gr/)


Δρ. Κατερίνα Βαβουράκη, Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων, ΧΗΜΗΠΕΡ, ΠΚ (https://www.chenveng.tuc.gr/)

 
Περισσοτερα